BANCI | Ultima Ora

Dobanda BNR creste la 2,25%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-07 14:39

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de referinta cu un sfert de punct, la 2,25%, conform asteptarilor analistilor, in conditiile cresterii inflatiei la 3,32% in decembrie.

Si dobanzile la facilitatile de credit si depozit ale BNR au fost majorate tot cu un sfert de punct, la 3,25%, respectiv 1,25% pe an.

Ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta cu scadenta reziduala sub doi ani au ramas neschimbate, la 8% pe an, din luna mai 2017.

Decizia BNR vine dupa ce banca centrala din Cehia a majorat, la randu-i, dobanda de referinta (rata repo la doua saptamani), tot cu un sfert de punct, la 0,75%, cu toate ca inflatia a fost in scadere, la 2,4% in decembrie 2017.

Dar spre deosebire de BNR, dobanda celor doua facilitati au fost modificate diferit: in timp ce rata pentru facilitatea de creditare Lombard a fost majorata cu o jumatate de punct, la 1,50%, rata pentru facilitatea de depozit, care reprezinta un indicator al dobanzilor pe termen scurt din piata bancara, a fost mentinuta la 0,05%.

ROBOR-ul din Cehia (PRIBOR) este la un nivel de 0,5% pe termen scurt (overnight) si 0,81% la termen de trei luni, comparativ cu 1,18%, respectiv 1,99% in cazul ROBOR.

In Cehia asadar, dobanzile pietei bancare la termen scurt se afla cu un sfert de punct sub dobanda de referinta si cu 45 de puncte de baza peste nivelul facilitatii de depozit, in timp ce in Romania ROBOR O/N este cu peste un punct sub dobanda de referinta si in aproapiere, dar mai jos de nivelul facilitatii de depozit.

Insa in Cehia, datorita unui exces de lichiditate sistemic din piata bancara, dobanda de referinta a bancii centrale este folosita exclusiv pentru operatiuni repo de drenare a lichiditatii din piata prin atragerea de depozite de la banci, spre deosebire de Romania, unde dobanda de referinta a BNR este aplicata pentru operatiunile repo de furnizare de lichiditati bancilor.

BNR utilizeaza pentru drenarea excesului de lichiditate facilitatea de depozit, care are o dobanda de 1,25%, cu un punct sub rata de referinta si care a ajuns acum mai mare decat dobanzile din piata bancara, unde excesul de lichiditate a fost in ianuarie peste cel din ianuarie 2017.

Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară (comunicat de presa)

Rata anuală a inflației a urcat în luna decembrie la 3,32 la sută, de la 3,23 la sută în noiembrie, plasându-se în interiorul intervalului de variație al țintei staţionare, dar peste nivelul prognozat. Evoluţia a fost determinată, în principal, de accelerarea inflaţiei de bază şi, în mică măsură, de creşterea preţurilor volatile ale produselor alimentare şi a preţului tutunului.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a continuat să crească, până la 2,5 la sută în decembrie 2017, de la 2,3 la sută în noiembrie. În contextul menținerii tendinței de lărgire a excedentului de cerere agregată din economie și al costurilor de producție în creștere (forță de muncă, utilități), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri şi servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele şocuri pe partea ofertei, comune la nivel european.

Rata medie anuală a inflației IPC a continuat să crească până la 1,3 la sută în luna decembrie 2017, de la 1,0 la sută în noiembrie; calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală a crescut la 1,1 la sută, de la 0,9 la sută în luna anterioară.

Datele revizuite privind creșterea economică în trimestrul III 2017 reconfirmă dinamica înaltă a PIB real, de 8,8 la sută. Determinantul major al acestei evoluţii l-a constituit consumul gospodăriilor populaţiei (8,3 puncte procentuale), a cărui dinamică anuală a crescut considerabil, nivelul atins (12,5 la sută) fiind similar celor din perioada precriză. Expansiunea consumului a fost impulsionată de măsurile de creştere a veniturilor implementate începând cu 1 iulie 2017, care s-au suprapus condiţiilor financiare favorabile, precum şi de contextul stimulativ de pe piaţa muncii. O contribuţie pozitivă la creşterea economică a revenit în trimestrul III şi formării brute de capital fix (2,1 puncte procentuale).

Aportul exportului net la evoluţia PIB a continuat să fie negativ. Deficitul de cont curent şi-a accelerat ritmul anual de creştere, pe fondul accentuării soldului negativ al balanţei bunurilor.

Datele statistice aferente primelor două luni ale trimestrului IV 2017 relevă accentuarea tendinţei ascendente a producţiei industriale însoţită de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum şi menţinerea ritmurilor înalte de creştere a activităţii din comerţ şi servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial şi-a accentuat evoluţia nefavorabilă, în condiţiile în care dinamica anuală a importurilor a continuat să se plaseze peste cea a exporturilor.

Creditul acordat sectorului privat și-a continuat creșterea robustă în decembrie 2017, într-un ritm anual de 5,6 la sută, în condiţiile în care componenta în lei a crescut în termeni anuali cu 15,8 la sută; ponderea acesteia în total credit s-a majorat la 62,8 la sută (de la un minim de 34,6 la sută în mai 2012).

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2018, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Noul scenariu al prognozei evidențiază perspectiva creșterii ratei anuale a inflaţiei în lunile următoare, succedată de o temperare a acesteia în ultima parte a anului 2018. Astfel, faţă de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflaţiei a fost revizuită în sens ascendent pe termen scurt, în principal ca urmare a relativei intensificări a efectelor inflaționiste recente și anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociată cu presiuni ale factorilor fundamentali.

Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin în principal din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, din condițiile de pe piața muncii și din evoluția prețurilor administrate.

Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile și riscurile legate de volatilitatea piețelor financiare internaționale, evoluțiile preţurilor petrolului și ale produselor agroalimentare, precum și ritmul expansiunii economice a zonei euro și pe plan global, inclusiv în condițiile normalizării politicilor monetare ale băncilor centrale majore.

Date fiind evaluările actuale, informaţiile disponibile în prezent, dar și noile surse de incertitudine, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an; totodată, a decis majorarea la 1,25 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și creșterea ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 3,25 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile Consiliului de administraţie al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și progresul reformelor structurale sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse.

BNR monitorizează atent evoluţiile mediului intern și internațional, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune cu scopul atingerii obiectivului său fundamental.

Noul Raport trimestrial asupra inflaţiei va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 9 februarie 2018. Minuta deliberărilor privind adoptarea deciziei de politică monetară în cadrul ședinței de astăzi va fi publicată pe website-ul BNR în data de 14 februarie 2018, la ora 15:00.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 4 aprilie 2018.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraActiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii

PNL a cerut Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constitutionala a OUG 114 privind taxarea bancilor si altor companii

Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, detalii

Bancpost nu mai exista de astazi, fiind preluata de Banca Transilvania

Astazi este ultima zi de existenta a Bancpost, care isi inceteaza activitatea, dupa ce a fost preluata si integrata in Banca Transilvania (BT). Practic, astazi, 31 decembrie 2018, are loc fuziunea tehnica dintre Bancpost si Banca Transilvania, adica transferul tuturor operatiunilor detalii

Guvernul a adoptat taxa pe banci, dar cu modificari: taxa scade de la 0,9% la 0,3% si se va aplica daca ROBOR depaseste 2%, fata de 1,5% initial

Guvernul a adoptat in sedinta de ieri taxa pe activele bancilor, cu cateva modificari, precum majorarea pragului de referinta al ROBOR de la 1,5% la 2%, nivel peste care se va aplica aceasta taxa, care scade la 0,3% din activele bancilor la nivelul actual al ROBOR, de 3%, de la 0,9%, cat era in detalii

Ultimele Comentarii

 • Buna ziua

  Buna ziua as dori sa fac un credit de 25000 pentru cumpararea unei locuinte lucrez an italia cu ... detalii

 • Prima Casa 2019

  ... detalii

 • Prima Casa 2019

  Puteti citi noile reguli pentru Prima Casa 2019 pe ziarulimobiliar.ro ... detalii

 • OPFV 2019

  BUNA ZIUA! pt plata impozitelor scadente 25.01.2019.programul Anaf ultima versiune 1.3.3 din ... detalii

 • lire rupte

  Buna ziua am 2bacnote de 20 de lire care au fost rupte in margine de sus pana jos si apoi lipte. ... detalii