BANCI | Ultima Ora

Indicatorul privind increderea in economia Romaniei a atins nivelul maxim inregistrat in 2008, inaintea crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-31 11:34

Indicatorul privind increderea in economia Romaniei calculat de Comisia Europeana (ESI) a crescut cu 0,9 puncte in luna iulie, la 104,7 puncte, nivelul maxim din ultimul trimestru al anului 2008, inainte de criza, scriu economistii Bancii Transilvania (BT) intr-un raport.

La randul lor, economistii ING precizeaza ca industria a fost principalul element al imbunatatirii indicatorului de incredere in economie. Si serviciile sunt pe o tendinta de crestere, insa raman mult sub nivelul de varf din 2008.

Increderea in sectorul contructiilor s-a deteriorat usor in iulie, dar ramane la nivelul mediu pe termen lung, in timp ce comertul si consumul se afla peste media istorica, ceea ce sugereaza ca trec printr-un puternic ciclu de crestere.

Economistii ING estimeaza ca incredrea in economia Romaniei va continua sa creasca si in urmatoarele luni, datorita relaxarii fiscale (reducerea taxelor) si inmultirea numarului angajatilor, care vor stimula cresterea interna.

Pe de alta parte, imbunatatirea indicatorilor economiei Germane ofera sperante industriei locale, intrucat 20% din exporturile romanesti au ca destinatie aceasta tara.

Economistii Bancii Transilvania si ai ING estimeaza ca PIB-ul Romaniei va avansa in acest an cu 4,5%, peste nivelul de crestere potentiala estimat de Comisia Europeana, in jurul a 3,5%, si substantial peste nivelurile din ultimii doi ani: 3,4% in 2013 si 2,8% in 2014. (vezi aici detalii)

Investitii publice in infrastructura de doar 337 milioane lei

Investitiile publice in infrastructura s-au ridicat la doar 337 milioane lei in prima jumatate a acestui an, fata de cele 5,67 miliarde lei cate erau planificate, mai noteaza economistii ING, dar cu toate acestea sectorul constructiilor a ramas stabil si are sanse sa creasca in a doua parte a anului daca guvernul isi va intensifica volumul de investitii.

Pe de alta parte, cresterea puternica a consumului si planificata reducere de taxe risca sa supraincalzeasca economia, care deja este la turatie maxima, apreciaza analistii ING, care considera ca o deteriorare puternica a echilibrelor macroeconomice ar putea determina o racire a cresterii economice.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii