BANCI | Analiza

Efectele masurilor BNR de curatare a sistemului bancar inaintea testului de stres al BCE: credite neperformante de 8 miliarde lei au fost recunoscute drept pierderi si scoase din bilanturile bancilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-01 15:47

BNR a initiat in aceasta vara, in perioada aprilie-septembrie, un amplu proces de curatenie a bilanturilor bancilor, astfel incat acestea sa fie cat mai aratoase anul viitor, cand vor fi analizate si supuse unui test de stres conform normelor Bancii Centrale Europene (BCE), inainte de aderarea Romaniei al Uniunea Bancara.

Efectul: credite neperformante de peste 8 miliarde de lei au fost recunoscute drept pierderi si scoase in afara bilanturilor bancilor.

In consecinta, sistemul bancar romanesc a avut pierderi de 1,58 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2014, conform datelor prezentate de seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, potriva caruia pierderile vor depasi lejer 2 miliarde lei la finalul anului.

Curatenia din sistemul bancar a avut insa si consecinte adverse, intrucat apetitul la risc al bancilor a crescut, iar volumul de credite acordate clientelei s-a redus substantial.

In radiografia sistemului bancar prezentata de seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, acesta arata ca solvabilitatea bancilor este “foarte, foarte mare, lipsa de apetit la risc a bancilor fiind evidenta aici, efectul fiind diminuarea soldului creditelor”. O alta cauza a cresterii solvabilitatii este eliminarea a 20% din filtrul prudential impus de BNR bancilor pentru provizionarea creditelor neperformante, in paralel cu provizionarea conform standardelor internationale de contabilitate IFRS.

Daca s-ar deduce intregul filtru prudential, atunci indicatorul de solvabilitate (rata fondurilor proprii totale) ar ajunge la 20%, a adaugat reprezentantul BNR.

Rata creditelor neperformante ar fi trebuit sa scada si mai mult, la 9,5%

In ceea ce priveste rata creditelor neperformante, aceasta a scazut cu 7 procente intr-o perioada relativ scurta de timp, din aprilie pana in sepembrie, de la 22,3% la 15,3%, ca efect al masurilor impuse de BNR.

“Toata lumea zice ca e bine, ca e nemaipomenit, toti intreaba cum s-a reusit, dar eu zic ca nu s-a ajuns inca la nivelul la care trebuia sa se ajunga. Daca se operau corespunzator cele trei recomandari ale noastre, facute incepand cu luna aprilie, nivelul trebuia sa fie undeva in jur de 9,50%. Din pacate nu s-au putut opera tranzactiile si nu s-au putut scoate in afara bilantului sumele asa cum am recomandat noi pentru ca modificarile de soft din aplicatiile bancilor sunt foarte costisitoare si cer timp”, a precizat Cinteza.

El a explicat ca softurile bancilor trebuie sa includa si un calcul al dobanzilor aferente creditelor neperformante scoase in afara bilantului, intrucat debitorul ramane in continuare dator bancii, iar datoria se majoreaza cu dobanzile aferente, chiar si in cazul in care creditul este scos in afara bilantului.

"Am acceptat ideea de a a mentine expunerile neperformante in bilant conditionat de un singur lucru: de a fi provizionate respectivele expuneri asa cum s-a recomandat prin cele 3 scrisori. Si aici insistenta noastra a fost focusata mai ales pe societatile in insolventa", a spus Cinteza.

Chiar si asa, efectul masurilor BNR a fost ca acestea au scos in afara bilantului credite neperformante de peste 8 miliarde de lei, a adaugat el.

Cinteza a mentionat ca si rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante ramane la un nivel “extraordinar de bun”: 66,2%. Ceea ce inseamna ca doar 33,8% din rata de neperformanta de 15,3%, adica mai putin de 6%, ar reprezenta o pierdere potentiala pentru banci in cazul in care nu ar recupera nimic din garantiile aferente creditelor acordate.

(Vezi in CLUBUL BANCHERILOR declaratiile integrale ale lui Nicolae Cinteza)

Bancile romanesti vor trece in 2015 printr-un exercitiu de evaluare cuprinzatoare (AQR) si un test de stres fara precedent, inaintea aderarii la Uniunea Bancara

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii