BURSA | Analiza

Erste Group: Lichiditatea ramane o problema a burselor est-europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-05 21:46

În raportul bianual privind pietele de actiuni din ECE, (VEZI raportul in documentul atasat) analiştii Erste Group observă că pietele par extrem de influentate de sentimentul investitorilor din cauza problemelor economice şi politice din Grecia, se arata intr-un comunicat al Erste Bank.

Potrivit aceluiaşi raport, lichiditatea rămâne o problemă majoră în special în ceea ce priveşte fluxurile globale de fonduri şi alocările active.

Cu toate acestea, cel mai recent indicator ZEW-Erste privind sentimentul1 a reliefat o notă pozitivă în ceea ce priveşte lichiditatea atunci când participantii la sondaj au fost întrebati ”care este previziunea lor privind lichiditatea în regiune?”.

Astfel, 62% dintre respondentii la sondaj se aşteaptau la creşterea lichiditătii pe pietele de capital din regiune. În plus, peste 80% dintre participantii la sondaj anticipau că pietele regionale vor atrage o lichiditate mai bună comparativ cu cele din zona euro.

Mentionăm că aceste opinii se concentrează mai mult pe termen lung şi că această majoritate se îngustează prin comparatia pietei de capital regionale cu cea mondială.

Henning Esskuchen, director adjunct pentru CEE Equity Research al Erste Group, şi autorul raportului explică:”O altă temere care influentează pietele de capital în general este sentimentul referitor la perspectivele de creştere.

Opinia noastră privind diferenta între rata la 12 luni de schimbare a indicelui compozit OCDE2 şi performanta corespunzătoare la 12 luni a indicilor respectivi confirmă că pietele de capital sunt departe de a fi euforice în stabilirea pretului în orice scenariu, reflectând mai degrabă scenariul cu rate de creştere moderate.

Prin urmare, principala problemă pentru pietele de capital rămâne lipsa impulsului”.

În ceea ce priveşte indicatorii fundamentali, cifrele asupra cărora există un consens plasează în continuare regiunea în conditii foarte corecte. Chiar dacă anticipatiile de creştere au scăzut, evaluările au urmat aceeaşi directie, astfel încât pietele rămân atractive.

Esskuchen continuă: “principala concluzie pentru perspectiva din trimestrul al treilea este că factorii care pun presiune pe piată, precum temerile privind datoria Greciei şi ştirile recente oarecum pozitive, vor conduce la un avânt pe termen scurt pentru pietele de capital. Această evolutie ar trebui să fie sprijinită şi de faptul că s-au atins niveluri destul de joase în timpul trimestrului al doilea, care ar putea să reprezinte baza pentru o mică creştere sustinută. Totuşi, nu ne aşteptăm la miracole în trimestrul al treilea dacă avem în vedere comparatia dintre fluxurile
de fonduri încă reduse şi scenariul consensual care indică o creştere moderată prin revizuirea câştigurilor care devin/rămân negative”.

Alocare în functie de tară

Mărimea este indicatorul dominant care influentează recomandările date de modelul nostru cantitativ, ceea ce nu reprezintă o surpriză în cazul analizei fluxurilor de fonduri. De asemenea, evaluările au o contributie puternică pentru majoritatea pietelor.

”Totuşi, evaluările nu vor reprezenta un argument puternic atât timp cât lichiditatea nu ajută la descoperirea acestor comori. În general, încă nu ne-am aştepta ca în trimestrul al treilea să existe un progres semnificativ pentru pietele de capital. În contextul unor informatii pozitive din Grecia şi Statele Unite, cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl vedem este o revenire de la nivelurile scăzute atinse în timpul trimestrului al doilea”.

- Austria - clar neutru. Având în vedere declinul semnificativ înregistrat în acest an de rulajul de pe Bursa din Viena (-23% anual, pe baza datelor Federatiei pentru Burse Europene), mărimea reprezintă cel mai puternic dezavantaj în modelul cantitativ. Există sperante că am putea vedea la un moment dat schimbări privind taxa pe câştigurile din capital şi că avansul anticipat al lichiditătii (vezi la sectiunea ZEW întrebarea specială – pagina 31) vor avea efecte pozitive în Austria.

Un alt factor care a afectat piata este pozitia dominantă a actiunilor din domeniul financiar – care ar putea înregistra unele impulsuri continue pe baza ultimelor evolutii ale situatiei Greciei şi în contextul în care OMV (una dintre alegerile noastre principale) nu a înregistrat o evolutie de importantă deosebită până în prezent. Totuşi, cele mai recente informatii privind Grecia ar putea furniza un impuls pentru actiunile din domeniul financiar, care să dureze cel putin o perioadă.

De îndată ce lichiditatea totală va începe să se îmbunătătească, anticipăm că vom vedea câştiguri ale valorii tranzactionate în Austria. În aşteptarea acestei evolutii, clasificăm piata ca fiind neutră către supra-pondere.

- Republica Cehă - neutru către sub-pondere. Mărimea este principalul argument împotriva pietei cehe. Al doilea argument este evaluarea. Dacă ne uităm însă la viitoarele rate P/E şi la evaluările implicite, nu putem fi în totalitate de acord cu aceste argumente. Prin urmare, comparativ cu alte piete, mentinem pozitia neutră către sub-pondere pentru Cehia, îmbunătătind uşor rezultatul dur din modelul nostru cantitativ.

- Ungaria - neutru. O rată viitoare P/E de 8,9 spune totul în ceea ce priveşte evaluarea. Ratele de revizuire sunt destul de moderate şi ratele de creştere bazate pe consens sunt destul de rezonabile la 13 – 15% în EUR. Prin urmare, ne opunem rezultatului modelului cantitativ care vede Ungaria mai mult sau mai putin echilibrată între mărime (negativ) şi profitabilitate (pozitiv), şi recomandăm alocare neutră pentru Ungaria. Cele mai mari riscuri le vedem încă în actiunile guvernului şi lichiditate.

- Europa de Sud-Est - neutru către supra-pondere. Europa de Sud-Este este una dintre putinele piete care a primit voturi pozitive de la modelul nostru. Evaluarea este printre principalele argumente şi, referitor la
creştere, tabloul arată într-adevăr atractiv, în special pentru România. De asemenea, evaluările pentru Croatia s-au degradat, dar se mentin încă printre cele mai mari din regiune – aşa cum este şi perspectiva de creştere.

Totuşi, lichiditatea rămâne principala problemă pentru aceste piete periferice, fiind cel mai important motiv pentru precautie. Cu sublinierea elementului speculativ, acordăm neutru spre supra-pondere acestor piete, confirmând rezultatul modelului.

- Polonia - neutru către supra-pondere. Modelul este destul de indecis în privinta Poloniei, cea mai mare contributie venind de la evaluări (negative). Fiind evaluată mai bine decât Austria şi Republica Cehă, piata din Polonia are încă avantajul lichiditătii şi al noilor listări pe piată.

- Rusia – supra-pondere moderată. Rusia nu a părut niciodată să răspundă foarte bine la evaluare în contextul în care performanta înregistrată a fost mai mult o reflectare a pretului petrolului. Faptul că pretul petrolului beneficiază de un nou impuls în această perioadă, recuperând pierderile înregistrate după interventiile realizate prin intermediul rezervelor strategice, s-ar putea traduce printr-o perspectivă pozitivă pentru piata rusă.

De asemenea, cele mai recente ştiri pozitive, dar precaute, din SUA ar putea ajuta în ceea ce priveşte perspectiva globală de creştere. Urmărind aceste evolutii cu atentie, plasăm piata ca uşor supraponderată, dar probabil nu la fel de mult precum ar sugera modelul.

- Turcia – supra-pondere moderată. Turcia rămâne un caz delicat. În timp ce modelul o evaluează pozitiv, creşterea economică are un pret ridicat - deficitul de cont curent. Temerile privind estimările economice, inflatia şi ratele dobânzilor sunt puternic reflectate în cel mai recent sondaj ZEW. Prin urmare, aşteptările privind performanta pietei de capital sunt printre cele mai scăzute din sondaj.

- Slovenia – sub-pondere. Confirmăm rezultatul modelului pentru Slovenia şi ne mentinem opinia mai degrabă prudentă. Evaluarea este principalul argument pentru această piată, în timp ce mărimea reprezintă principala problemă. În contextul mediul actual, favorizăm cel de-al doilea argument în cazul Sloveniei.


1 Indicatorul privind sentimentul economic ZEW-Erste pentru Europa Centrală și de Est, inclusiv Turcia, este calculat ca un echilibru între
așteptările pozitive și cele negative privind evolutia economică într-un orizont de șase luni.

2 Indicatorul compozit al OCDE are ca scop furnizarea de semnale timpurii privind puntele de cotitură (vârfuri și minimuri) între perioadele de
expansiune și încetinire a activitătii economice. OCDE pune împreună indicatorii compoziti pentru 29 de state membre.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii