BANCI | Analiza

FMI: Romania a batut pasul pe loc anul trecut in reformarea pietei muncii si a mediului de afaceri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-22 14:36

România a fãcut anul trecut foarte putine progrese în reformele structurale, în special în ceea ce priveste piata muncii si reglementarea mediului de afaceri, care sunt foarte importante pentru cresterea sustenabilã a economiei, a spus marti reprezentantul FMI Albert Jaeger.

Astfel, România este cu mult în urma altor tãri din Uniunea Europeanã în materie de reglementare a mediului de afaceri si a pietei muncii, a mentionat Jaeger. Or, evolutia mediului de afaceri este fioarte importantã pentru cresterea economicã sustenabilã în România, considerã reprezentantii FMI.

Referitor la evolutia macroeconomicã a României, principalele douã motive de îngrijorare ale FMI vizeazã, de altfel, eventuale adânciri ale dezechilibrelor macroeconomice si riscurile de propagare a turbulentelor apãrute pe pietele financiare internationale.

FMI mai apreciazã cã economia României ar putea fi afectatã de problemele din piata financiarã internationalã prin douã canale. Primul canal de propagare ar putea fi cel financiar, poentru cã România s-ar putea confrunta cu dificultãti în conditiile în care finantarea externã s-a scumpit si nu va mai fi la fel de accesibilã.

Al doilea canal detectat de FMI este cel comercial, care poate afecta cresterea economicã a României. Totusi, cererea externã pentru bunuri românesti a avut anul trecut o evolutie favorabilã, în ciuda faptului cã economiile partenerilor comerciali ai României au crescut într-uun ritm mai lent, a comentat Jaeger.

Reprezentantii FMI considerã cã deficitul de cont curent al României a ajuns anul trecut la un nivel nesustenabil si trebuie redus pe termen mediu.

În 2007, deficitul de cont curent s-a adâncit cu 66,1% pânã la 16,9 miliarde euro, valoare echivalentã cu 13,9% din PIB si care include România, alãturi de Bulgaria si Þãrile Baltice, în cercul putin select al statelor europene cu deficite ale balantei de plãti de peste 10% dijn PIB.

Totusi, FMI estimeazã cã economia României va creste în acest an într-un ritm apropiat celui de anul trecut, de 6%, urmând ca pânã în 2009 cresterea economicã sã se tempereze la 4,7%.

FMI avertizeazã, însã, cã încetinirea cresterii economice în 2009 poate fi si mai acceleratã, dar cã acest lucru depinde de evolutia factoruilor externi si de politicile economice din România.

Partea plinã a paharului, în cazul încetinirii cresterii economice, constã în ajutarea procesului de dezinflatie, deoarece o crestere rapidã a economiei poate fi defavorabilã temperãrii inflatiei, spun reprezentantii FMI.

Dacã indicatorii de încredere ai mediului de afaceri, evolutia creditãrii si a veniturilor evolueazã nefavorabil, ar fi semne de încetinire a economiei, a mai spus Albert Jaeger.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii