PENSII PRIVATE | Analiza

Inghetarea contributiilor pe piata pensiilor obligatorii poate scoate din piata si administratori mai mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 08:24

Îngheţarea contribuţiilor pe piaţa pensiilor obligatorii la 2% din câştigul brut poate scoate din piaţă şi administratori mai mari, cu 100.000 - 200.000 de participanţi, în condiţiile în care acţionarii lor decid că nu mai este o afacere bună, a declarat joi directorul general al BCR Fond de Pensii.

Bugetul pe 2009 prevede blocarea nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut în acest an.

"Plafonarea contribuţiei poate să-i facă pe mulţi acţionari să spună că poate este momentul să iasă din această afacere, pentru că în România nu te poţi baza pe nimic", a menţionat directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Diţescu.

Ea a explicat că acţionarii acestor administratori au investit bani în ideea că, într-o anumită perioadă de timp, obţin nişte venituri. "Investitorii străini pot considera că investiţia în România nu mai este atât de profitabilă cum au crezut iniţial", a explicat ea.

Şeful BCR Fond de Pensii a mai spus că se aşteaptă ca în acest an să mai iasă fonduri de pensii obligatorii din piaţă, în special cele cu mai puţin de 50.000 de participanţi.

Potrivit legii, un fond de pensii trebuie să aibă minimum 50.000 de participanţi după primii trei ani de la data constituirii ca să rămână pe piaţă.

Diţescu a completat că administratorii cu peste 100.000 de participanţi îşi pot susţine activitatea, în condiţiile în care îşi sporesc constant numărul de contribuabili.

Legea mai prevede că, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.

Arbitrul pensiilor private a autorizat la jumătatea lunii februarie, într-o primă fază, preluarea prin fuziune a fondului de pensii obligatorii (pilonul II) gestionat de Bancpost de către Eureko (fostă Interamerican).

Alte două fuziuni au fost anunţate pe piaţa pensiilor obligatorii, între fondurile administrate de BCR şi Omniasig, respectiv între cele gestionate de Eureko şi KD.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii