BANCI | Stirea Zilei

Justitia a stabilit definitiv ca Raiffeisen Bank nu a avut clauze abuzive in contractele de credit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-22 22:27

Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis astazi o decizie definitiva prin care consfinteste faptul ca Raiffeisen Bank nu a practicat clauze abuzive in contractele de credit.

Este vorba, in primul rand de dobanda variabila pe care banca o putea modifica dupa bunul plac, conform formulei “in functie de politica bancii”, nu conform unor indici transparenti si obiectivi ai pietei financiare, precum LIBOR, in cazul creditelor in franci elvetieni, EURIBOR la creditele in euro si ROBOR la imprumuturile in lei.

Clientii Raiffeisen, dar si ai altor banci, s-au plans ca s-au trezit cu dobanzi majorate sau mentinute la niveluri ridicate, dupa izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, desi indicii LIBOR si EURIBOR au scazut substantial, pana la nivelul de 0%.

Scanteia care a aprins scandalul dintre banci si clienti a fost facuta de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) in 2010, odata cu adoptarea OUG 50/2010, prin care imputea bancilor sa practice un singur tip de dobanda variabila, formata din indice (LIBOR/EURIBOR/ROBOR plus o marja fixa de castig a bancii.

Bancile au decis atunci, in 2010, sa schimbe tipul dobanzii conform noii legi, dar nu si nivelul acestora, majorat abuziv, datorita clauzei de dobanda declarata in final ca afiind abuziva de catre justitie.

In consecinta, clientii bancilor au inceput sa protesteze, iar cum bancile nu s-au dovedit suficient de receptive, nefiind dispuse sa cedeze din profituri, s-au trezit cu tot mai multe procese, multe initiate de grupuri de clienti (procese colective) reprezentati de carismaticul avocat Gheorghe Piperea.

Acelasi care a dat Raiffeisen in judecata in 2011 la Tribunalul Bucuresti, in numele a peste 70 de clienti, obtinand in vara lui 2012 una dintre primele victorii care l-au facut facut celebru ca haiducul bancilor.

Tribunalul Bucuresti a declarat ca fiind abuzive dobanda variabila a Raiffeisen Bank, precum si comisionul de procesare a creditelor, si a obligat banca sa restituie clientilor sumele achitate pana atunci aferente dobanzilor si comisioanelor declarate abuzive.

Raiffeisen a contestat decizia la Curtea de Apel, care la finalul lui 2015, asadar la patru ani dupa initierea procesului, confirma doar caracterul abuziv al dobanzii revizuibile, nu si comisionul de procesare a creditului.

In schimb, au fost declarate abuzive alte doua clauze contractuale: dreptul bancii de a debita automat orice cont al imprumutatului, adica de a-i lua din cont banii pentru achitarea datoriilor la credit, precum si obligatia clientului de a incheia o asigurare cu o firma de asigurari agreata de banca, cu costuri mai mari decat la alte firme de asigurari.

Judecatorii Curtii de Apel au precizat ca odata eliminate dobanzile considerate abuzive, banca si clientul trebuie sa convina un nou tip de dobanda, legal, in cazul in care se doreste continuarea contractului de credit.

Deciziile Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti au fost anulate astazi, la peste 6 ani de la initierea procesului, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursurile clientilor si a admis apelul Raifffeisen Bank, respingand cererile reclamantilor de chemare in judecata a bancii: "Admite apelul pârâtei S.C. RAIFFEISEN BANK S.A. împotriva sentinţei civile nr. 10229 din 18 iulie 2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă, în dosarul nr. 22093/3/2011, pe care o schimbă în parte, în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată precizată şi completată formulată de reclamanţii..." (vezi aici decizia Curtii de Casatie)

Precizare:

Articolul a fost modificat, dupa ce in prima forma publicata s-a afirmat gresit ca banca a pierdut procesul cu clientii, cand de fapt l-a castigat. Ne cerem scuze cititorilor.

 

Taguri: comision retragere bani bancomat (ATM)  procese  Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)  Curtea de Apel Bucuresti  IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  curs BNR  Raiffeisen Bank  ROBOR  comisioane cont bancar  clauze abuzive  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  Protectia Consumatorului  EURIBOR  

Comentarii

Matei
este fix pe invers!!!! cititi sentinta atent!!!banca a castigat tot
Este este pe invers fata de ce se scrie in articol! cititi linkul http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=300000000395696 Asa ceva doar in Romania se poate intampla! ICCJ a anulat in totalitate sentintele favorabile initial persoanelor care au dat in judecata banca!!!

Catalin
banca a castigat la ICCJ
Atentie banca a castigat tot la ICCJ!!!!! CITITI SENTINTA!!!

Stoian Marina
Cititi cu atentie sentinta-anularea este pentru actele aditionale semnate dupa aparitia OG50/2010
Raiffeisen a castigat procesul impotriva debitorilor care au semnat acte aditionale in 2011 dupa aparitia OG50/2010. In aceste acte aditioale dobanda se stabilea in functie de libor si si semand acel act debitorii au acceptat si marja. Prin acest proces nu se stabileste ca Raiffeisen nu are clauze abuzive in contracte in general asa cum dezinformati publicul prin titlul boombastic ci ca odata semanata o clauza care respecta OG50/2010 nu mai poti reclama ca acea clauza este abuziva.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii