BANCI | Stirea Zilei

Dobanzile la creditele imobiliare si finantarile pentru firme continua sa creasca, dar scad la creditele de consum

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-12-04 21:10

Dobanzile la creditele in lei pentru locuinte si la finantarile pentru firme continua sa creasca, la un an de la explozia ROBOR si initierea de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a unui ciclu de majorare a ratei de referinta, pentru a tine in frau inflatia.

Pe de alta parte, costul creditelor pentru consum acordate populatiei este in scadere pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul cresterii competitiei intre banci de a acorda cat mai multe credite de acest tip, pentru a profita de euforia consumului, stimulat de politica fiscala de majorare a salariilor si pensiilor.

Astfel, conform statisticilor BNR, costul total al unui credit nou pentru consum in lei (de nevoi personale, cum i se mai spune), exprimat prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala (cea cu care-si fac reclama bancile), cat si comisioanele, a scazut in luna octombrie la 10,78%, de la 10,79% in luna precedenta si 11%, la cat a ajuns in luna mai.

Fata de luna octombrie a anului trecut, cand DAE era 10,24%, costul unui credit de consum este in prezent ma scump cu doar o jumatate de punct procentual (0,54%), desi ROBOR-ul la 3 luni, unul dintre indicii pietei bancare pentru dobanzile la credite, a crescut in aceeasi perioada cu aproape un punct si jumatate (1,44%), de la 1,87% la 3,31%.

De asemenea, BNR a majorat dobanda de trei ori in acest an, cu cate un sfert de punct, in total cu 0,75 puncte procentuale, de la 1,75% la 2,5%, cat este in prezent.

Spre deosebire de creditele de consum, imprumuturile acordate de banci pentru cumpararea sau constructia unei locuinte continua sa se scumpeasca: DAE medie la creditele imobiliare in lei a urcat in octombrie la 6,12%, de la 6% in luna precedenta si 4,39% in octombrie anul precedent.

DAE la creditele in lei pentru locuinte a crescut, asadar, cu 1,73 puncte in ultimul an, mai mult decat indicele ROBOR la 3 luni.

Aceeasi tendinta a avut-o si dobanda aferenta finantarilor in lei pentru firme: in octombrie a urcat la 6,06%, de la 5,88% in septembrie. Fata de octombrie 2017, cand era doar 4,57%, costul creditelor pentru companii acordate de banci s-a scumpit cu 1,49 puncte, in linie cu avansul ROBOR.

De altfel, ROBOR-ul este indicatorul real pentru dobanzile la credite, conform guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a declarat ca in acest fel banca nationala pastreaza un nivel mai redus decat ar trebui al dobanzii de politica monetara, de dragul unei stabilitati mai mari a acesteia, pe fondul unui puseu inflationist temporar, cauzat de doi factori principali: efectul de baza, dupa ce anul trecut inflatia a ajuns negativa, in urma scaderii TVA, precum si cresterile de preturi la energie, combustibili si alte preturi administrate in ultima parte a anului trecut.

In privinta dobanzilor la depozite, acestea continua sa creasca, de asemenea.

Astfel, in cazul depozitelor noi in lei pentru persoane fizice, dobanda medie a urcat in octombbbrie la 1,71%, de la 1,63% in septembrie si 0,75% in octombrie 2017.

Pe parcursul ultimului an, dobanda medie la depozitele in lei constituite de populatie in banci a urcat, asadar, cu 0,96%, mai putin decat dobanda la creditele pentru locuinte, dar mai mult decat dobanda la creditele de consum.

In privinta depozitelor firmelor din banci, incepand cu octombrie 2017 se observa o schimbare de paradigma: dobanda acestora a devenit mai mare decat cea pentru persoanele fizice, tendinta care se mentine si in prezent.

Dobanda medie pentru depozitele in lei ale firmelor a urcat in octombrie la 2,46%, fata de 2,25% in septembrie si 1,12% in octombrie 2017.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile au platit anul trecut statului impozit pe profit de 1,7 miliarde lei, reprezentand 20% din castigul brut

Bancile au platit in 2018 impozite pe profit de 1,7 miliarde lei, echivalentul a 20% din castigul brut obtinut, de 8,6 miliarde lei, peste cota standard de 16%, conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). In acest an insa este posibil ca statul sa incaseze de la detalii

Inlocuirea ROBOR cu un nou indice pentru credite, dupa modelul european Ester, este solutia pentru rezolvarea problemei cu taxa bancara

O solutie pentru rezolvarea conflictului dintre BNR si Guvern privind taxa bancara este ca aceasta sa se aplice, ca in toate tarile europene, fara a fi conditionata de ROBOR, iar pentru eliminarea acuzatiilor populiste ale politicienilor privind manipularea ROBOR de catre banci, inlocuirea lui detalii

Profitul bancilor a atins un record de 7,1 miliarde lei in 2018, dar vine dupa pierderi de 8 miliarde in anii de recesiune

Sistemul bancar a obtinut in 2018 un profit net de 7,1 miliarde lei, in crestere cu 1,7 miliarde lei (30%) fata de anul precedent, un record istoric, rezulta din datele publicate de BNR privind indicatorii agregati ai institutiilor de credit (34 de banci, 7 sucursale de banci straine si detalii

BNR arata ca bancile romanesti au profituri mai mici decat cele din Bulgaria, Polonia sau Cehia, conform datelor BCE, astfel ca nu se justifica taxa pe lacomie

Reprezentantii Guvernului si haterii sistemului bancar si ai BNR si-au motivat introducerea taxei pe activele bancare, botezata taxa pe lacomie, prin aceea ca bancile romanesti au cele mai mari profituri din Europa, exploatand romanii si conspirand la dezvoltarea tarii cu credite putine si detalii