BANCI | Ultima Ora

Independenta BNR va fi consacrata in noua Constitutie iar transferul atributiilor catre BCE se va face prin lege organica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-22 01:18

Banca Centrala Europeana a avizat favorabil propunerea BNR ca independenta si rolul institutional al bancii centrale sa fie consacrate in noua Constitutie ce urmeaza a fi adoptata, precum si includerea Statutului BNR in categoria legilor organice. Pe de alta parte, BNR a cerut avizul BCE si in privinta reglementării prin lege organică a transferului de atribuţii ale BNR către BCE şi introducerea monedei euro ca mijloc legal de plată.

La 18 aprilie 2013, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Băncii Naţionale a României (BNR) o solicitare de emitere a unui aviz cu privire la un set de propuneri de modificare a Constituţiei României referitoare la BNR, se arata in documentul BCE (Vezi avizul BCE in FISIERE).

BNR a pregătit un set de propuneri în contextul revizuirii Constituţiei României. Pentru stabilitate instituţională şi funcţională, Statutul Băncii Naţionale a României va fi inclus în categoria legilor organice, iar independenţa şi rolul instituţional ale BNR vor fi consacrate în Constituţie.

Legile organice sunt legi adoptate de Parlamentul României în domenii de importanţă majoră pentru funcţionarea statului şi nu pot face obiectul delegării legislative către Guvernul României. Legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere a Parlamentului.

Amendamentele propuse prevăd că BNR este banca centrală a României, instituţie publică independentă şi membră a Sistemului European al Băncilor Centrale, şi că atribuţiile, administrarea şi funcţionarea acesteia sunt reglementate prin lege, în conformitate cu tratatele la care România este parte. BCE apreciază introducerea acestor prevederi în Constituţia României.

De asemenea, BCE apreciază consolidarea stabilităţii instituţionale şi funcţionale, precum şi a siguranţei juridice, asigurată de includerea Statutului BNR în categoria legilor organice.

Totodată, amendamentele propuse sunt menite să asigure flexibilitatea legislaţiei naţionale în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare la nivel european şi adoptarea monedei euro prin includerea posibilităţii reglementării prin lege organică a transferului de atribuţii ale BNR către BCE şi introducerea monedei euro ca mijloc legal de plată.

Deşi aceste modificări ale Statutului BNR ar trebui adoptate cât mai curând posibil, ele trebuie să intre în vigoare doar la data adoptării monedei euro de către România, se arata in avizul BCE.

Pe de alta parte, BCE arată că dispoziţiile care recunosc dreptul BCE de a autoriza emisiunea de bancnote euro şi de a aproba volumul emisiunii de monede metalice euro şi faptul că BCE şi băncile centrale naţionale ale statelor membre a căror monedă este euro pot emite bancnote euro ar trebui să intre în vigoare la data adoptării monedei euro de către România.

Din cauza etapelor legislative specifice ale procesului naţional de revizuire a Constituţiei, BNR invocă motive de extremă urgenţă şi solicită ca avizul BCE să fie emis până la data de 7 mai 2013. BCE doreşte să atragă atenţia BNR asupra celei de a doua teze a articolului 4 din Decizia 98/415/CE, conform căreia BCE trebuie consultată „în timp util” în cadrul procesului legislativ.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii