BURSA | Ultima Ora

Indicele BET al BVB a scazut cu 1,43% in acest an, mai mult decat indicele european EUROSTOXX; blue chips-urile au crescut insa cu 3,53%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-11-27 10:46

Indicele BET al celor mai lichide actiuni detinute de 10 companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 1,43% in primele noua luni din acest an, putin mai mult decat indicele european de referinta al zonei euro, EUROSTOXX, care a suferit o diminuare de 1,12%, rezulta din analiza ASF privind evolutia pietei de capital.

Totusi, bursa romaneasca a avut o volatilitate mai scazuta, daca tinem cont ca in primele 6 luni indicele european inregistra o scadere abrupta, de aproape 17%, pe fondul crizei din Grecia, fata de numai 1,12% a indicelui BET.

Cel mai performant indicele al bursei romanesti, cu o crestere de 3,53% la 9 luni, a fost ROTX, un indice dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG), care reflecta in timp real miscarea actiunilor "blue chip" tranzactionate la BVB. In acest indice sunt incluse actiunile urmatoarelor companii: Banca Transilvania, BRD, BVB, Electrica, Erste Group Bank, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Romgaz, Transelectrica si Transgaz.

Al doilea cel mai performant indice, cu o crestere de 2,81%, a fost BET-TR, primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Indicele BET-TR reflecta atat evolutia preturilor companiilor componente, cat si dividendele oferite de acestea.

Evolutia pietei de capital la data de 30 septembrie 2015 (comunicat de presa al ASF):

Indicii burselor internaționale au consemnat evoluții predominant negative în primele nouă luni ale anului 2015, cu precădere în trimestrele II și III.

Această tendință de ansamblu a fost urmată și de indicii Bursei de Valori București (BVB), însă în cazul acestora amplitudinea scăderilor a fost semnificativ mai redusă. 

Deși piața de capital din România se încadrează în categoria piețelor de frontieră, indicele principal al bursei românești (BET) a avut în general o volatilitate mai redusă față de indicii burselor emergente din vecinătate și chiar decât indicii piețelor europene mature.

Piața de capital din România a fost caracterizată, în perioada analizată, de un regim de volatilitate redusă. Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB a scăzut, în primele nouă luni ale anului 2015, cu 18,71% comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului anterior. 

Cea mai importantă scădere a fost înregistrată de tranzacțiile cu acțiuni (-38,94%), în timp ce valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a crescut de aproximativ 5 ori în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului 2014.

În perioada 5 ianuarie – 30 septembrie 2015, în clasamentul celor mai lichide 20 de companii la BVB (piața principală, acțiuni) pe primul loc se situează Fondul Proprietatea care deține o pondere de circa 24,80% din valoarea totală tranzacționată la bursă în intervalul menționat.

Fondul este urmat în acest top de către Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD Group Société Générale (BRD) și Electrica (EL).

Astfel, în topul celor mai lichide companii, cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar și cel energetic. De asemenea, se remarcă în cadrul acestui clasament şi prezenţa celor cinci societăţi de investiţii financiare. 

Tranzacțiile la SIBEX

Din analiza lunară a tranzacţiilor cu contracte futures, derulate la S.C. SIBEX – Sibiu Stock Exchange S.A. (Sibex), se constată menținerea la nivel redus a numărului de tranzacții şi a valorilor tranzacţionate pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2015.

Media pentru valoarea tranzacționată în primul trimestru a fost de 25,66 milioane de lei, în trimestrul al doilea de 16,77 milioane lei, iar în trimestrul al treilea de 14,37 milioane lei.

Comparativ cu valoarea tranzacționată în trimestrul III 2014, de 355,43 milioane lei, valoarea tranzacționată în aceeași perioadă a anului 2015 a fost mai mică cu 95,9%. Cele mai tranzacționate contracte au rămas cele având ca suport indicele DJIA, cu o pondere de 55,01% din numărul total de contracte tranzacționate. 

Organisme de Plasament Colectiv (OPC)

Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale, la data de 30 septembrie 2015, este în creștere cu circa 2,50% comparativ cu nivelul consemnat la finele lunii septembrie 2014, depășind pragul de 40 miliarde de lei.

O analiză detaliată pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că în cazul fondurilor deschise (FDI) și fondurilor închise de investiții (FÎI) a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor și anilor anteriori.

Și în cazul SIF-urilor activul total a înregistrat o creştere de peste 5%. Spre deosebire de acestea, activul total al Fondului Proprietatea (FP) a consemnat o scădere de aproximativ 16%.

Evoluția activelor totale pe categorii de OPC

La sfârşitul lunii septembrie 2015, activele cumulate ale fondurilor deschise și închise de investiții depășeau ponderea de 50% din totalul activelor organismelor de plasament colectiv locale comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, când activele FDI și FÎI reprezentau doar 44,66%.

Din perspectiva structurii plasamentelor, FDI sunt în continuare orientate preponderent către instrumentele cu venit fix, în vreme ce SIF, FP și FÎI au o orientare dominantă către plasamentele în acțiuni.

Orientarea diferitelor categorii de organisme de plasamente colectiv către un anumit tip de strategie investițională este justificată de caracterul închis sau deschis al fiecărui tip de OPC, precum și de apetitul la risc al investitorilor acestora.

Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv arată o alocare relativ echilibrată între investițiile în acțiuni (circa 19,35 miliarde lei) și instrumente cu venit fix/instrumente ale pieței monetare (circa 18,93 miliarde lei).

Comparativ cu luna septembrie a anului 2014, la finele lunii septembrie 2015 se observă o scădere a plasamentelor în acţiuni (-3,76%), precum și a depozitelor și disponibilului (-19,37%), concomitent cu o creştere a plasamentelor în obligaţiuni cu 21,23% și în titluri OPCVM/AOPC (+27,32%).

Analiza exhaustivă a pieței de capital din România poate fi găsită aici.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraActiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii

PNL a cerut Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constitutionala a OUG 114 privind taxarea bancilor si altor companii

Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, detalii

Bancpost nu mai exista de astazi, fiind preluata de Banca Transilvania

Astazi este ultima zi de existenta a Bancpost, care isi inceteaza activitatea, dupa ce a fost preluata si integrata in Banca Transilvania (BT). Practic, astazi, 31 decembrie 2018, are loc fuziunea tehnica dintre Bancpost si Banca Transilvania, adica transferul tuturor operatiunilor detalii

Guvernul a adoptat taxa pe banci, dar cu modificari: taxa scade de la 0,9% la 0,3% si se va aplica daca ROBOR depaseste 2%, fata de 1,5% initial

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri taxa pe activele bancilor, cu cateva modificari, precum majorarea pragului de referinta al ROBOR de la 1,5% la 2%, nivel peste care se va aplica aceasta taxa, care scade la 0,3% din activele bancilor la nivelul actual al ROBOR, de 3%, de la 0,9%, cat era in detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua as dori sa fac un credit de 25000 pentru cumpararea unei locuinte lucrez an italia cu ... detalii

 • Prima Casa 2019

  ... detalii

 • Prima Casa 2019

  Puteti citi noile reguli pentru Prima Casa 2019 pe ziarulimobiliar.ro ... detalii

 • OPFV 2019

  BUNA ZIUA! pt plata impozitelor scadente 25.01.2019.programul Anaf ultima versiune 1.3.3 din ... detalii

 • lire rupte

  Buna ziua am 2bacnote de 20 de lire care au fost rupte in margine de sus pana jos si apoi lipte. ... detalii