BANCI | Analiza

Fitch: 2008 va aduce provocari mai mari pentru bancile europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-12-11 19:46

Principalele bãnci europene se vor confrunta cu mult mai multe provocãri în 2008 decât a fost cazul în acest an, ca urmare a presiunilor create de turbulentele de pe pietele financiare, estimeazã analistii agentiei de evaluare financiarã Fitch Ratings, aratã un comunicat de marti al institutiei.

Tendintele de evaluare în general pozitive din ultimii ani vor fi erodate, în contextul în care câstigurile bãncilor vor fi tot mai afectate de turbulentele continue de pe pietele financiare, aratã un raport special pentru bãncile europene al agentiei de rating, publicat marti, intitulat "Prognoza pentru principalele bãnci europene în 2008: Mai multe ape tulburi" ("Outlook for Major European Banks in 2008: More Stormy Waters Ahead").

Fitch a miscat în sens negativ ratingul a patru dintre cele mai mari 20 de bãnci europene, de la declansarea crizei creditelor în august 2007 si a coborât ratingul pentru credite pe termen lung pentru douã bãnci.

Agentia de evaluare financiarã nu exclude posibilitatea de a face mai multe evaluãri negative în urmãtoarele luni, dacã persistã conditiile actuale de pe piatã, de volatilitate si lipsã acutã de lichiditate. Totusi, Fitch nu se asteaptã la o coborâre semnificativã a ratingului si nici sã scadã evaluãrile cu mai multe trepte. Ratingurile pentru credite pe termen lung ale bãncilor europene rãmân ridicate, mai ales în cadrul categoriei "AA". Analistii de la Fitch Ratings spun cã majoritatea acestor bãnci sunt suficient de solide încât sã poatã face fatã unor probleme prelungite la nivelul conditiilor operationale.

"Conditiile actuale de pe piatã vor persista probabil cel putin pânã la sfârsitul primului trimestru din 2008", a spus principalul autor al raportului, Alison Le Bras, director administrativ în cadrul grupului institutiilor financiare de la Fitch.

"Mai mult decât atât, dacã actuala crizã de lichiditate ar urma sã devinã o crizã a creditelor, aceasta ar putea avea un impact sever asupra economiei, care ar putea genera efecte asupra sistemului bancar, concretizate inclusiv într-o încetinire a cresterii creditãrii", a adãugat Le Bras.

O reducere a afacerilor cu finante structurate ar putea compromite câstigurile de pe pietele de capital, iar capitalizarea unor bãnci ar putea fi afectatã negativ, mai aratã Fitch.

Ritmul de consolidare ar putea încetini în 2008, în conditiile în care bãncile se miscã mai prudent într-un mediu caracterizat prin mai multe provocãri. În acelasi timp, scãderea cotatiei actiunilor bãncilor face sã scadã costurile unor posibile achizitii si, în conditiile eficientei costurilor si a existentei sinergiilor la nivelul strategiei principalelor bãnci, este probabil ca unele dintre ele sã caute în continuare posibilitãti atractive pentru achizitii.

Desi rezultatele pentru întregul an 2007 vor rãmâne relativ solide pentru majoritatea bãncilor europene, câstigurile din a doua jumãtate a anului sunt clar influentate negativ, mai aratã Fitch.

Banca elvetianã UBS AG a anuntat pierderi suplimentare semnificative în trimestrul al patrulea din 2007, ca urmare a expunerii la criza creditelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc. UBS AG anuntã pierderi trimestriale a doua oarã consecutiv.

"Nu este de neconceput ca si alte bãnci sã afiseze pierderi ca urmare a produselor de credite structurate, a problemelor legate de sectorul imobiliar sau angajamentelor privind împrumuturi suplimentare, desi ne-am astepta la cifre mai putin semnificative decât cele ale UBS", mai scrie Fitch.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii