BANCI | Interviu

ING, la fel ca BCR, nu va fi afectata puternic de legea darii in plata. Adevarata problema este ca se va restrictiona creditarea si accesul tinerilor la o locuinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-02 21:37

Reprezentantii ING Bank, la fel ca cei ai Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spun ca problema cu legea darii in plata nu este atat faptul ca le va afecta profitul, impactul preconizat nefiind substantial, cat mai ales ca va determina bancile sa restrictioneze accesul la un credit ipotecar, in principal prin majorarea avansului, astfel ca mai putini tineri se vor califica pentru un nou credit ipotecar.

Bancile care ar putea fi afectate mai puternic de legea darii in plata sunt cele cu credite in franci elvetieni, precum Raiffeisen Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, OTP Bank sau Credit Europe Bank, din cauza devalorizarii puternice a leului fata de franc, cu peste 80% din la izbucnirea crizei din 2008, in paralel cu diminuarea pretului locuintelor.

“Legea privind darea in plata nu cred ca este o solutie pentru rezolvarea problemelor clientilor”, a raspuns seful ING Bank Romania, Michal Szczurek (foto), la o intrebare pusa de Bancherul.ro.

“De fapt, cred ca aceasta lege, in actuala forma, rezolva doar problemele altor categii de clienti, care nu cred ca sunt cazuri sociale. Pe de alta parte, daca va intra in vigoare, conditiile de creditare cu siguranta se vor inaspri, astfel ca mii de clienti nu vor mai putea aplica la un nou credit, mult mai putini decat cei care ar putea beneficia de aceasta”, a adaugat seful ING.

El a precizat ca banca sa este deschisa sa rezolve problemele clientilor care nu-si pot achita creditele, iar pe de alta parte exista si legea insolventei persoanelor fizice, care poate sa fie aplicata in cazurile extreme.

“Noi avem foarte putine credite neperformante si executam mai putin de 0,1% din numarul de clienti. Anul trecut am avut doar in jur de 20 de cazuri de executari silite, pentru ca preferam sa aplicam restructurari si alte solutii pentru a-i ajuta pe clienti sa-si plateasca ratele, dupa o perioada de 3-4 ani de discutii cu acestia”, a adaugat seful ING.

“Sper ca legea sa se aplice, in final, doar celor care au nevoie de o astfel de solutie (darea in plata), astfel incat sa nu necesite modificarea conditiilor de creditare”, a adaugat Szczurek.

Si Andreas Treichl, seful Erste Bank, a declarat recent: “Datio in solutum, care prevede ca poti preda bancii cheile casei daca nu-ti mai poti plati ratele la credit, este o problema serioasa. Dar nu pentru ca ne va provoca multe pierderi, nu va avea un impact serios asupra creditelor neperformante, ci pentru ca va schimba dramatic activitatea de acordare de noi imprumuturi. Va fi nevoie de mai multe garantii, de un avans mai mare, se va majora si costul unui credit, astfel ca cei cu venituri mici si tinerii nu vor mai avea acces la credite ipotecare, efectul fiind ca piata imobiliara din Romania va fi afectata dramatic”. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii