ASIGURARI | Interviu

Firmele de asigurari platesc drept daune doar jumatate din valoarea primelor incasate de la clienti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-26 16:11

Firmele de asigurari din Romania au incasat in acest an de la clienti prime in valoare de 6,6 miliarde lei, in timp ce valoarea daunelor platite a fost cu mai putin de jumatate, de numai trei miliarde de lei. Cu toate acestea, reprezentantii unor firme de asigurari sustin ca acestea merg inca in pierdere.

Primele brute subscrise de firmele de asigurări din România au însumat în primele nouă luni 6,675 miliarde de lei (1,83 miliarde euro), in creştere cu 25,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2007, ritm uşor inferior celui de creştere a daunelor plătite, potrivit datelor supraveghetorului pieţei.

În primele nouă luni din 2007, volumul primelor brute subscrise pe toată piaţa asigurărilor a fost de 5,3 miliarde lei (1,6 miliarde euro).

Asigurările generale au generat prime brute subscrise în valoare de circa 5,36 miliarde lei, ceea ce reprezintă 80,3% din total, potrivit datelor prezentate de preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

"Analiza în dinamică arată că valoarea primelor din asigurări generale este cu peste 1.082 milioane lei mai mare decât în primele nouă luni din 2007, ceea ce înseamnă un ritm de creştere de 25,3%", a menţionat Toncescu.

Primele subscrise din asigurările de viată au reprezentat 19,7% din total piaţă de asigurări, cu un volum de 1,315 miliarde lei. Ritmul de crestere a primelor din asigurări de viaţă a fost de 26,77%, uşor superior celui înregistrat la asigurările generale, potrivit şefului CSA.

Cele mai mari creşteri ale primelor subscrise au fost înregistrate pe segmentele de răspundere civilă transport naval (63,37%), Casco (42,27%), garanţii (41,51%) şi asigurare de incendiu (38,87%). Scăderi semnificative ale primelor au fost înregistrate, în schimb, pe segmentele credite (-52,69%), mijloace de transport naval (-18,44%) şi protecţie juridică (-9,11%), a precizat Toncescu.

Daunele au crescut mai repede decât primele subscrise

Însă despăgubirile plătite au crescut în primele nouă luni din 2008 într-un ritm uşor superior primelor subscrise, cu 25,94% până la 3,025 miliarde lei, nivel care reprezintă circa 45% din primele subscrise în acelaşi interval, potrivit datelor provizorii prezentate de CSA.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2008, firmele de asigurări de pe piţa românească au plătit pentru asigurările generale indemnizaţii în valoare de peste 2,871 miliarde lei, în creştere cu 26,29%, în timp ce pentru asigurările de viaţă, despăgubirile plătite au însumat 154 milioane lei, în creştere cu 19,77%.

La sfârşitul lunii septembrie, asigurătorii aveau rezerve tehnice brute, pentru activitatea de asigurări generale, de 5,789 miliarde lei, care erau acoperite cu active admise în valoare de circa 6,854 miliarde lei, adică în proporţie de 118,4%, potrivit preşedintelui CSA.

Pe segmentul de asigurări de viată, asigurătorii aveau, la aceeaşi dată, rezerve tehnice brute în valoare de aproximativ 3,289 miliarde lei, acoperite prin active admise de 3,787 miliarde lei, gradul de acoperire fiind de 115,14%. Dintre acestea, 53,1% erau reprezentate de titluri de stat, obligaţiuni municipale, depozite bancare, conturi curente şi casierie, iar 29,35% de acţiuni şi obligaţiuni cotate pe o piaţă reglementată şi titluri de participare la fondurile de plasament colectiv în valori mobiliare.

Pe segmentul asigurărilor generale, activele admise să acopere rezervele tehnice brute erau reprezentate în proporţie de aproape o treinme (32,15%) de depozite bancare, conturi curente, casierie, titluri de stat şi titluri emise de administraţiile publice locale. Peste o cincime (21,06%) din activele menţionate erau rezerve tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare.

"Se observă, astfel, că mare parte din activele care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări generale este reprezentată de instrumente cu grad scăzut de risc şi care pot fi lichidizate într-un timp scurt. Putem spune, astfel, că asigurătorii români au active pentru a-şi onora obligaţiile faţă de asiguraţi, chiar până la valoarea lor brută, care include şi sumele acoperite prin contractele de reasigurare", a ami spus Toncescu.

Şeful Comisia susţine că CSA monitorizează atent indicatorii de prudenţialitate ai tuturor companiilor de asigurare şi are relaţii strânse de colaborare cu autorităţile de supraveghere similare din alte state, "astfel încât să poată lua măsuri rapide, dacă se impun, pentru a preveni orice impact negativ asupra stabilitătii pieţei".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii