BANCI | Interviu

Doar jumatate dintre clientii BCR au acceptat pana acum oferta de scadere a ratelor cu 25%. Banca explica motivele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-22 01:36

BCR anunta ca 25.000 de clienti cu credite imobiliare in euro luate inainte de izbucnirea crizei din 2008 au acceptat o oferta a bancii, lansata in urma cu aproape 4 luni, la inceputul lunii septembrie, de reducere a dobanzilor in medie cu 25%, pana la un nivel aproape de media pietei pentru acest tip de imprumuturi.

BCR a precizat, in momentul lansarii ofertei, ca aceasta se adreseaza unui numar de aproximativ 50.000 de clienti, ceea ce inseamna ca pana acum doar jumatate dintre ei au acceptat-o.

De ce?

BCR: "Ne-am asteptat sa existe o diferenta intre numarul clientilor eligibili (50.000) si numarul celor care urmau sa acceseze efectiv oferta, tinand cont de faptul ca procesul de refinantare a fost unul mai anevoios cu o parte dintre clientii cu situatii speciale, de genul celor care:

-  nu mai sunt in tara si nu mai revin
-  prefera sa isi pastreze oferta de credit existenta cu dobanda variabila
-  au situatii neclare cu girantii: decese, divorturi, lipsa actelor de mostenitor etc.
-  au renegociat deja cu banca si sunt multumiti cu oferta actuala
-  vor reveni in tara de Sarbatori si vor semna oferta (au fost deja contactati de banca)
-  refuza din principiu

Insa, nu am vrut sa facem nicio discriminare, asa ca i-am ofertat pe toti cei eligibili.

Banca mai precizaza ca cei care au acceptat oferta BCR si-au redus cu 25%, în medie, valoarea ratei, ce cea mai mare reducere a unei rate lunare fiind de 1100 euro.
"12.500 euro este valoarea economisită, în medie, de clienții Scade Rata pe perioada creditului rămasă, iar valoarea medie a unui credit la nivel național este de 26.500 euro", adauga BCR, intr-un comunicat.

Programul continua

“După trei luni, pot afirma că a fost cea mai mare campanie de reducere a costurilor creditelor din 2015, în România. Am reușit să le oferim clienților noștri cea mai concretă soluție comercială, aliniată la condițiile economice existente. Avem 25.000 de clienți care au acceptat oferta BCR și beneficiază deja de credite cu dobânda ajustată, și acest lucru a fost foarte apreciat de către aceștia. Ceea ce a facut diferența au fost întâlnirile și discuțiile individuale cu fiecare client, fapt care ne-a permis să ințelegem necesitațile fiecăruia și să putem oferi soluția potrivită”, a declarat Dana Demetrian, Vicepreședinte Retail&Private Banking, BCR.

„Programul de reducere a costurilor creditelor va continua deoarece este parte integrantă din strategia de dezvoltare a BCR bazată pe construirea unei relații de încredere, pe termen lung, cu clienții noștri”, a incheiat Dana Demetrian. 

In ceea ce priveste litigiile in instanta cu clientii, BCR spune ca "indiferent de campaniile pe care le derulam, ofertarea si intelegerile amiabile au loc in permanenta."

De ce a lansat BCR oferta de reducere a ratelor

BCR a decis sa reduca ratele la creditele clientilor intr-un efort de a-si dezvalui latura umana, dupa cum au recunoscut reprezentantii bancii, in contextul in care BCR este supusa unor critici acerbe din partea unor clienti si a fost data in judecata pentru faptul ca le-a majorat dobanzile si le-a perceput comisioane considerate abuzive.

Recent, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca este abuziva dobanda practicata de BCR la vechile credite imobiliare (dobanda de referinta variabila - DRV) iar banca trebuie sa emita alte scandentare de plata a creditelor. (vezi aici detalii)

Banca a precizat ca isi doreste sa incheie pe cale amiabila conflictele cu toti clientii, iar o dovada de bunavointa este aceasta campanie de reducere a poverii ratelor la credite.

De fapt, BCR reduce dobanzile la credite de la niveluri mai mari decat media pietei (7-8%) pe care le practica in prezent, la unele care se incadreza exact in media dobanzilor la creditele imobiliare (5%), conform datelor BNR.

Exemplul de reducere a ratei la un credit prezentat de BCR, in momentul lansarii ofertei:
- salariu net lunar: 2.000 de lei
- cheltuieli curente: 500 de lei
- credit de 105.000 lei pe 23 de ani
- dobanda: 7,87%
- rata lunara: 821 lei

In urma acceptarii ofertei denumita "scade rata" sau "repricing", noul credit arata astfel:
- dobanda: 4,95%, fixa in primii 5 ani
- rata lunara: 637 lei

Economia este de 26.224 de lei pe toata perioada de creditare, se precizeaza in oferta BCR.

Comentarii

cosming
Aha!
Cu alte cuvinte, BCR a ofertat numai clientii care oricum isi permiteau sa isi plateasca ratele, iar 50% din clientii eligibile, adica 50000 din 3000000!, NU SUNT INTERESATI de "oferta". Am primit si eu aceasta "oferta" pe care am refuzat-o intrucat era CONDITIONATA de renuntarea la dreptul de a da in judecata banca!

dacuma
Refinantare
Sa dai in judecata banca e ceva ce in Rom nu castigi in timp util. Daca ai un grad mare de indatorare nu iti permiti la un credit in valuta sa stai. Eu personal am avut 85% din venituri le duceam in banca. Prin refinantare 1 si 2, precum si rambursari anticipate am redus rata de la 460 la 260 si perioada cu 9 ani. Asa ca noi am avut nevoie de bani / banca I-a dat cu conditiile ei de atunci / si noi prostimea am acceptat. Cei cu Pip.. au asteptat 5 ani si eu personal nu rezistam... atata timp Fiecare e liber sa faca ce vrea, eu merg cu rambursari anticipate la max.

Jack Spintecatorul
Bunatatea WCR
,, CLIENTII prefera sa isi pastreze oferta de credit existenta cu dobanda variabila '' ... Adica Vasile Coman, DAE de 12% la ipotecar in euro, inca mii de clienti accepta si platesc linistiti rate NORMALE fata de UE si nu mai zic de tara noastra. JEGURI la BCR, JEGURI LA BNR ca le permite ....

Tusea si cu Junghiu
BCR a luat-o in mana rau de tot
"prefera sa isi pastreze oferta de credit existenta cu dobanda variabila" - baieti destepti consumatorii astia. A pastra acel contract initial iti va aduce castigul mult visat fie de la ANPC, fie intr-un proces individual. Dupa cum bine stiti la ICCJ intr-un proces colectiv al avocatului Piperea, la un numar de 230 contracte s-a admis Dobanda de Referinta Variabila care se afiseaza la sediile BCR ca fiind clauza abuziva. Practic dobanda contractului in urma eliminarii clauzei abuziva va fi doar plata marjei contractuale. In plus toate comisioanele au fost eliminate. Asa ca se pune intrebarea de ce sa accepti oferta imputita a BCR dupa 8 ani de abuzuri, cand sa o iei practic de la inceput dar cu costuri la jumatate? Cine a acceptat oferta s-a pacalit inca o data, pacat.

Floris
Alo!Alo! Tovarasi stati linistiti la locurile voastre!
Ce cunostinta veche, doamna Demetrian, fidela prietena a clientilor corecti, care dupa ce au asteptat ca BCR sa se comporte similar cu clientii, au luat calea dreptei judecati. Iar ICCJ a pecetluit soarta a 207 contracte cu clauze abuzive, obligand banca sa restituie dobanzile nedatorate incasate prin dol! Doamna, cred ca veti avea soarta lui Ceausila daca ne mai mintiti mult! Auzi tu gogosi, " clientii prefera sa isi pastreze oferta de credit existenta cu dobanda variabila". Pai la ce banca mai gasesti asa oferta buna, dobanda Euribor +9,12%? ... mai esti stimata doamna! (Comentariul a fost editat, intrucat continea injurii)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii