BANCI | Opinie

In ce hal a ajuns (ramas) Televiziunea Romana

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-19 10:38

Normele deontologice iti impun ca la o dezbatere pe o anumita tema, precum legea conversiei creditelor in franci elvetieni, sa ai la masa reprezentanti ai ambelor tabere, atat ai sustinatorilor legii, cat si pe cei care sunt impotriva acesteia.

Calitatea unei dezbateri este mult mai ridicata atunci cand ai si un analist impartial, obiectiv si cu o buna reputatie profesionala.

Niciuna dintre cele doua conditii pentru o emisiune televizata corecta (prezenta ambelor parti sau a unui analist obiectiv) nu au fost indeplinite intr-o emisiune de aseara (Editie Speciala, producatori Delia Nicola, George Tudor) de la Televiziunea Romana (TVR 1).

Au fost prezenti avocatul Gheorghe Piperea, autorul legii privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, la cursul istoric, din data acordarii, lege sustinuta in Parlament de deputatul PNL Daniel Zamfir, precum si Radu Soviani, fost realizator de emisiuni economice, in prezent blogger, cunoscut ca avand o disputa cu BNR, asadar departe de a fi obiectiv in problemele care privesc banca centrala si sistemul bancar.

Fireste ca Soviani s-a lansat in acuzatii evident lipsite de obiectivitate si corectitudine la adresa BNR, ajungand pana acolo incat sa-l faca mincinos pe guvernatorul BNR.

Moderatorul emisiunii, Mihai Constantin, s-a dovedit, la randul sau, un neprofesionist. El a precizat ca reprezentantii bancilor nu au dorit sa participe la emisiune, insa in acest caz ar fi avut datoria sa se informeze cu privire la opiniile bancilor si BNR in privinta temei dezbatute, opinii publice si usor de gasit, pe care sa le expuna in cadrul emisiunii, astfel incat aceasta sa capete aspectul unei dezbateri corecte, echilibrate, demne de o televiune nationala.

Nu s-a intamplat asta, iar Soviani a fost lasat sa lanseze lungi acuzatii nefondate la adresa BNR si a bancilor, unele fiind evident absurde si false, precum cea potrivit careia bancile ar fi facut speculatii valutare, asemanatoare cu cele din piata schimburilor valutare (Forex) atunci cand au acordat credite in CHF, intrucat ar fi cumparat CHF doar pentru o zi, pentru a acorda credite pe 30 de ani.

De altfel, aceasta acuzatie la adresa bancilor nu este noua, a fost folosita si de catre politicieni pentru a-si justifica promovarea legii conversiei, fiind respinsa atat de catre BNR, cat si de catre bancheri, acestia precizand ca bancile au fost obligate prin norme ale bancii nationale sa detina, la randul lor, finantari sau depozite in CHF pentru imprumuturile acordate in aceeasi moneda, astfel ca au suportat aceleasi riscuri valutare ca si clientii lor.

Evident ca moderatorul emisiunii a fost depasit de situatie, in lipsa informatiilor adecvate despre problema discutata, dar mai ales, ceea ce este mai grav, fara o documentare obiectiva a colegilor lui de la televiziunea nationala, in problema creditelor in franci elvetieni, care ar fi trebuit prezentata in cadrul emisiunii.

Este adevarat ca in emisiune a fost invitat, prin telefon, consilierul BNR, Adrian Vasilescu, care insa este prea batran pentru a mai putea face fata agresivitatii tinerilor din studioul TVR.

Este inacceptabil ca televiziunea nationala, finantata din bugetul public, adica din taxele platite de noi, care are niste cheltuieli si datorii imense tocmai din cauza faptului ca are foarte multi angajati, care din pacate produc niste emisiuni de slaba calitate si implicit de rating scazut, sa demonstreze o incompetenta atat de grosolana, in detrimentul serviciului public cu care este investita. (vezi aici inregistrarea emisiunii TVR)

Taguri: curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

Comentarii

mihaela
Inselaciune
Imi cer scuze dar chiar nu stiam ca televiziunea romana trebuie sa prezinte numai ce vor cei platiti de banci si nu ce vor romanii. Au fost si emisiuni in care sau prezentat bancherii si atitudinea acestora de dumnezei. Pierdeti teren din ce in ce mai mult. Cum in perioada de criza bancile au avut profit in Romania mai mult decat in alte tari cu crestere economica. Ia uite ce destepti sunt bancherii di Romania si cei din alte tari mai putin!

Catavencu
draga dle mihaela
Articolul este corect si ... obiectiv, iar emisiunea in cauza nu! "Obiectivitate = Imparțialitate, nepărtinire, lipsă de idei preconcepute în aprecierea, în raționamentul cuiva." Iar romanii cer dreptate reala, nu contrafaceri mincinoase, discriminatoare si paguboase pentru tara. Oricum, nu va pot identifica cu cele vreo 19.000.000 de romani la care faceti referire... iar aberatiile economice trebuie dezvaluite si combatute, indiferent cine le foloseste spre ametirea publicului...

mihaela
Iar inselaciune
Pacat ca va inselati atat de mult si aveti impresia ca sunt un domn sau este o tactica specifica de diversiune pentru a arata cat sunteti dv de cinstiti si corecti . Noi oamenii simpli si corecti nu ne ascundem in spatele a nimic si al nimanui. Noi suntem poporul cei 19 000 000 care cere dreptatea lui nu a bancilor . Daca considerati ca este corect ca bancile sa faca profituri foarte mari pe spatele imprumutatilor si nu din dobanda, ci din diferenta de curs valutar este foarte clar de partea cui sunteti si pe cine sustineti Oricum dreptatea mai devreme sauai tarziu iese la iveala.

geko
@mihaela
Nu v-a obligat nimeni sa luati vreun credit in CHF. Nu inteleg de ce eu, persoana care m-am ferit de credite si o sa ma feresc cat o-i trai, sunt obligat sa suport plata creditului dvs...pentru ca undeva aceste costuri trebuie sa se descarce....fluctuatie curs valutar, cresterea riscului de tara, a dobanzilor pentru datoria publica. In plus, aceasta lege mi se pare extrem de discriminatorie...de ce nu ar beneficia toate persoanele care au avut un credit in euro, USD, si chiar lei...pe vremea cand dobazile era 15-20 % si cu siguranta le-ar conveni sa schimbe in alta moneda. Si bancile au partea lor de vina, insa mi se pare ca in cazul de fata s-a trecut de la o extrema la alta.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii