BANCI | Opinie

Fitch nu crede ca multi romani vor recurge la darea in plata, insa arata riscurile efectului de domino al legii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-23 14:08

Agentia americana de rating Fitch a publicat o scurta analiza despre legea privind darea in plata a caselor ipotecate de banci, in care scoate in evidenta efectul de domino asupra sectorului bancar pe care l-ar produce acesta lege.

Astfel, analistii arata ca legea ar putea duce la scaderea volumelor de credite noi, in urma inaspririi conditiilor de acordare a creditelor ipotecare standard si posibila disparitie a programului Prima Casa, ceea ce ar afecta si preturile de pe piata imobiliara.

Daca pretul caselor va scadea, si implicit valorea ipotecilor detinatorilor de credite, atunci acestia vor fi mai atrasi sa recurga la darea in plata, mai ales in cazul creditelor Prima Casa, unde avansul este de doar 5%, avertizeaza Fitch.

Este vorba, asadar, de un potential efect secundar, de runda a doua, cum se spune, nu unul imediat aparut dupa aplicarea legii.

De altfel, Fitch apreciaza ca nu vor fi multi romani care vor recurge la darea in plata, in conditiile in care cei mai multi sunt proprietarii caselor in care locuiesc.

Fitch mentioneaza ca rata expunerilor neperformante ale sectorului bancar, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) era de 13,6% la finalul lui 2016.

BNR a precizat, intr-o analiza a pietei creditelor ipotecare, ca rata de neperformanta doar a acestor credite este mult mai mica. Astfel, “rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de 2,64 la sută, în timp ce rata creditelor neperformante corespunzătoare tuturor creditelor cu garanție imobiliară acordate populației este de 6,69 la sută”. (vezi aici alte detalii)

In aceste conditii, Fitch nu estimeaza o deteriorare semnificativa a calitatii activelor bancare in conditiile introducerii mecanismului de dare in plata.

Pe de alta parte, in urma producerii efectelor de domino, scaderea volumelor de credite si valoarea colateralelor aferente creditelor vor majora costurile bancilor si vor afecta profitabilitatea acestora.

In consecinta, si ratele de capitalizare vor avea de suferit, ca urmare a cresterii activelor ponderate la risc, daca bancile nu vor mai beneficia de garantia statului prin programul Prima Casa.

Cu toate acestea, apreciaza Fitch, capitalizarea sectorului romanesc va ramane confortabila, dat fiind ca rata de adevare a capitalului era de 17,5% la finalul lui 2015.

Perspectiva sectorului bancar romanesc ramane stabila, in viziunea Fitch, dar ar putea fi pusa sub presiune in cazul unei deteriorari a calitatii activelor care sa afecteze capitalul bancilor.

Vezi aici comunicatul Fitch

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii