BANCI | Ultima Ora

Hazardul moral in garantarea depozitelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-17 15:00

Unul dintre principiile fundamentale pentru sisteme eficiente de garantare a depozitelor se referă la diminuarea hazardului moral atât prin proiectarea corespunzătoare a caracteristicilor schemelor de garantare a depozitelor, cât și prin intermediul altor elemente ale sistemului de asigurare a stabilității financiare, se arata in cel mai recent buletin informativ al Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB).

„Un bun exemplu de domeniu în care se manifestă hazardul moral este cel al asigurărilor, căruia putem să-i asociem și garantarea depozitelor. În acest sens, hazardul moral poate fi definit ca tendința pe care o are una dintre părți (persoană fizică sau instituție) de a-și asuma riscuri sau de a acționa într-o manieră mai puțin prudentă, lăsând ca pentru consecințele acțiunilor sale cealaltă parte să poarte un anumit grad de responsabilitate.

Din punct de vedere al garantării depozitelor, hazardul moral se referă la situațiile în care instituțiile de credit participante la schema de garantare a depozitelor sunt tentate să se implice în proiecte cu risc mare utilizând depozitele garantate, privite ca o sursă de fonduri cu un cost scăzut.

Acest lucru poate apărea în cazul în care deponenții și alți creditori nu țin seama de comportamentul unei instituții de credit de a se implica în acțiuni cu risc mare întrucât consideră că beneficiază de protecție împotriva pierderilor sau că instituția de credit în cauză nu va fi lăsată de
către autoritățile competente să intre în faliment.

Hazardul moral constituie o preocupare a tuturor instituțiilor participante la sistemul de asigurare a stabilității financiare dintr-o țară, iar factorii de decizie trebuie să ia măsuri pentru asigurarea unui echilibru între menținerea stabilității financiare și reducerea hazardului moral.

Cu toate acestea, în perioade de criză, protejarea sau redresarea stabilității financiare constituie o prioritate, putând să se recurgă la politici de creștere a protecției deponenților și a celorlalți creditori ai instituțiilor financiare (adesea, și a piețelor financiare), în ciuda efectelor negative din punct de vedere al hazardului moral.

De pildă, pe parcursul recentei crize financiare, un număr însemnat de țări au luat măsuri extraordinare și au acordat o asistență financiară fără precedent instituțiilor și piețelor financiare în vederea minimizării riscului de contagiune și a pierderilor pentru economie.

Printre aceste măsuri s-au numărat extinderea sferei de garantare și creșterea plafonului de garantare, precum și la acordarea unor competențe sporite schemelor de garantare a depozitelor în domeniul soluționării situațiilor instituțiilor de credit aflate în dificultate.

În unele cazuri, s-a recurs chiar la garantarea integrală a depozitelor și a altor obligații ale instituțiilor de credit, aceste măsuri având însă caracter temporar.

Deși măsurile amintite au fost adoptate în scopul restabilirii încrederii deponenților și al menținerii stabilității financiare, acestea au avut și consecințe nedorite, cum ar fi majorarea expunerilor suverane, slăbirea disciplinei de piață și creșterea hazardului moral.

Modalități de diminuare a hazardului moral

Printre principalele căi pentru diminuarea hazardului moral se numără:
1) o bună guvernanță corporativă și un sistem solid de management al riscului;
2) disciplina de piață exercitată de deponenți, alți creditori și acționari;
3) disciplina impusă de cadrul de reglementare prin intermediul schemelor de garantare
a depozitelor, autorității de supraveghere și al autorității de restructurare."

Vezi buletinul informativ al FGDB aici

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraNu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii

ING a fost victima unui atac informatic soldat cu blocarea platilor cu cardul si aplicatiei Home Bank

ING Bank a dezvaluit ca ieri a fost victima unui atac informatic tip DdoS, in urma caruia clientii bancii nu si-au putut folosi cardurile si nici nu si-au putut accesa conturile online prin aplicatiile de internet banking sau mobile banking, Home Bank. Nici site-ul bancii nu a putut fi detalii

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii

PNL a cerut Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constitutionala a OUG 114 privind taxarea bancilor si altor companii

Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, detalii

Ultimele Comentarii

 • BCR m-au păcălit să semneze o convenție la rezilierea contractului

  Bună ziua. În această situație mă aflu și eu (noi) de nu a beneficia de prima de stat (bpl) ... detalii

 • ?

  Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea ... detalii

 • ?

  Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită ... detalii

 • Poprie

  Tata are o pensie pe caz de boala de 530 lei ..a primit o amenda de 250 lei ..poate .sa.i puna o ... detalii

 • ?

  @Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca ... detalii