BANCI | Ultima Ora

FMI lauda Romania pentru reducerea dezechilibrelor interne si externe, dar avertizeaza ca ritmul reformelor a incetinit, din cauza incertitudinilor politice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-03-29 11:52

Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca Romania a corectat in cea mai mare parte dezechilibrele intere si externe, prin reducerea semnificativa a deficitului fiscal precum si mentinerea unor politici fiscale si monetare prudente. Totusi, ritmul reformelor structurale a incetinit, din cauza incertitudinilor politice ridicate.

\"Pe viitor, politicile macroeconomice solide trebuie completate cu masuri care sa creasca eficienta cheltuielilor publice, sa reinvigoreze reformarea intarziata a intreprinderilor de stat si sa fortifice in continuare sectorul financiar\", apreciza FMI intr-un comunicat de presa.

\"Conducerea FMI noteaza revenirea economica a Romaniei si lauda autoritatile pentru reducerea dezechilibrelor interne si externe printr-o consolidare fiscala semnificativa si politici monetare si fiscale prudente\", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei financiare internationale.

“Board-ul FMI incurajeaza autoritatile romane sa consolideze acest progres si sa continue sa reconstruiasca rezervele financiare (bufers), sa intareasca si mai mult rezistenta sectorului financiar si sa revigoreze reformele structurale, pentru a imbunatati potentialul de dezvoltare al Romaniei”, arata FMI.

FMI recomanda autoritatilor romane sa pastreze o politica fiscala prudenta, pentru a securiza consolidarea fiscala obstinuta, si sa pastreze datoria publica pe un curs de reducere ferma.

Relaxarea fiscala trebuie insotita de masuri compensatorii

“Conducerea FMI avertizeaza ca reducerile de taxe propuse trebuie acompaniate de masuri care sa le compenseze. Se recomanda largirea bazei de impozitare si cresterea eforturilor pentru imbunatatirea administrarii taxelor pentru a putea fi acoperite cheltuielile pe termen mediu”, mai arata FMI.

FMI mai subliniaza importanta unei administrari mai eficiente a cheltuielilor publice si a planificarii proiectelor de investitii, pentru imbunatirea eficientei cheltuielilor si asigurarea unor investitii de infrastructura de calitate ridicata. Este necesara o mai buna prioritizare a investitiilor, aliniata cu ciclul bugetar, precum si imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE.

FMI a admis, pe de alta parte, ca mai este loc pentru relaxarea in continuare a politicii monetare, dat fiind ca inflatia este sub tinta BNR.

Andrea Schaechter (foto), sefa misiunii FMI in Romania, a spus, in cadrul unei conferinte de presa prin telefon de la Washington, ca “Romania are perspective bune de crestere economica, datorita politicilor macroeconomice solide adoptate in ultimii ani. Pe viitor, mentinerea disciplinei fiscale, modernizarea infrastructurii publice si reinvigorarea reformelor structurale sunt esentiale pentru ca perspectivele de crestere pe termen mediu sa ramana solide si sa se imbunatateasca”.

“Revenirea din criza a economiei romanesti s-a consolidat la o scara mai mare, consumul privat fiind in crestere, datorita majorarii venitului real disponibil. In acelasi timp, inflatia a decelerat substantial in ultimii doi ani si se mentine o productivitate negativa. Sectorul bancar si-a redus considerabil creditele neperformante, desi nivelul acestora ramane ridicat, iar creditul privat este in scadere din 2013”, se arata in comunicatul FMI emis odata cu raportul de tara.

Crestrea economica a Romaniei este prevazuta a ramane robusta, in contextul unei inflatii reduse. Totusi, convergenta veniturilor cu nivelul european este redusa, somajul tinerilor este ridicat iar infrastructura publica deficitara este o bariera pentru o crestere mai rapida. Volatilitatea ridicata a mediului extern si esecul in construirea unei infrastructuri atat de necesare reprezinta riscuri in scadere a prognozei de crestere.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii