BANCI | Ultima Ora

Guvernul a adoptat taxa pe banci, dar cu modificari: taxa scade de la 0,9% la 0,3% si se va aplica daca ROBOR depaseste 2%, fata de 1,5% initial

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-22 08:36

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri taxa pe activele bancilor, cu cateva modificari, precum majorarea pragului de referinta al ROBOR de la 1,5% la 2%, nivel peste care se va aplica aceasta taxa, care scade la 0,3% din activele bancilor la nivelul actual al ROBOR, de 3%, de la 0,9%, cat era in prima forma.

Cota maxima a taxei, care se va aplica din 1 ianuarie 2019, este de 0,5% din activele bancilor.

Daca taxa ar fi ramas de 0,9% din activele bancilor, in valoare totala de 445 miliarde lei la finalul lunii septembrie, statul ar fi incasat de la banci fix 4 miliarde lei.

Acum, ca taxa a fost diminuata de trei ori, pana la 0,3%, la nivelul actual al ROBOR, statul va incasa doar 1,3 miliarde lei.

Cele 1,3 miliarde lei reprezinta in jur de 20% din profitul net al sistemului bancar, estimat la 7 miliarde lei in acest an, dupa ce in primele trei trimestre a fost de 5,7 miliarde lei.

Daca taxa pe banci ramanea la 0,9% din active, aceasta ar fi inghitit aproape jumatate din intreg profitul net al bancilor.

Profitul bancilor ar putea scadea insa anul viitor, pentru ca cel din acest an a fost unul exceptional, datorat in mare parte unor reversari de provizioane constituite anterior pentru creditele neperformante.

Ministrul Finantelor a estimat initial ca taxa bancara, botezata taxa pe lacomie, va aduce venituri la buget de 3,6 miliarde lei in 2019, ceea ce inseamna ca el miza pe faptul ca bancile nu vor scadea nivelul ROBOR ci vor prefera sa plateasca taxa pe lacomie.

Cotele de taxare au fost modificate astfel:

- daca ROBOR depaseste 2% cu 0,5%, impozitul este 0,1%;

- daca ROBOR depaseste 2% cu un nivel intre 0,51% si 1%, impozitul este 0,2%;

- daca ROBOR depaseste 2% cu un nivel intre 1,01% si 1,5%, impozitul este 0,3%;

- daca ROBOR depaseste 2% cu un nivel intre 1,51% si 2%, impozitul este 0,4%;

- daca ROBOR depaseste 2% cu peste 2 puncte procentuale, impozitul este de 0,5%

In prezent, nivelul ROBOR se afla cu putin peste 3%, ceea ce inseamna ca daca taxa s-ar aplica acum, nivelul ei ar fi de 0,3% din activele bancare, fata de 0,9%, cat era in proiectul initial. (vezi aici detalii)

Taxa se va aplica trimestrial, doar bancilor, nu si IFN-urilor, cum era prevazut initial.

Noul text al Ordonantei de Urgenta a Guvernului

Instituirea taxei pe activele instituțiilor bancare

Art. 86 - (1) Instituțiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare, denumită în continuare taxa pe active, în situația în care media trimestrială ROBOR determinată potrivit art. 87 alin. (2) depășește pragul de 2%, denumit în continuare prag de referință.

(2) Prin instituție bancară se înțelege instituțiile de credit, persoane juridice române, definite, astfel, potrivit legii de organizare și funcționare, si sucursalele din România ale institutiilor de credit ale persoanelor juridice străine.

Art. 87 -  (1) Taxa pe active se datorează trimestrial prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra activelor financiare ale contribuabilului existente la sfârșitul trimestrului de calcul, astfel cum sunt înregistrate în patrimoniu, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

(2) Media trimestrială ROBOR se stabilește pe baza ratelor ROBOR la 3 luni și la 6 luni, calculate și publicate de Banca Națională a României pentru ultimul trimestru/semestru anterior trimestrului de calcul. Stabilirea mediei trimestriale se efectuează de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se publică pe site-ul acestei instituții.

(3) Cotele taxei pe active se diferențiază în funcție de amploarea depășirii pragului de referință, astfel:

a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,1%;

b) dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,2%;

c) dacă media trimestrială a ratelor  ROBOR este între 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,3%;

d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referință, cota este de 0,4%.

(4) Dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referință, cota taxei pe active este de 0,5%.

Art. 88 - (1) Contribuabilii prevăzuți la art. 86 sunt obligați să calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează taxa pe active.  

(2) Prin excepție de la alin. (1), contribuabilii care încetează să existe într-un trimestru au obligația de a declara și a plăti taxa pe active aferentă până la data depunerii situațiilor financiare la organul fiscal competent, respectiv până la data radierii, după caz.

(3) Modelul și conținutul declarației taxei pe active se stabilesc prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

(4) Cheltuiala cu această taxă este cheltuială deductibilă la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Taxa pe active reprezintă venit al bugetului de stat și se administrează de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.

Art. 89 – (1) Prevederile capitolului IV se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2019.

 

Comentarii

Corina
O prostie sa vrei sa omori bancile
Orice om cu scaun la cap si cateva (putine) notiuni de economie stie ca nu te poti astepta la o economie sanatoasa daca vrei sa omori bancile. Creditarea este motorul economiei. Astia doi.... ar vrea si credite nerambursabile de la banci, daca s-ar putea. Vai de capul lor, dar si al nostru!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania, cel mai mare grup financiar din Romania, avertizeaza din nou ca taxa bancara va afecta cresterea economica

Banca Transilvania (BT), o banca locala infiintata in urma cu 25 de ani la Cluj, care a ajuns acum cel mai mare grup financiar din tara, avertizeaza, din nou, ca taxa pe activele bancilor introdusa de Guvern va afecta atat de puternic profiturile bancilor, incat va incetini dezvoltarea detalii

MyBRD Mobile, aplicatia de mobile banking a BRD, nu functioneaza de doua zile (actualizare: problema apare doar la telefoanele mai vechi)

MyBRD Mobile, aplicatia de mobile banking a BRD, nu functioneaza de doua zile, au reclamat clientii bancii, informatie confirmata de operatorii de la call-center-ul bancii. Acestia spun ca se lucreaza pentru remedierea problemei, insa nu stiu cand se va rezolva eroarea (vezi detalii

CNSM anunta ca a gasit solutii de modificare a taxei bancare, dar nu ne spune care sunt acestea si ce face cu ele

Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce detalii

Nu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii