PENSII PRIVATE | Revista presei

Fonduri de pensii straine, interesate sa preia o participatie in parcul eolian de la Fantanele-Cogealac, Constanta, detinut de CEZ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-03 21:45

Mai multe fonduri de pensii și-au arătat interesul de a achiziționa o participație în parcul eolian de la Fântânele-Cogealac deținut de CEZ, estimat la 1,1 miliarde de euro (1,5 miliarde de dolari), a declarat joi Tomas Pleskac, directorul diviziei de operațiuni străine al celei mai mari companii de utilități din Europa Centrală, transmite Reuters.

Investitorii străini și-au exprimat temerile legate de reducerea subvențiilor pentru energie regenerabilă în România, după ce Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017-2020 acordarea unui număr de certificate verzi.

CEZ încă trebuie să decidă mărimea participației care va fi vândută sau dacă va face o astfel de tranzacție, a explicat Tomas Pleskac, membru al Consiliului de conducere al companiei de utilități. Statul ceh deține un pachet de 70% la CEZ.

"Suntem cu certitudine pregătiți să vindem (chiar și o participație de 100%). Nu vom refuza ofertele bune. Nu avem un calendar strict, nu trebuie să vindem. Aceasta este o posibilitate, dacă va fi atractivă pentru noi, o vom utiliza, dacă nu va fi atractivă, nu vom recurge la ea", le-a declarat jurnaliștilor Tomas Pleskac.

Marți, Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România, a confirmat că grupul ceh analizează oportunitatea vânzării unei participații minoritare din parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, din județul Constanța.

Parcul eolian al CEZ de la Fântânele-Cogealac este cel mai mare de pe uscat din Europa și are o capacitate de 600 de MW.

Proiectul a necesitat o investiție totală de 1,1 miliarde de euro. CEZ a achiziționat acest proiect în 2008 de la dezvoltatorul Continental Wind Partners.

Parcul eolian este echipat cu 240 de turbine eoliene produse de General Electric.

În ultimii ani, România a atras investiții de peste patru miliarde de euro în sectorul eolian, datorită potențialului natural al țării și datorită schemei generoase de susținere a producerii de energie eoliană.

Dobrogea este considerată regiunea cu cel mai mare potențial eolian din sud-estul Europei și a doua de pe întregul continent.

Cehii de la CEZ sunt principalii producători de energie regenerabilă din România, urmați de italienii de la Enel și de portughezii de la Energias de Portugal.

Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.412 MW la finele lunii ianuarie 2014, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.

Astfel, în sistem existau proiectele eoliene cu o putere de 2.704 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.077 MW, microhidrocentrale de 536 MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 95 MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici, și care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate.

România și-a asumat ca 24% din consumul de energie din anul 2020 să provină din surse regenerabile, însă ANRE a anunțat că această țintă a fost deja atinsă, la 1 ianuarie 2014.

Anul trecut, CEZ a înregistrat un profit net de 35,2 miliarde de coroane (1,408 miliarde euro), în scădere cu 12,3% comparativ cu 2012. Aceasta, în condițiile în care compania a revizuit valoarea centralei sale de la Pocerady (Cehia), operațiunile sale din Bulgaria și parcul eolian de 600 MW din România, țară care a redus subvențiile pentru energia regenerabilă în luna iulie 2013.

Grupul CEZ, cea mai mare companie de utilități din Cehia, este prezent pe piața românească încă din anul 2005, odată cu preluarea societății de distribuție Electrica Oltenia. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele opt companii — CEZ Distribuție, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista preseiSeful PSD cere Guvernului sa ia masuri impotriva bancilor, acuzate ca fac profituri mari dar nu dau suficiente credite

Liviu Dragnea, presedintele partidului de guvernamant, PSD, a declarat ca Guvernul trebuie sa adopte rapid masuri impotriva “bancilor lacome”, pentru ca acestea obtin profituri prea mari, dar acorda prea putine credite. Dragnea a facut aceasta declaratie in cadrul unui detalii

Vodafone a pierdut 300.000 de clienti

Vodafone a pierdut peste 300.000 de clienti in primul semestru din acest an, scrie Hotnews.ro. Firma de telefonie britanica pierde clienti in conditiile in care serviciile sale sunt mult mai scumpe si mai dezavantajoase fata de ofertele altor concurenti. Astfel, abonamentele detalii

Salariul minim brut creste de la 1.450 lei la 1.900 lei din 1 ianuarie 2018

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2018, în această sumă nefiind incluse sporuri şi alte adaosuri, conform unei Hotărâri de Guvern publicată în Monitorul detalii

Bancile vor putea face plati instant din 2018

Băncile aflate în top cinci în România vor începe din februarie testarea sistemul Instant payments, iar până la finalul anului viitor este posibil ca șase bănci să ofere serviciul în piață, a anunțat Bogdan Năstase, project manager Transfond, potrivit detalii