BANCI | Opinie

In pofida deficitelor de cont curet, tarile din Europa de Est vor atrage investitii importante in 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-02 16:21

Europa Centralã si de Est (ECE) va atrage în acest an investitii de 100 miliarde euro, sprijinind o crestere economicã solidã, în pofida temerilor privind vulnerabilitatea provocatã de un deficit de cont curent ridicat în unele state, printre care si România.

Totodatã, analiza relevã faptul cã Bulgaria va atrage cele mai importante investitii strãine directe în acest an.

Un sondaj al agentiei Thomson Reuters, în colaborare cu banca austriacã Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), bazat pe chestionarea a 400 de companii internationale prezente în regiunea ECE, relevã cã optimismul din mediul de afaceri a înregistrat un declin în aceastã primãvarã, pe fondul conditiilor aspre de finantare, impuse de inflatia în urcare, dar economiile acestei zone vor obtine cresteri robuste în 2008.

Astfel, indicele mediului de business a scãzut pânã la valoarea de 49, fatã de nivelul de 55 raportat într-un studiu similar în luna ianuarie.

Potrivit Reuters, rezultatul aratã cã firmele chestionate au o atitudine pozitivã în ceea ce priveste prognoza economicã.

"Pânã acum, regiunea ECE a rezistat crizei financiare globale, care si-a lãsat totusi amprenta asupra economiilor acestor state, cele mai importante consecinte fiind cresterea costurilor pentru creditare si avansul inflatiei", se aratã în declaratia OeKB.

În ansamblu, chestionarul a arãtat cã avansul economic în regiune, care a depãsit anul trecut, ca procentaj, nivelul mediu al celor 15 state-fondatoare ale UE, îsi va continua trendul pozitiv în acest an, însã va avea valori procentuale mai reduse, potrivit bãncii austriece.

Dintre statele incluse în studiu, cel mai optimist mediu de afaceri este în Rusia, unde indicele a atins nivelul de 64, comparativ cu 72 în luna ianuarie, iar singurul stat care a înregistrat o crestere a coficientului este Bulgaria (59, fatã de 57).

La fel ca în cazul ultimelor trei analize similare, Ungaria prezintã cea mai slabã peformantã, cu un indice de 33, fatã de 30 în studiul din ianuarie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii