ASIGURARI | Ultima Ora

Firmele de asigurari vor avea o noua lege de autorizare si supraveghere, conform regimului Solvency II

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 14:54

Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce privește regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie 2014, proiectul de lege privind “Autorizarea și supravegherea societăților de asigurare”, anunta ASF intr-un comunicat.

Institutia mai face urmatoarele precizari: "După consultarea publică și obținerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanțelor și Justiției, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare și depunere la Parlament, în vederea dezbaterii și adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015, .

În vederea tranziției spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 și 2014) și va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanț conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Societățile de asigurare trebuie să aplice planurile de măsuri proprii în vederea tranziției la regimul Solvency II, iar în cazul în care ASF va constata decalaje majore, va stabili măsuri corective.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilității artificiale a bilanțurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investițiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investițiilor și a creșterii economice. Solvency II este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar și pentru a anticipa evoluții nefavorabile din punct de vedere macroprudențial. Solvency II va urmări impactul potențial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilității financiare și va conduce la o creștere a calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători.

Până la aplicarea regimului, ASF va dialoga în permanență cu piața și își va întări propria capacitate instituțională necesară pentru aplicarea Solvency II, prin prisma pregătirii profesionale, a îmbunătăţirii infrastructurii și investițiilor IT.

Noile reguli vor crește nivelul de protecție a asiguraților, prin diminuarea probabilităților de pierdere în cazul în care un asigurător întâmpină dificultăți. Un sistem mai robust va oferi deținătorilor de polițe mai multă încredere în produsele de asigurare și va întări cadrul competiției reale și corecte între companiile de asigurări.

Ce este Solvency II

Solvency II urmărește constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor și supraveghetorilor din piața internă europeană. Regimul are ca obiectiv principal creșterea protecției asiguraților prin armonizarea reglementării și supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuției la dezvoltarea economică.

Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii și obiective care urmărește printre alte elemente şi:
- evaluarea și cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creșterii calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători;
- calculul necesarului de capital de solvabilitate;
- armonizarea și uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieței interne;
- responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administrație/Supraveghere, directoratului și conducerii executive a societăților de asigurare în respectarea legislației, inclusiv prin asigurarea calității profesionale și profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă și din alte funcții de execuție."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii