BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele imobiliare si finantarile pentru firme continua sa creasca, desi au depasit cu mult avansul ROBOR si al dobanzii de referinta a BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-01 22:52

Cutremurul ROBOR din toamna anului trecut, urmat de trei cresteri de dobanda ale BNR de la inceputul acestui an, continua sa produca replici printre dobanzile la creditele imobiliare si la finantarile pentru firme, care au urcat in luna august, in timp ce costul total (DAE) al creditelor de consum s-a stabilizat.

In august, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele pentru locuinte a crescut la 6,03%, de la 5,81% in iulie, in timp ce dobanda la creditele pentru firme a urcat de la 5,90% la 6,02%, fiind a saptea crestere lunara consecutiva, incepand din februarie, conform statisticilor BNR.

In cazul creditelor de consum, DAE a ramas stabila, la 10,9%, pentru a treia luna consecutiv.

Costul creditelor cu dobanda variabila (creditele ipotecare si cele pentru firme) a crescut pe parcursul ultimului an cu 2,25 puncte procentuale, mai mult decat ROBOR-ul si decat dobanda de referinta a BNR.

ROBOR-ul la 3 luni a urcat cu peste 2 puncte, de la minimul de 0,8% la peste 3% in prezent, iar BNR a majorat dobanda de referinta de trei ori, cu 0,75 puncte in total, pana la 2,5%.

Astfel, pe parcursul ultimului an, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de consum a crescut, conform datelor BNR, cu doar 0,69 puncte, de la 10,23% in august 2017 la 10,92% in august 2018, mai putin decat dobanda de referinta a BNR.

Asta pentru ca majoritatea creditelor de consum au dobanzi fixe, fiind acordate pe maxim 5 ani, asadar nefiind impactate de evolutia dobanzilor interbancare (ROBOR), spre deosebire de creditele imobiliare si de cele pentru firme.

Insa in cazul creditelor imobiliare, socul ROBOR a fost mult mai puternic, din cauza creditelor Prima Casa, care au o dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR la 3 luni.

Astfel, DAE la creditele pentru locuinte a urcat cu 2,25 puncte, de la 3,78% in august 2017 la 6,03% in august 2018.

Costul finantarilor pentru firme, care se indexeaza, de asemenea, cu dobanzile pietei interbancare, a avut o evolutie identica: dobanda a crescut de la 3,78% la 6,02%, asadar cu 2,24 puncte, asadar de trei ori mai mult decat cresterea dobanzii de referinta a BNR.

In concluzie, se poate spune ca intarirea politicii monetare a BNR (majorarea dobanzii de referinta, cresterea ROBOR si deficitul de lichiditate) nu numai ca s-a transferat integral pe piata bancara, ba chiar s-a revarsat peste indicii de referinta.

Scumpirea creditelor nu a determinat insa reducerea volumelor de credite noi acordate de banci. Dimpotriva, acestea au crescut.

Astfel, bancile au acordat populatiei in ultimul an (august 2017-august 2018) credite noi in lei in valoare de 66,3 miliarde lei, cu 1,4 miliarde lei (2,1%) mai mult decat in perioada august 2016-august 2017, cand dobanzile au fost in scadere.

In cazul finantarilor in lei pentru firme, avansul a fost mult mai consistent, de 11,1 miliarde lei (62%), de la 17,9 la 29 miliarde lei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua as dori sa fac un credit de 25000 pentru cumpararea unei locuinte lucrez an italia cu ... detalii

 • Prima Casa 2019

  ... detalii

 • Prima Casa 2019

  Puteti citi noile reguli pentru Prima Casa 2019 pe ziarulimobiliar.ro ... detalii

 • OPFV 2019

  BUNA ZIUA! pt plata impozitelor scadente 25.01.2019.programul Anaf ultima versiune 1.3.3 din ... detalii

 • lire rupte

  Buna ziua am 2bacnote de 20 de lire care au fost rupte in margine de sus pana jos si apoi lipte. ... detalii