BURSA | Analiza

Erste Bank: Sectorul petrol si gaze din ECE ramane foarte profitabil si in 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-24 15:05

• Sectorul petrolului şi gazelor din ECE este subevaluat, majoritatea acţiunilor ECE au recomandarea de „cumpărare”…
• … cu toate acestea, lichidările continue de portofolii pe pieţele de capital globale reprezintă acum un subiect critic
• Perspectiva pentru 2008 şi pe viitor: preţ stabil în euro al ţiţeiului şi marje mai scăzute

În ciuda preţurilor ţiţeiului mai mari decât cele preconizate, dar şi a climatului negativ actual şi a lichidărilor de portofolii de pe pieţele de capital globale, profitabilitatea sectorului de petrol şi gaze din ECE este chiar mai mare decât cea a anului 2007, conform analiştilor Erste Group. Mai mult, deşi se preconiza o uşoară înrăutăţire a mediului macro (scăderea preţului ţiţeiului şi a marjelor rafinăriilor), preţurile curente ale majorităţii acţiunilor sunt cu mult sub evaluările făcute.

Acţiunile ECE sunt tranzacţionate la valori P/E de 8,0 (dar numai de 6,1 dacă se exclude compania croată INA) în ceea ce priveşte câştigurile din 2008 şi chiar de 7,3 (respectiv 6,2, tot cu excluderea INA), valoare calculată pe baza câştigurile estimate pentru 2009, în timp ce acţiunile europene din acelaşi sector sunt tranzacţionate la P/E de 10,8 în 2008 şi de 9,8 pentru 2009. Subevaluarea sectorului de petrol şi gaze din ECE poate fi observată şi în valoarea EV/EBITDA pentru următorii doi ani, chiar dacă cifrele sunt încurajate de ratele ridicate ale Petrom şi în special ale INA, care este susţinută de oferta de preluare MOL.

În baza perspectivei negative de pe piaţă, sectorul petrolului şi gazelor din ECE tranzacţionează nu doar sub valoarea sectorului omolog din Europa la nivelurile P/E, EV/EBITDA şi EV/Vânzări, ci şi mult sub media pe termen lung de 8-12 (la nivel P/E), conform analiştilor Erste Group. „Ambele afirmaţii sunt logice în acest moment, dat fiind că investitorii au de-a face cu acţiuni ECE cu niveluri ridicate de risc, iar preţurile acţiunile se află sub presiune datorită climatului general al lichidărilor de portofolii de pe pieţele financiare. Cu toate acestea, performanţa operaţională a companiilor este foarte ridicată”, declară Jakub Zidon, analist al sectorul petrolului şi gazelor şi autorul raportului.

Majoritatea acţiunilor din ECE au recomandarea „cumpărare”

• Dată fiind expunerea sa ridicată la segmentul din amonte şi planurile de creştere a producţiei, OMV rămâne principala opţiune pentru recomandarea de cumpărare şi preţul ţintă de 55,0 euro.
• Chiar dacă nu prezintă factorii necesari unei potenţiale creşteri pe viitor, MOL se bucură în prezent de marje ridicate la motorină şi generează cifre trimestriale aproape record la nivel operaţional. Analiştii Erste Group au schimbat recomandarea de la „păstrare” la „cumpărare”, scăzând uşor preţul ţintă la 22.500 HUF.
• Rafinăriile poloneze au beneficiat de un puternic sprijin generat de câştiguri masive din reevaluări în prima jumătate a anului 2008, dar viitorul trebuie privit cu precauţie (se preconizează scăderea marjelor pentru rafinării). Datorită scăderii semnificative a preţului acţiunilor, atât Lotos, cât şi PKN Orlen sunt avansate la „cumpărare” cu preţuri ţintă de 33,0 PLN şi respectiv 45,0 PLN pe 12 luni.
• Unipetrol a fost puternic afectată de închiderea fabricii sale din Litvinov pe un termen mai lung decât cel preconizat şi de scăderea semnificativă a marjelor din sectorul petrochimic. În ciuda acestei situaţii, analiştii Erste Group îşi menţin recomandare de „cumpărare”, reducând substanţial evaluarea la 250 CZK.
• Procesul de restructurare al Petrom este încă în plină derulare, dar fără rezultate foarte vizibile încă, în principal datorită creşterii costurilor de producţie. Uşoara creştere a evaluării la 0,570 RON este atribuită preţului ţiţeiului, mai mare decât cel preconizat.
• Analiştii Erste Group au declasat INA la „reducere”, dat fiind că preţul acţiunii este susţinut de oferta de preluare MOL la 2.800 HRK, fiind mai mare decât preţul ţintă de 2.550 HRK. Cu toate acestea, potenţialele sinergii cu MOL ar putea duce la 460 HRK pe acţiune, pentru a justifica nivelul curent al preţului acţiunilor.

Perspectiva pentru 2008 şi pe viitor: preţ stabil în euro al ţiţeiului, marje mai scăzute

„Am majorat prognoza noastră pentru ţiţei pe 2008 (la 105 USD pe baril) şi pe viitor (cu o scădere treptată până la 80 USD pe baril, care ar trebui să rămână durabilă pe termen lung), în rând cu prognoza noastră pentru raportul EUR/USD”, declară Jakub Zidon. „Cât despre marje, ne aşteptăm la o scădere pe termen mediu a marjelor pentru rafinării datorită presiunii exercitate de oferta mai mare, în timp ce marjele din sectorul petrochimic ar trebui să înregistreze o uşoară revenire în anii care urmează, cu scăderea preţurilor la hidrocarburi. În ceea ce priveşte companiile din ECE, evidenţiem în continuare companiile expuse în upstream (OMV, Petrom) sau rafinăriile cu o pondere ridicată a producţiei de motorină (MOL) pe termen scurt”, a încheiat acesta.

Consolidarea va continua în anii următori

Analiştii Erste Group consideră că valul de consolidare a sectorului petrolului şi gazelor va continua, însă după o anumită perioadă. Lichidările actuale de portofolii afectează preţurile acţiunilor, îngreunând oarecum evaluarea relativă. Am putea asista din nou la o fuziune dintre PKN Orlen şi Lotos după următoarele alegeri generale din Polonia, în timp ce o fuziune între OMV şi MOL nu pare să fie posibilă pe termen lung, dată fiind perspectiva actuală. Cea de-a treia posibilitate, o fuziune MOL/PKN, este de asemenea improbabilă în acest moment, însă nu este nerealistă, conform opiniei lor. Proiectul OMV/MOL a fost respins din cauza unui efect de sinergie foarte scăzut, în timp ce o fuziune MOL/PKN ar putea stabili legătura dintre nordul şi sudul regiunii, fără ca entitatea absorbită să cedeze activele.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii