BANCI | Interviu

Legea din Polonia privind conversia in zloti a creditelor in CHF si alte valute prevede si darea in plata a caselor ipotecate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-16 10:34

Legea din Polonia privind conversia in zloti a tuturor creditelor in valuta, nu doar a celor in franci elvetieni (CHF), include si optiunea privind darea in plata a casei ipotecate in vederea stergerii tuturor datoriilor, asa cum prevede si legea aprobata recent de Parlamentul Romaniei, conform informatiilor furnizate ieri de autoritatile poloneze.

Ministrul polonez Maciej Lopinski a declarat, intr-o conferinta de presa sustinta la sediul presedintelui Poloniei, Andrzej Duda, cel care a initiat legea, conform promisiunilor din campania electorala de anul trecut, in care a promis conversia creditelor in CHF la cursul din data acordarii, ca noua lege va permite conversia in zloti a tuturor creditelor in valuta, nu doar a celor in franci.

De asemenea, legea prevede si alternativa darii in plata, adica predarea catre banca a casei ipotecate, caz in care detinatorul creditului scapa de toata datoria la banca, chiar daca valoarea acesteia este mai mare decat a locuintei.

Legea conversiei prezentata ieri nu prevede conversia creditelor la cursul din data acordarii, ci la un curs denumit "corect", adica undeva la mijloc intre 2 zloti cat era in perioada 2007-2008 inainte de criza si 4 zloti in prezent.

Oficialii polonezi au prezentat si un calculator in excel pe baza caruia se poate calcula cursul la care se va putea face conversia, individual, dupa un algoritm cu multe elemente, precum data obtinerii creditului, perioada si valoarea acestuia (vezi aici detalii)

Cursul la care se va face conversia va depinde de perioda in care a fost obtinut creditul.

De exemplu, in cazul unui credit obtinut in 2005, cursul nu va fi cu mult diferit de cel din prezent, insa in cazul creditelor obtinute in 2008, cand francul era foarte jos, cursul va fi "substantial" mai mic decat cel la care clientii bancilor platesc creditele.

Comentarii

chris
Din condei se poate rastalmaci realitatea
1. V-ati pozitionat impotriva legii darii in plata. Nu mai e nimic de comentat. 2. Nu stati bine cu matematica. Nu este nicidecum un curs mediu. In exemplul prezentat, conversia este la curs istoric + 23%. Nu departe de curs istoric + 20%, cat au cerut, de fapt, debitorii CHF la noi. 3. Puteati realiza ca, de fapt, solutia poloneza este extrem de asemanatoare cu cea aplicata in Croatia. Imprumuturile in CHF sunt practic transformate in credite in zloti, incepand cu data acordarii. S-ar demonta si la noi astfel mitul propagandistic ca imprumutatii in lei (dar cati sunt din acea perioada? 5, 25, 100 de indivizi?!) au platit pana acum mai mult decat cei cu franci. 4. In Polonia discutam de 550.000 credite CHF. La noi au mai ramas circa 60.000-70.000 de credite. Mai exact nu poate comunica nici BNR, dintr-o incompetenta crasa, specifica autoritatilor romane. Evident, la noi este vehiculata sperietoarea cu riscul sistemic. 5. BNR a asmutit diferite categorii de debitori sau deponenti, unele impotriva altora. Metode securistice. Iar presa dezamageste prin slugarnicie. 6. Am ramas ultimii. Dar ultimii am fost si in '89. O tara ca un maidan.

Jack Spintecatorul
La noi ca la nimeni.....
Ah, nu se poate, cred ca e retroactiva legea !!!! BNR, apara te rog si bancile din Polonia, ca doar " supraveghezi " riscul sistemic.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii