BANCI | Opinie

Inflatia va incepe sa scada din aceasta luna, apreciaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-14 09:38

Inflatia anuală va creste la 8,4-8,6% în martie, nivelul ce ar putea fi vârful acestui an, ceea ce ar putea determina banca centrală să mentină dobânda cheie la nivelul actual, de 9,5%, în cazul în care socurile externe si interne nu se accentuează, sustin analistii chestionati de NewsIn.

La accentuarea inflatiei în martie au contribuit, în principal, aceeasi factori care au provocat inflamarea preturilor în lunile precedente, respectiv scumpirea bunurilor alimentare si energiei, precum si turbulentele din piata internatională, care au influentat negativ pietele valutare si bursiere, mai spun economistii.

Ciprian Dascălu, trader în cadrul Millennium Bank, apreciază că inflatia a ajuns la 8,6% în martie, printr-o accelerare cu 0,7% fată de luna precedentă, si că principalul factor care a alimentat cresterea preturilor a fost reprezentat de asteptările inflationiste, care pot constitui în continuare un pericol, dacă nu sunt ancorate.

Georgiana Constantinescu, analist în cadrul Credit Europe Bank (CEB), estimează că inflatia ajuns, în martie, la aproximativ 8,5% fată de aceeasi lună a anului trecut, printr-o accelerare cu 0,6% fată de februarie 2008.

"Printre factorii care au dus la accentuarea inflatiei în martie s-au numărat deprecierea leului, care s-a observat mai ales pe sectorul constructiilor, cresterea preturilor la combustibili si, în continuare, un efect de bază, determinat de nivelul scăzut ale ratei inflatiei în luna echivalentă din 2007. În luna aprilie a acestui an, efectul de bază va fi însă favorabil, având în vedere că, în aprilie 2007, inflatia lunară se accentuase la 0,52%", a explicat economistul CEB.

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, estimează că preturile de consum au crescut în martie cu 0,5% fată de luna precedentă, inflatia anuală ajungând la 8,5%, dar că acesta ar putea fi vârful atins în acest an.

El îsi mentine aprecierea că, la sfârsitul lui 2008, inflatia s-ar putea tempera la 5,5%. De asemenea, în aceste conditii, banca centrală ar putea decide să mentină rata dobânzii de politică monetară la nivelul actual, de 9,5%, după patru majorări în interval de cinci luni.

"Consider că 8,5%, nivelul din martie, ar putea fi vârful atins de inflatie în acest an. În luna martie, cea mai importantă crestere a preturilor a fost, probabil, pe partea de servicii, determinată si de deprecierea leului", a declarat economistul sef al Unicredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, pentru NewsIn.

"Pe de altă parte, avansul continuu, cu peste 2% în ianuarie si februarie, pentru apă si canalizare, ne face să credem că si în martie am putea observa cresteri pe acest segment, care reprezinta o oarecare aliniere la cheltuielile din Europa de Vest pentru acest tip de servicii", a adăugat Pal.

De asemenea, ea atrage atentia că, pe partea de mărfuri nealimentare, s-a anuntat cresterea preturilor la combustibil, însă avansul pe acest segment nu-l va depăsi, probabil, pe cel de pe partea de servicii.

"Pentru bunurile alimentare, cresterile de preturi din martie se anuntă asemănătoare celor din lunile anterioare", a mai spus Pal.

Economistul sef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, estimează că inflatia anuală a ajuns, în martie, între 8,4-8,6%, acesta putând fi nivelul maxim în acest an, însă revenirea pe o pantă descendentă a inflatiei va depinde foarte mult, în restul anului, de vreme si de cursul de schimb.

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, anticipează că preturile de consum au urcat în martie cu 0,5% fată de cele din februarie, în vreme ce fată de nivelul din aceeasi lună a anului trecut, cresterea a fost de 8,42%.

El îsi mentine estimările anterioare potrivit cărora nivelul maxim al inflatiei din acest an urma să fie atins în luna martie si se asteaptă la o mentinere a acesteia în trimestrul al doilea "în proximitatea nivelului maxim".

"Asteptările privind reinflamarea preturilor nu sunt neapărat legate de dezechilibrul dintre cerere si ofertă, ci au încorporată o componentă speculativă consistentă", a declarat Libocor, pentru NewsIn.

El a explicat că discutii similare au avut loc si anul trecut pe tema preturilor produselor alimentare, iar la începutul lui 2008 acestea au fost urmate de disputele dintre producători si retaileri, care stimulează aspectul speculativ al scumpirii alimentelor.

Şeful departamentului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa, consideră, de asemenea, că inflatia si-a atins limita superioară în martie.

"Există sanse mari ca, din aprilie, preturile să înceapă să coboare. Dacă nu va avea loc o inflamare a crizei internationale, inflatia ar trebui să se tempereze până la sfârsitul anului, în special ca urmare a efectului de bază, în conditiile în care sfârsitul anului trecut a fost marcat de niveluri ridicate ale inflatiei", a declarat Bucsa, pentru NewsIn.

Bucsa a adăugat că nu crede că impactul preturilor produselor agricole va fi la fel de puternic în acest an precum a fost în anul trecut, indiferent de rezultatele agricole din 2008, în conditiile în care si politica monetară s-a întărit între timp, ceea ce va ajuta, probabil, la temperarea inflatiei.

Alti economisti nu exclud posibilitatea ca rata anuală a inflatiei în aprilie să o depăsescă pe cea din martie, în functie de evolutia mai multor factori, cum ar fi turbulentele din piata internatională.

"Credem că inflatia a ajuns la 0,6% în martie fată de februarie si la 8,54% fată de aceeasi lună a anului trecut. Nu putem spune cu sigurantă că inflatia va atinge nivelul maxim al acestui an în martie, s-ar putea ca si în aprilie să se accentueze în continuare. Principalii factori determinanti rămân preturile alimentelor si energetice", a explicat economistul sef al Alpha Bank, Ella Kallai, pentru NewsIn.

Ea consideră că inflatia s-ar putea tempera până la 6% în decembrie 2008.

Constantinescu atrage, la rândul său, atentia asupra riscului de accelerare a consumului înainte de sărbătorile de Paste, în conditiile în care, înainte de sărbătorile de iarnă, cheltuielile românilor, pe partea de retail, au atins cele mai ridicate niveluri ale ultimilor ani.

"Există posibilitatea ca preturile să crească semnificativ în aprilie, în conditiile în care, cantitatea fiind aceeasi si cererea aceeasi, comerciantii vor tine preturile sus. De altfel, sunt asteptate scumpiri la pâine si ulei", a mai explicat analistul Credit Europe Bank.

Ea estimează că inflatia s-ar putea tempera la 5,6% la finalul acestui an, însă evolutia procesului dezinflationist depinde de evolutia factorilor externi.

Plătile trimestriale se suprapun în acest an cu Pastele, ceea ce poate contribui la restrângerea lichiditătii în piată

Analistii nu exclud aparitia, în următoarea perioadă, a unor probleme de lichiditate pentru multe dintre băncile din România. În timp ce unii dintre ei spun că, dacă se va confirma, lipsa va fi temporară, manifestându-se în special pe valută, alti economisti spun că răsturnarea situatiei actuale, prin care băncile ar ajunge să se împrumute de la BNR, ar fi una normală, în conditiile în care, în statele dezvoltate, băncile centrale injectează în mod frecvent lichiditate în piată.

Guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, recent, că băncile s-ar putea confrunta, încă din săptămânile următoare, cu o lipsă de lichiditate, care le-ar putea determina, pe termen mai lung, să se împrumute de la BNR, determinând banca centrală să devină creditor net al sistemului bancar, în locul pozitiei actuale, de debitor net.

"În acest an, la reducerea lichiditătii în piată contribuie doi factori: se suprapune plata trimestrială cu Pastele. Însă situatia în care băncile s-ar împrumuta de la BNR nu ar fi una iesită din comun, având în vedere că în majoritatea tărilor europene dezvoltate, banca centrală este cea care injectează lichiditate în piată. Cu toate acestea, BNR va ajunge creditor net doar în momentul în care vom vedea si scăderea rezervelor minime obligatorii, care în România sunt la niveluri foarte ridicate", a spus Anghel.

Economistul sef al BCR consideră că banca centrală nu ar mai avea motive să majoreze dobânda de politică monetară peste nivelul curent de 9,5%, în conditiile în care dobânzile din piată interbancară pe termen foarte scurt au atins niveluri ridicate.

"Nu este exclus ca băncile să se confrunte, în perioada următoare, cu o lipsă de lichiditate, dar cred că aceasta ar fi temporară. În plus,
acest dezechilibru între creditele si depozitele băncilor este mai accentuat pe partea de valută, pe lei lichiditatea fiind încă suficientă pentru a sustine creditarea", spune economistul sef al Unicredit Ţiriac Bank.

Rozalia Pal spune că o nouă majorare a dobânzii cheie de către BNR nu ar mai fi la fel de eficientă ca modificătile anterioare. "O eventuală majorare a dobânzii de politică monetară peste acest nivel ar fi mai putin eficientă decât cresterile anterioare, deoarece nu oferă o solutie pentru temperarea cresterii creditului în valută", a mentionat ea.

Dascălu a spus că prudenta care se poate observa în prezent în piată în privinta nivelului lichiditătii ar putea fi "exagerată".

"Va fi o cerere mai mare de numerar, cu atât mai mult cu cât se vor face, în aprilie, si plătile la bugetul de stat. Ar fi putea fi doar un efect conjunctural, iar problemele nu vor fi atât de mari cât se asteaptă piata", a explicat Dascălu.

Referitor la evolutia cursului de schimb, Kallai spune că leul se poate aprecia fată de nivelul curent în perioada următoare, în conditiile în care aversiunea fată de România a investitorilor pare că a mai cedat, iar rata dobânzii de referintă ridicată, de peste 9% pentru aprilie, contribuie la revenirea interesului jucătorilor străini.

Un alt factor pozitiv pentru îmbunătătirea sentimentului investitorilor străini fată de economia românească este cresterea mai rapidă a exporturilor fată de importuri în primele trei luni ale anului, semn că există sanse ca deficitul de cont curent în acest an să fie mai mic decât în 2007 ca procent din produsul intern brut (PIB), a mai apreciat Kallai.

Economistul sef al BCR apreciază, de asemenea, că sunt sanse ca, în ciuda volatilitătii din piata valutară, leul să se aprecieze mai mult înainte de Paste.

Libocor se asteaptă ca intervalul de variatie a cursului de schimb să coboare în acest trimestru la 3,50-3,75 lei/euro, de la 3,60-3,85 lei/euro, în primele trei luni din 2008.

Inflatia a urcat, în luna februarie, cu 0,7% fată de luna anterioară si a atins un nivel anual de 7,97%, fiind totusi sub estimările analistilor, care se asteptau ca inflatia anuală să depăsească 8% în a doua lună a anului.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii