BANCI | Ultima Ora

FMI: Nu este posibila reducerea taxelor daca guvernul roman nu-si majoreaza gradul de incasare a veniturilor; doar 44% din TVA ajunge la buget

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-27 18:17

In opinia FMI, orice planuri ale guvernului roman de reducere a taxelor, dupa cum s-a anuntat recent, ar trebui insotite de masuri de contrabalansare a reducerii veniturilor bugetare, precum o mai buna administare a veniturilor si cresterea nivelui incasarilor potentiale din taxe la buget, avand in vedere ca deficitul din incasarile din TVA este cel mai mare din Uniunea Europeana, ridicandu-se la doar 44% din ceea ce ar trebui colectat, iar ponderea incasarilor bugetare din PIB, de 18,7%, este inca la un nivel mai redus decat in majoritatea statelor membre UE.

“Pana cand aceste reforme nu aduc rezultate, nu este posibila reducerea taxelor, daca acestea nu sunt compensate in intregime de alte masuri fiscale, precum posibilitatea reducerii cheltuielilor de capital ineficiente, pana cand se imbunatateste capacitatea de absorbtie a veniturilor”, spune FMI intr-un raport publicat astazi dupa discutiile pe marginea acordului stand-by cu Romania.

Institutia internationala considera ca propunerile guvernului roman de reducere a taxelor ar putea pune in pericol disciplina fiscala.

Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI in Romania, a spus, in cadrul unei conferinte de presa prin telefon sustinuta vineri la Washington, ca “marimea sau intinderea reducerilor de taxe anuntate de guvern ar trebui atent revizuite, tinand cont ca masurile de contrabalansare a reducerilor de taxe vor necesita timp pana vor fi implementate”.

“Cu toate acestea, o reducere a taxelor doar pentru angajatii cu venituri reduse sau pentru tineri ar putea fi finantata prin largirea bazei de impozitare, ceea ce ar putea determina o crestere mai mare a locurilor de munca decat recenta reducere generala a CAS-ului”, mai precizeaza FMI.

“Doar in jur de o cincime din consolidarea fiscala realizata dupa criza s-a bazat pe veniturile bugetare. In consecinta, Romania a ramas cu un nivel al TVA-ului relativ ridicat, de 24%, accize ridicate, o noua taxa pe constructii si cu unul dintre cele mai mari niveluri de taxare a fortei de munca”, se arata in raportul FMI.

Institutia mentioneaza ca guvernul a adoptat in ultimii ani cateva masuri de reducere a taxelor, precum TVA-ul la paine, eliminarea impozitului pe profitul reivestit si o reducere de 5 procente a CAS-ului (Contributia la Asigurarile Sociale), in vederea pensionarii, masuri destinate a stimula investitiile.

Autoritatile mai propun ca din 2016 sa fie redus nivelul TVA si cel al accizelor, precum si eliminarea impozitului pe dividende si pe constructii, ceea ce ar avea un impact asupra bugetului de 2,2% din PIB.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii