BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu admite ca declaratiile politice au influentat decizia-surpriza a BNR de a nu majora dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-04 23:09

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a admis ca membrii conducerii bancii centrale au avut in vedere si discutiile politice cand au luat decizia surpriza de a nu majora dobanda de politica monetara, contrar asteptarilor analistilor. El a subliniat insa ca banca centrala nu adopta masuri sub presiune iar acestea au la baza datele economice.

In ce masura a fost influentata decizia de astazi de declaratiile politice din ultima perioada? a fost intrebat Mugur Isarescu de Bancherul.ro.

Mugur Isarescu: “Noi luam deciziile in baza mandatului si cu privire maxima pe date, cifre, fapte. Bineinteles ca ne influenteaza si climatul, dar nu ne determina. Nu traim in afara acestei tari si suntem atenti la discutii. De ce? Pentru ca un anumit climat distorsioneaza deciziile noastre. Deci ne uitam, suntem atenti la foarte multe aspecte, dar nu luam decizii sub presiune. Vedeti ca suntem aici intr-o cladire mare, are ziduri groase.”

BNR a fost criticata de reprezentantii PSD, inclusiv de seful partidului de guvernamant, Liviu Dragnea, pentru deciziile de majorare a dobanzii de referinta din primele luni ale anului, intrucat acestea ar putea afecta cresterea economica. Dragnea a cerut explicatii in scris de la guvernatorul Isarescu, pe care le-a primit saptamana trecuta, iar senatorii PSD au boicotat, in aceeasi zi, o audiere a guvernatorului PSD in Parlament, unde a fost invitat de senatorul PNL, Florin Citu. (vezi aici detalii)

Apel la mixul de politici

Intrebat de un jurnalist de ce nu exista o colaborare intre BNR si Guvern, Mugur Isarescu a raspuns:

“Nu exista comunicat care sa nu vorbeasca de un mix bun de politici economice, care sa asigure atat reducerea inflatiei cat si continuarea cresterii economice de o maniera sustenabila.

Sunt discutii in societate, care nu pot sa spun ca ne usureaza procesul de luare a deciziilor, dar pot sa spun cu certitudine ca noi, Consiliul de Administratie al BNR, luam deciziile de politica monetara pe baza de date economice, financiare si in conformitate cu mandatul nostru.

Apelul nostru, sa fie mai bine inteles, se refera la faptul ca nu orice masura de politica monetara poate sa contrabalanseze in bine anumite masuri de politica fiscala. Cu alte cuvinte, daca au loc relaxari fiscale, intarirea politicii monetare nu asigura un optim. Dar suntem nevoiti, pentru ca avem un mandat sa tinem inflatia sub control. De aceea, in fiecare comunicat al BNR apelam la dialog cu autoritatile pentru a gasi acel mix, care nu e usor de gasit, rezulta din negocieri. Noi avem un mandat, spunem ca atat poate economia, politicul are alt mandat, are un vot popular in spate si au dreptatea lor. Cautam acel mix bun de politici.”

Cum a explicat guvernatorul BNR decizia de a nu majora dobanda

Guvernatorul BNR a recurs la o comparatie medicala pentru a explica decizia de astazi:

“Care este esenta deciziei de astazi: un tratament bun inseamna nu doar medicamentul ci si dozajul si cadenta in care se aplica. Avand in vedere ca nu toate efectele masurilor luate in lunile anterioare se vad in piata, nu au fost toate consumate, in plus avem si incertitudini si modificari in plan european, decizia BCE de a amana iesirea din programul de relaxare monetara Quantitative Easing, trebuie sa asteptam sa vedem cum reactioneaza pietele, ce se intampla in Europa si care va fi evolutia inflatiei. Previzunea noastra este ca se va ajunge la o plafonare la nivelul de 5%, dupa care va cobori. Vedem daca se confirma previziunea si luam masuri ulterior.”

“Intre lucrurile pe care le-am avut in vedere este sa nu stimulam intrarile de capital si aprecierea cursului (prin majorarea dobanzii de referinta), care altminteri ne-ar ajuta, dar nu face bine economiei, intrucat ar duce la majorarea deficitului de cont curent”, a precizat guvernatorul BNR.

In prezent, diferentialul de dobanda este in favoarea leului, avand in vedere ca in Europa, dobanzile la euro sunt aproape de 0, a adaugat Isarescu.

“Exista atata incertitudine in lume, avem si pe plan intern, precum preturile administrate, asa incat deciziile urmatoare, inclusiv cea din mai, se va baza pe cum va evolua economia.”

Apel pentru majorarea dobanzilor la depozite

“In prezent exista un exces de lichiditate si am vazut ca bancherii spun ca din cauza asta nu majoreaza dobanzile la depozite. Mesajul nostru este urmatorul: acest exces de lichiditate in mare parte e tranzitoriu, au vazut cat de repede a disparut asta toamna. De aceea, ei trebuie sa aiba o viziune. Pe orice date te-ai uita, ratele de dobanda la depozite sunt cu mult chiar si fata de dobanda noastra de depozit, care e 1,25%, iar bancile sunt cu dobanda sub 1%. Deci e camp pentru banci, analisti, de majorare a dobanzilor la depozite. Ecartul e cam mare.”

Probabil ca o intaziere a majorarii de dobanda e legata de excesul de lichiditate, a spus Isarescu. Dar exista variatii mari cauzate de momentele cand trezoreria statului incaseaza si face plati, dar usor-usor excesul de lichiditate va disparea.

Tacere despre refuzul tranzactiei OTP Bank – Banca Romaneasca

Intrebat care a fost motivul neaprobarii tranzactiei de preluare a Bancii Romanesti de OTP Bank, Mugur Isarescu a raspus ca nu poate spune.

“Maximul pe care l-am spus, l-am spus (in comunicat). E vorba de legea confidentialitatii bancare, comunicatul este acoperitor. Daca dansii pot sa detalieze motivele concrete, pot sa o faca. Noi nu putem.”

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiGuvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul. Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma detalii

Mugur Isarescu a renuntat la principii si profita si el de stat ca tot omul fara scrupule: de ce sa nu iau si pensie, pe langa salariul de la BNR?

“Am zis ca asa e frumos, sa nu iau si pensie, si salariu de la Banca Nationala”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in august 2017, dupa ce a fost luat la rost de “hateri” precum senatorul Daniel Zamfir sau fostul bancher Lucian Isar, cei care l-au acuzat ca din detalii

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, detalii

Saptamana de cosmar pentru trei mari banci si MasterCard, ale caror aplicatii de online banking si de plati cu carduri au avut probleme de functionare (actualizat)

Saptamana trecuta a inceput prost pentru trei mari banci romanesti, BRD, Unicredit si ING, ale caror aplicatii de online banking au fost indisponibile pentru clientii acestora aproape toata ziua, in cazul ING, si chiar mai mult in cazul Unicredit, si s-a incheiat rau si pentru MasterCard, al detalii

Ultimele Comentarii