BANCI | Opinie

Dinu Marin, membru in conducerea BNR: Romania este dependenta de mecanismele pietei globalizate, in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-08 19:21

Romania este dependenta geopolitic si geostrategic de modelul pietei globalizate in care fluxurile castigului merg la cei dezvoltati, apreciaza Dinu Marin, membru in Consiliul de Administratie al BNR si profesor la Academia de Studii Economie (ASE) Bucuresti, intr-o prezentare sustinuta recent la Constanta cu titlul: "Cand se termina adversitatea? (Despre schimbarea de ciclu)".

"Tranzitia postcomunistă nu a destrămat încă în mod real plasa dependențelor de natură geopolitică si geostrategică postbelică în care este prinsă tara. Persistenta deficitului privind potentialul de dezvoltare arată că s-a schimbat doar forma dependentei, nu si sensul (de la decizia politică care instituise conformarea sistemică violentă cu modelul imperial de tip oriental, la cea economică care generează dependenta de mecanismele pietei globalizate, în care fluxurile câstigului merg la cei dezvoltati)", arata Dinu Marin in prezentare.

România prin tranzitie nu si-a refăcut capacitatea de a sustine maturizarea modernizării, rămânând o economie de locatie a potentialului de modernizare a altor tări, adauga el.

"Urgenta ultimativă este capitalizarea în sectoare cu rol de propagare a impulsului dezvoltării participative, recuplarea în sens național a intereselor sectorului financiar cu cel industrial", spune profesorul de la ASE.

"Absenta consensului national în privinta tintelor pe termen lung ale dezvoltării si haosul comunicational pe tactici de etapă (pălăvrăgeala auto-stimulată) atestă persistenta istorică a tiparului cauzal al dependentei externe (verdictul de tară neguvernabilă)", considera Dinu Marin.

"Lumea globală, asemenea tuturor formelor de gestiune a treburilor planetei practicate de-a lungul timpului, reprezintă o sansă doar în conditiile existentei unui consens national privind internalizarea si materializarea valorilor modernitătii; Decisivă pentru iesirea din cercul dependentelor si pregătirea intrării în a doua modernitate este actiunea unei elite traditional implicată în performanta tării", adauga profesorul.

Actuala criza este "o criză a sistemului societal postmodernist, marcat de principiile capitalismului corporatist, care au ajuns să distorsioneze sensurile economice ale functiei emancipării, promisă initial de superciclu", mai spune Dinu Marin.

"Pentru România, faza nomadismului are consecinte identitare complicate, criza demografică fiind acutizată de migratia economică, populatia scăzând cu circa trei milioane de locuitori, tendinta accentuându-se", adauga Dinu Marin. (Vezi aici prezentarea sa)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii