BURSA | Ultima Ora

Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa cel mai devreme la jumatatea anului viitor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-23 16:45

Oficialii Fondului Proprietatea au avansat miercuri, la o conferintă de presă, un nou termen pentru listarea celui mai mare fond din România la Bursă, vorbind sedpre finalul primei jumătăti a anului viitor, cu circa sase luni mai târziu decât termenele "realiste" vehiculate anterior.

Astfel, orizontul de timp pentru alegerea administratorului Fondului Proprietate este de 9-12 luni, iar contractul cu administratorul nu va fi semnat înainte de două luni de la desemnarea acestuia, a declarat miercuri presedintele comisiei pentru alegerea administratorului de fond, Sebastian Vlădescu.

Pe 20 martie, Vosganian precizase că Fondul Proprietatea va fi listat la Bursă la două luni după alegerea administratorului.

"Listarea Fondului Proprietatea la Bursă trebuie să o facă un manager de fond. Fondul Proprietatea este una din cele mai importante companii, iar selectia administratorului de fond este procesul cem mai important în activitatea Fondului", a declarat presedintele consiliului de supraveghere al Fondului, Giovanni Ravasio.

De altfel, oficialii prezenti, miercuri, la conferinta de presă a Fondului Proprietatea au dat ca termen "optimist" perntru listare sfârsitul primului semestru al anului viitor, după ce, anterior, responsabilii din fond vorbeau de sfârsitul acestui an sau începutul lui 2009 ca termen "realist" pentru intrare la cota Bursei.

"Avem o institutie si sperăm să devină până la jumătatea lui 2009 o companie solidă", a spus Sebastian Vlădescu, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului de fond. "Am angajat un avocat englez care să ne ajute în alegerea administratorului de fond", a adăugat el.

Noul presedinte al consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea are însă ambitia să listeze Fondul până cel târziu în iunie 2009.

"Nu am analizat până în prezent nicio variantă pentru listarea Fondului Proprietatea la Bursă, însă ambitia mea este să listăm Fondul Proprietatea în primul semestru din 2009", a spus Ravasio.

Comisia care se ocupă de selectia administratorului mai are încă multe etape de parcurs până când va stabili cui va da pe mână administrarea celui mai mare find de investitii din România, cu un capital social de aproape 4 miliarde euro.

"Comisia a început activitatea, iar în prezent analizează documentele care tin de existenta fondului si de structura capitalului social. Urmează ca, în două săptămâni, să stabilim modul de functionare a comisiei si locatia unde îsi va desfăsura activitatea", a precizat Vlădescu.

De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estimase anterior că societatea care va administra Fondul va fi selectată până la sfârsitul lunii octombrie.

"Comisia pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea ar putea să înceapă lucrul în plin cel mai devreme în jurul datei de 15 mai 2008, când sperăm să definitivăm si numirea consultantului financiar", a spus Vlădescu, avansând primele termene.

"Sperăm ca, la începutul lunii august, să avem pregătit caietul de sarcini pentru alegerea administratorului, însă acest termen poate fi extins. Cel târziu în septembrie va începe procesul de angajare a administratorului de fond", a adăugat el.

Caietul de sarcini pentru desemnarea administratorului de fond va fi discutat si cu membrii consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, potrivit presedintelui comisiei de selectie a administratorului.

"Vom face o grilă pentru alegerea administratorului, în care să nu intre decât cei foarte buni pe piată. Perioada de valabilitate a contractului cu viitorul administrator de Fond nu este încă stabilită si trebuie să găsim o solutie în care să existe o definire clară a relatiei dintre boardul FP si AGA", a mai Vlădescu.

Din comisia pentru alegerea administratorului de fond fac parte fostul ministru al finantelor, Sebastian Vlădescu, directorul general al Directiei de Supraveghere Bancară din BNR, Nicolae Cinteză, secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor, Cătălin Doică, avocatul Ioana Crenguta Leaua si Bogdan Alexandrul Drăgoi, director general al Directiei Economice din Primăria Capitalei.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca solutie pentru despăgubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

În prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea îsi pot vinde participatiile în mod direct, fără a mai trebui să astepte listarea la bursă, în baza unei hotărâri de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Până la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru încasarea în numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursă internatională, din Londra sau New York.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii