BANCI | Opinie

Desi inflatia scade, BNR va majora din nou dobanda, anticipeaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-08 19:49

Inflatia din România a încetinit în luna mai, potrivit estimãrilor analistilor, care anticipeazã însã cã BNR va majora dobânda de politicã monetarã la un nivel de douã cifre, în luna iunie, în urma datelor privind cresterea economicã puternicã din primul trimestru, potrivit Reuters.

România a înregistrat în primele trei luni un avans economic de 8,2%, cu mult peste ritmul de 6,1% atins în intervalul similar din 2007 si estimãrile de 6,4%.

Reprezentantii Bãncii Nationale a României au avertizat cã este posibilã o supraîncãlzire a economiei, în urma consumului ridicat si a cresterii volumului creditelor, care alimenteazã deficitul de cont curent.

Anul trecut, deficitul de cont curent a fost de circa 14% din PIB, provocând îngrijorare cã o eventualã reducere a intrãrilor de capital va duce la probleme de finantare.

Potrivit unei medii a estimãrilor fãcute de 13 bãnci intervievate de Reuters, inflatia a atins în luna mai nivelul de 8,4%, comparativ cu 8,6% în aprilie.

Raportat la luna precedentã, inflatia din mai este estimatã la 0,5%, alimentatã în special de preturile alimentelor si carburantilor.

"În urma datelor privind evolutia PIB în primul trimestru, probabilitatea ca BNR sã majoreze din nou dobânda de politicã monetarã este mult mai mare", a declarat Ionut Dumitru, analist sef la Raiffeisen Bank.

El a spus cã datele referitoare la PIB reprezintã o veste proastã pentru BNR, întrucât ritmul de crestere este cu mult peste potentialul de dezvoltare a economiei si contribuie la accentuarea presiunilor inflationiste.

Majoritatea analistilor au revizuit în sens pozitiv previziunile privind cresterea economicã din acest an, estimarea medie ajungând la 6,9%, comparativ cu 6,4% în sondajul precedent.

BNR va continua politica de scumpire a creditãrii, iar dobânda de politicã monetarã va ajunge la un nivel de douã cifre, de la 9,75% în prezent, anticipeazã opt dintre cei 13 analisti intervievati.

ªase dintre analisti considerã cã BNR va reduce dobânda cheie în octombrie, în conditiile în care productia agricolã bunã va contribui la încetinirea semnificativã a inflatiei în ultimul trimestru al anului.

"Încetinirea inflatiei spre sfârsitul anului va face ca dobânda realã sã fie prea restrictivã", a declarat Cãtãlina Constantinescu, analist la ABN Amro, care anticipeazã o reducere a ratei cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, în luna octombrie.

Analistii au mentinut neschimbatã tinta de inflatie pentru sfârsitul anului, la 6,1%, în conformitate cu estimarea BNR, dar cu mult peste obiectivul de 2,8-4,8% stabilit de bancã pentru 2008.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii