BANCI | Interviu

EximBank este pe locul 6 in topul celor mai profitabile banci din 2014. Banca de stat si-a bugetat pentru 2015 o crestere cu 650 milioane lei a soldului de credite, asigurari si garantii acordate firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-27 00:18

Eximbank estimeaza pentru acest an o creștere a expunerii totale (credite, asigurari, garantii) de 14%, echivalentul a aproximativ 650 milioane lei, mult mai puternica decat in anul precedent, cand avansul expunerii totale a bancii a fost de doar 4%, de la 4,5 la 4,7 miliarde lei. Cu toate acestea, banca de stat a obtinut anul trecut un profit net de 46,6 milioane lei, fata de 45,5 milioane lei in 2013, care o claseaza pe locul 6 in topul celor mai profitabile banci, dupa Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, ING, Citibank si UniCredit Tiriac Bank.

Activitatea bancii ar putea fi impulsionata si de decizia adoptata recent de guvern, ca EximBank să-și extindă mandatul prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare, modelul operațional urmând să se concentreze pe finanțarea economiei reale și creșterea eficienței politicilor macroeconomice.

Cadrul integrat de funcționare este în curs de elaborare, urmând să fie definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reunește experți ai EximBank, ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Ministerul Fondurilor Europene”, spune Traian Halalai, presedintele EximBank, pentru Bancherul.ro.

Referitor la profitul din 2014, Traian Halalai spune ca „rezultatul este determinat de venituri operaționale mai mari și de economii de costuri. Banca deține în portofoliu și alte produse financiar-bancare în afară de finanțări, respectiv garanții și asigurări, și, de asemenea, oferă o gamă variată de produse adiacente - precum cele de cash management, factoring și trezorerie - generatoare de venituri.”

Banca a realizat anul trecut un profit operațional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare față de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operațiunilor de scoatere în afara bilanțului a unor creanțe aferente în proporție de 98% expunerilor acordate înainte de 2013.

Presedintele EximBank precizeaza ca operațiunile de scoatere în afara bilanțului a unor creanțe au vizat în proporție de 98% expunerile acordate înainte de 2013 exclusiv companiilor private. Cea mai importantă pondere a volumelor scoase în afara bilanțului aparține domeniului construcțiilor – un domeniu în care EximBank mai are în prezent o expunere din creditare de numai 1%.

Creditele au crescut cu 502 milioane lei

In 2014, creditele la valoare netă din portofoliul EximBank au crescut cu 502 milioane de lei. Soldul creditelor la finele anului trecut era de 1.898 milioane de lei, iar cel al asigurărilor, de 42 de milioane de lei.

Expunerea totală nouă în 2014 a fost de 1,7 miliarde de lei (circa 380 de milioane de euro).

“EximBank a acordat în 2014 credite în valoare de 0,9 miliarde lei, nivel similar cu cel al anului precedent, astfel încât volumul creditelor acordate în perioada 2013-2014 depășeste 1,8 mld. lei, ceea ce confirmă consecvența băncii în direcția îmbunătățirii structurii activelor prin reorientarea investițiilor din titluri de stat în credite. Procesul a continuat și în 2014 prin expansiunea creditelor și contractarea volumelor de titluri de stat. Extinderea rețelei comerciale și eficientizarea proceselor au avut un rol important în compensarea unor factori adverși precum nivelul redus al cererii de creditare pe segmental corporate și concurența puternică”, adauga seful EximBank.

Traian Halalai, presedintele EximBank:
Traian Halalai, presedintele EximBank:

"În 2014, în condițiile în care datele pre­li­mi­nare indică o pierdere de peste patru mi­liarde de lei pentru întregul sistem bancar local, iată că EximBank reușește să se mențină în categoria restrânsă a băncilor profitabile. Banca și-a majorat anul trecut expunerea totală la 4,7 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde de lei în 2013, acționând pe o piață de corporate banking caracterizată de o cerere de creditare scăzută și, în același timp, de o concurență puternică”.

Principalii beneficiari ai noilor facilități de finanțare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% în totalul creditelor noi acordate, urmate de întreprinderile mici și mijlocii (41%).

Pe ansamblul facilităților de finanțare în sold, rata creditelor neperformante la sfârșitul lui 2013 a fost de 10,7%, față de o medie a sistemului bancar de 21,9%, respectiv de 3,1% la sfârșitul lui 2014, față de o medie a sistemului bancar de 13,9%. În anul 2012, rata creditelor neperformante a fost 20,8%.

Volumul creditelor neperformante este de 55 de milioane de lei. Rata de acoperire este de 52%, având în vedere gradul ridicat de lichiditate al garanțiilor colaterale, adauga Traian Halalai.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.

Pachetul de produse de finanțare al EximBank cuprinde atât credite pentru activitatea curentă, cea de export sau investiții, cât și produse specifice categoriei ajutoarelor de stat, precum: creditul cu dobândă subvenționată, sau compensarea parțială a dobânzii, prin care firmele pot recupera până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii contractate în lei de la orice bancă comercială. EximBank și-a întregit oferta soluțiilor de finanțare prin dezvoltarea serviciilor de factoring și cash management, precum și a unei game variate de produse din zona trezoreriei.

Garanțiile oferite de EximBank sunt emise în numele și contul statului român, sunt suverane, reduc riscurile asociate activității de creditare și facilitează astfel accesul companiilor la finanțare. Banca oferă garanții pentru exportatori, IMM-uri și alte companii, societăți care derulează proiecte cu finanțare din fonduri europene sau care dezvoltă proiecte în domenii prioritare – dezvoltarea infrastructurii, protecția mediului.
În ceea ce privește minimizarea riscurilor, EximBank oferă companiilor posibilitatea de a reduce substanţial riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale printr-o gamă variată de produse de asigurare. Împreună cu subsidiara sa EximAsig - societate specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora - EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latină.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii