BURSA | Revista presei

Lucian Anghel, presedintele BVB: Dupa Electrica urmeaza listarea Hidroelectrica, si astfel putem depasi bursa din Cehia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-03 09:28

Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București (BVB) și președintele BCR Pensii, apreciaza ca bursa romaneasca o poate depasi pe cea din Cehia in privinta valorii rulajului zilnic, dar numai dupa o alta mare listare, ce ar putea fi cea a Hidroelectrica, desi aceasta companie de stat se afla inca in insolventa. 

"Pe primele cinci luni, lichiditatea medie zilnica a BVB a crescut cam cu 35%, 2014 comparativ cu 2013. Anul trecut a fost în jur de 10 milioane euro, incluzând ofertele publice Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz. La începutul lui 2012, piața avea tranzacții medii zilnice de 6 milioane euro, fără niciun IPO în ultimii 4 ani, fără niciun bond corporativ, asta era situația. Dacă mi-ar fi spus cineva că, peste doi ani și jumătate, în două săptămâni vor fi tranzacții de peste jumătate de miliard de euro prin BVB, aș fi spus ce vis frumos. Iată că lucrurile se întâmplă, ștacheta s-a ridicat la un anumit nivel, vrem mai mult, se poate mai mult, prin eliminarea barierelor, este fezabil, este realizabil. Dacă Ungaria poate 30 milioane euro rulaj zilnic, fiind sub noi din multe puncte de vedere, și macroeconomic, ca și companii, ca și viziune guvernamentală ... Bursa din Budapesta discută de 30 milioane euro tranzacții zilnice. România, păstrând proporțiile, ar trebui să fie la 50 milioane euro tranzacții zilnice. În context regional am depășit Ungaria anul trecut ca valoare a market cap (capitalizarea pieței — n.r.), ceea ce e bine. Cehia este undeva la 18 milioane euro tranzacții zilnice, probabil următoarea țintă ar fi să depășim Cehia. Electrica ne va ajuta să ne apropiem cu pași rapizi de un astfel de rulaj. Evident, prin listarea Hidroelectrica mai mult ca sigur vom depăși Cehia și începem să ne comparăm cu Ungaria ca volum de rulaj. Piața emergentă va face diferența majoră și vom depăși consistent Ungaria după upgrade", a spus Anghel, intr-un interviu pentru Agerpres.

Cum apreciați rezultatele ofertei publice Electrica?

Lucian Anghel: Oferta Electrica este un mare succes nu numai al BVB, ci un succes al României. Sunt mai multe premiere și lucruri pozitive legate de această ofertă publică — 51% dintr-o companie vândută prin bursă, lucrul pozitiv că banii au fost lăsați în companie și compania va face investiții în economie, aceasta înseamnă creștere de PIB, tranzacții de retail cu 25% mai mari față de Romgaz, 15.000 față de sub 12.000 de tranzacții individuale la Romgaz, dimensiunea este cea mai mare, Electrica a detronat Romgaz, care până acum era cea mai mare tranzacție făcută vreodată. Acum Electrica este una dintre cele mai mari tranzacții făcute în Europa Centrală și de Est anul acesta. Dimensiunea este absolut colosală, fiindcă Electrica reprezintă cam echivalentul Romgaz plus Nuclearelectrica.

Au fost calibrate bine tranșele pentru investitori?

Lucian Anghel: Semnalele venite din partea investitorilor de retail au fost că și-ar fi dorit o tranșă mai mare de discount decât ceea ce a fost alocat și este un lucru de care probabil se va ține cont în viitor, pentru a aduce și mai mulți investitori persoane fizice. Este de dorit să oferi românilor cât mai multe alternative investiționale, fiindcă tot acești români vor putea să susțină la un moment dat un IPO (ofertă publică inițială — n.r.) privat. O companie privată poate avea o dimensiune mică prin comparație cu tranzacții de sute de milioane de euro în cazul companiilor de stat, și evident nu are vizibilitate în afara României. Atunci ai nevoie de pool-ul local (bazinul de investitori — n.r.) — fonduri de pensii, asset management și persoane fizice, care să vină să investească în piața de capital și prin aceasta să finanțeze un eventual IPO privat, dar aceste lucruri trebuie crescute în timp. Cred ca următoarea ofertă publică va fi îmbunătățită, față de Electrica, pe partea de retail.

Conform prospectului de ofertă, în noul Consiliu de Administrație la Electrica statul va numi doar doi dintre cei cinci membri. Cum vor fi reprezentate interesele investitorilor?

Lucian Anghel: La Electrica, în noua structură a Consiliului de Administrație, mă aștept să fie și o persoană din partea fondurilor de pensii, care să protejeze interesele industriei și ale viitorilor pensionari, ale celor șase milioane de participanți în sistemul pensiilor private. Mă aștept ca BERD să aibă un reprezentant în CA și face sens ca și cel mai mare investitor autohton, care reprezintă șase milioane de români — fondurile de pensii private — să aibă un reprezentant în CA.

Există unele amânări în acordul României cu Fondul Monetar Internațional. Ce efecte ar putea fi asupra pieței de capital, vor fi întârzieri în programul de listare a unor companii de stat?

Lucian Anghel: Deja avem succes după succes — ne uităm la Romgaz, Electrica, sunt semnale foarte pozitive transmise pieței financiare internaționale. Din acest punct de vedere am intrat într-o zonă în care autoritățile statului au descoperit că modalitatea cea mai transparentă de a privatiza o companie, de a-i crește eficiența, este prin bursă, nu se mai pune în discuție acest lucru. Și cred că acest lucru va fi ceva natural de acum încolo, nu cred că discutăm de impunere, sunt niște lucruri pe care cred că statul le va face în mod natural de acum încolo cu marile privatizări.

Care sunt următoarele companii așteptate la cota Bursei?

Lucian Anghel: Cea mai mare companie în vizor este Hidroelectrica, o companie care în mod normal trebuie să fie profitabilă, ea evident trebuie scoasă din insolvență, curățată și prezentată investitorilor locali și internaționali. Cred că va fi un succes similar Romgaz sau Electrica. Este o companie cu potențial și care are o dimensiune consistentă. Chiar discutăm de companii de peste un miliard de euro, valoarea totală a Hidroelectrica este mai mare spre exemplu decât Electrica. Statul are tot interesul să dezvolte eficiența companiilor de stat pentru că în final se așteaptă la dividende, iar companiile de stat pot face investiții în economie, pe când statul , prin deficitul bugetar, are anumite restricții de a face investiții, pentru că are o serie de cheltuieli rigide — pensii, salarii, asistență socială. Companiile de stat ar putea să preia (aceste investiții — n.r.), dar pentru asta trebuie să fie mai eficiente.

Am văzut interesul ridicat al investitorilor de retail pentru Electrica, iar investitorii de retail generează lichiditate. Unde este acum lichiditatea BVB și unde ar putea ajunge?

Lucian Anghel: Pe primele cinci luni lichiditatea BVB a crescut cam cu 35%, 2014 comparativ cu 2013. Anul trecut a fost în jur de 10 milioane euro (lichiditate medie zilnică — n.r.), incluzând ofertele publice Transgaz, Nuclearelectrica și Romgaz. Anul acesta ne uităm la Electrica, probabil că va fi singura dintre companiile de stat, rămâne de văzut dacă vom mai avea ABB-uri (plasamente private accelerate — n.r.), care, de asemenea, ar putea să crească lichiditatea. Mă gândesc la ceea ce a anunțat Fondul Proprietatea despre Petrom, care este o companie cu un free-float foarte mic și acest lucru influențează rulajele și probabil și evaluarea companiei.
Toate acestea vor permite ca România să obțină un 'upgrade' în câțiva ani de la statului de piață de frontieră la cel de piață emergentă, care va deschide porțile unor sume colosale pe care România încă nu le-a primit, pe care investitorii pot să le investească în piețe de acest gen și pe care nu le pot investi în piețe de frontieră. Sunt 50 de miliarde de dolari disponibili pentru piețele de frontieră față de aproape 1.000 — 1.400 miliarde dolari pentru piețe emergente, de 25 de ori mai mulți bani care pot fi investiți. Odată piața 'upgradată' automat investești în piața emergentă.
Qatar și Emiratele Arabe Unite au trecut în 2013 de la piață de frontieră la piață emergentă și în mai puțin de doi ani prețul acțiunilor a crescut între 50% și 200% , iar rulajul a crescut între 4 și 10 ori. Sunt piețe care aveau un rulaj zilnic 18 milioane euro în 2012, iar în mai 2014 aveau 170 de milioane. Miracole se pot întâmpla, capitalul vine, dar pentru asta ai nevoie de un bazin de companii mari și cred că Electrica este foarte aproape de condițiile solicitate de MSCI (compania americană, cel mai mare furnizor de indici bursieri — n.r.).

Peste cât timp ar putea fi obținut statutul, practic un rating, de piață emergentă?

Lucian Anghel: Pentru îndeplinirea criteriilor calitative (eliminarea celor opt bariere pentru piața de capital — n.r.), eu mă aștept ca în prima parte a anului viitor, când vom fi evaluați, să avem aceste criterii finalizate. Ar trebui să avem aceste criterii finalizate în primul trimestru din 2015, ca să intrăm în faza de analiză. Se face o evaluare pe an, la începutul lunii iunie. Romgaz îndeplinește criteriile solicitate de MSCI. Mai devreme de 2016 nu se poate. Sunt țări care au stat mulți ani în 'watch list' (etapa de analiză și supraveghere înainte de upgrade — n.r.), pentru că MSCI le-a solicitat ca niște lucruri să fie îndeplinite și aceste țări nu le-au îndeplinit. 2016 este ținta cea mai optimistă în condițiile în care ne ținem de treabă și toți tragem în aceeași direcție și chiar facem ce ne-am propus.
Lichiditatea trebuie să crească pentru că la asta lucrăm permanent, încercăm să aducem investitori, să facem roadshow-uri, să comunicăm foarte mult investitorilor, s-a mărit perioada de tranzacționare, se fac niște tranzacții speciale solicitate de investitorii internaționali.

Unde se plasează acum BVB în regiune și unde își propune să ajungă?

Lucian Anghel: Ungaria este piață emergentă, dar macro arată mai prost decât noi, nu au niște companii strălucite, dar au free-float mare (cota de acțiuni care se tranzacționează liber, dintr-o companie listată — n.r.). Mol, echivalentul Petrom-ului, are free-float mare. Astfel Bursa din Budapesta discută de 30 milioane euro tranzacții zilnice. România, păstrând proporțiile, ar trebui să fie la 50 milioane euro tranzacții zilnice. În context regional am depășit Ungaria anul trecut ca valoare a market cap (capitalizarea pieței — n.r.), ceea ce e bine. Cehia este undeva la 18 milioane euro tranzacții zilnice, probabil următoarea țintă ar fi să depășim Cehia. Electrica ne va ajuta să ne apropiem cu pași rapizi de un astfel de rulaj. Evident, prin listarea Hidroelectrica mai mult ca sigur vom depăși Cehia și începem să ne comparăm cu Ungaria ca volum de rulaj. Piața emergentă va face diferența majoră și vom depăși consistent Ungaria după upgrade.

Pe piața financiară non-bancară avem la un pol pensiile private, care se dezvoltă fără incidente, iar la celălalt pol piața asigurărilor, marcată de multe scandaluri în 2014. Unde se situează piața de capital?

Lucian Anghel: Sunt foarte multe lucruri care trebuie modificate. Și infrastructură și reglementări, tot ceea ce înseamnă sistem. Sunt numeroase proiecte, este proiectul Codului de guvernanță corporativă, cu BERD, care se lucrează, sunt proiecte cu ASF, sunt foarte multe șantiere deschise pentru a reclădi piața de capital, pentru lucruri care nu s-au făcut acum 5 sau 10 ani și care trebuie reclădite din mers. În timpul cursei pentru atragerea de capital trebuie să și schimbi roțile mașinii, dar nu poți trage mașina pe dreapta. Suntem pe un drum bun, ne dorim mult mai mult, piața de capital poate să genereze mult mai mult și în timp poate să fie un pol important de intermediere financiară de care economia națională are atâta nevoie. Nu trebuie să uităm bondurile corporative, deja discutam de emisiuni care se apropie de un miliard de lei anual și care înseamnă finanțare prin intermediul BVB.

Cum apreciați relația cu Autoritatea de Supraveghere Financiară?

Lucian Anghel: Relația este foarte bună, există un dialog excelent, simțim că suntem parteneri în discuții și proiecte care să dezvolte piața de capital. Este extraordinar să auzi de la un reglementator că nu discută numai de supraveghere, supraveghere, supraveghere, discutăm și de dezvoltarea pieței. Și aici nu am decât cuvinte de laudă, apreciere și speranță că lucrurile le vom și implementa, toate aceste proiecte, intenții, gânduri. Deja vedem primele rezultate, lucruri concrete.

Lucrați în sistemul financiar de 18 ani. Cum credeați, la început, că va arăta Bursa peste 18 ani?

Lucian Anghel: Vă spun cum vedeam lucrurile acum doi ani. La începutul lui 2012, piața avea tranzacții medii zilnice de 6 milioane euro, fără niciun IPO în ultimii 4 ani, fără niciun bond corporativ, asta era situația. Dacă mi-ar fi spus cineva că, peste doi ani și jumătate, în două săptămâni vor fi tranzacții de peste jumătate de miliard de euro prin BVB, aș fi spus ce vis frumos. Iată că lucrurile se întâmplă, ștacheta s-a ridicat la un anumit nivel, vrem mai mult, se poate mai mult, prin eliminarea barierelor, este fezabil, este realizabil. Dacă Ungaria poate 30 milioane euro rulaj zilnic, fiind sub noi din multe puncte de vedere, și macroeconomic, ca și companii, ca și viziune guvernamentală ... Noi suntem pro business, mai bine ancorați, mai prezenți în fața investitorilor internaționali. Avem însă un rating acordat pe baza unor criterii cantitative pe care le vom îndeplini și rămânând blocați deocamdată în niște criterii calitative la care se lucrează. Este un proiect fără precedent în piața românească de capital (trecerea la statutul de piață emergentă — n.r.) În cei 19 ani de bursă nu a existat un astfel de proiect, la care atât de multe părți să lucreze în aceeași direcție, să dezvolte. Este similar, din acest punct de vedere, cu eforturile României de a se integra în UE, așa simțim și acum. Toată lumea susține acest proiect de interes național. Upgrade-ul înseamnă o creștere a valorii companiilor, înseamnă creșterea avuției naționale. Vor beneficia și statul și investitori instituționali și persoanele fizice, pentru că valoarea acțiunilor pe care le vor deține va fi mai mare, mai corectă, mai apropiată de ceea ce se evaluează în Vest, unde piețele sunt mai mature, mai dezvoltate.

Care sunt instrumentele financiare care lipsesc acum la BVB și ar trebui introduse?

Lucian Anghel: Înainte de instrumentele financiare, sunt acele bariere. Trebuie să ai fundamentele pregătite, este ca și cum vrei să schimbi acoperișul sau să adaugi un etaj fără să ai fundația foarte bine ancorată, foarte solidă, ca să reziste și la viitorul cutremur. După mine, acestea sunt lucrurile fundamentale pe care trebuie să le facem, după care lucrurile vor veni de la sine, vor veni și produsele mult mai sofisticate, pe care o piață matură ar trebui să le aibă. Dar dacă ne uităm, nu toate piețele le au. Spre exemplu, Cehia nu are derivate. Vom vedea impactul uimitor al unei piețe de capital eficiente, funcționale, fără bariere și apoi vom vedea și cum poate deveni motor de finanțare, nu numai prin bonduri, cum este în momentul de față, ci și prin acțiuni.

Când vom avea la BVB și un IPO de succes al unei companii private?

Lucian Anghel: Un element important de suport va fi creșterea rulajului zilnic. Discutăm și cu companii și cu brokeri. Sunt convins că o să avem în următorii ani companii private, sunt mai multe discuții, vor depinde de mulți factori, inclusiv de decizii manageriale ale acționarilor.

În ce stadiu se mai află proiectul titlurilor de stat pentru populație, prin bursă?

Lucian Anghel: Lucrăm cu Ministerul Finanțelor Publice și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu Depozitarul Central, pentru a lansa în premieră titluri de stat pe bursă pentru persoane fizice, cu nivel de denominare redus, de 1.000 lei, și sperăm să fie un succes. În momentul de față suntem pe ultima sută de metri în încercarea de a armoniza comisioanele astfel încât emisiunea inițială să fie de succes.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii