BANCI | Interviu

Mugur Isarescu: Creditarea va reintra pe teritoriu pozitiv in urmatoarele luni, fiind sustinuta integral de economisirea interna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-29 13:33

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca in urmatoarele luni volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor, in prezent pe teritoriu negativ, isi va relua cresterea, intrucat imprumuturile in lei, care au ajuns sa fie sustinute aproape integral din economisirea interna, vor avansa mai mult decat scad creditele in valuta.

Volumul depozitelor este aproape de nivelul creditelor, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au ajuns in situatia de a finanta firmele si populatia exclusiv cu economii atrase local, arata o analiza realizata recent de Bancherul.ro. 

Problema este ca volumul de noi credite in lei din economiile interne nu reuseste inca sa acopere soldul imprumuturilor in valuta care scad odata cu procesul de reducere a activelor unor banci straine, precum cele grecesti.

Intrebat, in cadrul briefing-ului de presa, daca BNR a analizat ce au facut bancile cu banii eliberati din rezervele minime obligatorii BNR, Isarescu a spus: „Nu avem o evaluare foarte clara, avem insa una generala, pe care o prezint in 2 puncte:

1. se mentine surplus de lichiditatate, mai ales pe piata monetara, deci la partea de lei, si acest suprlus e chiar evident. Din acest motiv, cu toate ca ne mentinem obiectivul ca intr-un anumit interval de timp rezonabil sa mergem cu ratele rezervelor minime obligatorii spre nivelul european, care este in jur de 2%, deci mai avem drumul lung de parcurs.

Nu am renuntat catusi de putin, si comunicatul nu sugereaza catusi de putin ca am renunta la acest obiectiv. Dar atata vreme cat ai surplus cvasi-permanent de lichiditate, trebuie sa mai asteptam.

2. facem aceste evaluari, sa vedem cat din lichiditatea pusa la dispozitie in piata s-a dus spre o sporire a creditarii, se pare ca nu putin (asistam si la o intensificare a promovarilor de credite, ceea ce spune de la sine foarte mult), si cat s-a dus in alte directii, precum cumparari de titluri de stat sau repatrieri de imprumuturi.

Creditarea se face din resurse interne

Comunicatul vorbeste de o accentuare a deleveraging-ului, a intermedierii, deci avem acest fenomen.

Aproape ca ne apropiem de indicatorul 1, adica daca in urma cu 5-6 ani intre depozite interne, economisire pe plan intern si creditare era un raport de 1 la 1,4, deci creditarea era cu 40% mai ridicata, la unele banci se ajungea la 2 sau mai mult, acum e aproape de indicatorul 1, adica in foarte mare masura creditarea interna se face din resurse interne.

Intr-adevar, mai ramane si creditul neguvernamental.

Aici pe de o parte putem vorbi de o imbunatatire, o soliditate mai mare a sistemului bancar romanesc fata de socurile externe, diminuarea vulnerabilitatii, pe de alta parte avem aceasta situatie, nu doar in Romania ci si in Europa, de lancezeala, de evolutie lenta a procesului de creditare, in special creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), unde bancile spun ca avem alte probleme, precum problemele structurale, de incredere, de capitalizare scazuta.

Cand vom avea date mai concrete, si cred ca le vom avea in luna aprilie, se lucreaza la aceste analize, le vom prezenta publicului.

E o chestiune de luni pana vom vedea creditarea din nou in teritoriu pozitiv

Creditarea in lei parca merge in ritmul nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu este alert. Scaderea creditarii in valuta este insa ceva mai accentuata, de aceea suma lor, creditarea in lei plus cea in valuta este inca in teritoriu negativ.

Relaxarea politicii monetare are efecte asupra creditarii in lei, cu mentiunea pe care am facut-o, efectul asupra creditarii in lei trebuie sa fie de asemenea natura incat pasul de crestere a creditarii in lei sa fie mai mare decat descresterea creditarii in valuta.

La aceasta din urma mai contribuie si alti factori: ce se intampla in Europa, dezintermedierea, politica bancilor care au subsidare in Romania, fiind multinationale pot avea o privire generala si Romania sa fie o parte in strategia lor generala, deci sunt mai multi factori. Nu depinde aceasta evolutie a creditului total lei/valuta numai de dobanzi si cu atat mai putin numai de politica BNR.

Dar fara sa am o evaluare a bancii, pot sa va spun ca speranta mea personala este ca nu peste mult timp, e o chestiune de luni, vom vedea creditul total, lei plus valuta, ca va intra in teritoriu pozitiv", a mai spus Isarescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii