BANCI | Stirea Zilei

Depozitele bancare in euro au crescut mai mult decat cele in lei, pe fondul deprecierii leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-12-27 22:45

Depozitele bancare in valuta ale populatiei au crescut in acest an cu 9,7% exprimate in euro, mai mult decat depozitele in lei, care s-au majorat cu 7,9% in valoare nominala si cu 4,5% in termeni reali, daca se ia in calcul si devalorizarea banilor prin inflatie.

Luna trecuta, noiembrie, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 2,4% fata de luna precedenta, in timp ce economiile in lei au scazut cu 0,2%.

Si in octombrie ritmul lunar de majorare a depozitelor populatiei in valuta a fost dublu (1,2%) fata de cele in lei (0,6%).

Cresterea cursului stimuleaza economisirea in euro

Preferinta populatiei pentru economiile in valuta, euro in principal, ar putea fi pusa pe seama devalorizarii monedei nationale in a doua parte a acestui an.

Cursul euro/leu a inceput anul la nivelul de 4,5175 lei pentru un euro, care s-a mentinut doar pana la finalul lunii februarie. In martie, cursul a crescut la 4,56 lei, iar la finalul lunii august a ajuns la 4,59 lei, nivel la care a ramas pana la inceputul lunii noiembrie, cand a spart pragul de 4,6 lei, odata cu majorarea dobanzilor de pe piata interbancara. Ulterior, cursul a tot urcat pana la 4,6515 lei astazi, 27 decembrie.

In total, de la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 3,1%, echivalentul a 14 bani, fata de euro, ceea ce, de fapt, nu este o crestere foarte mare.

Ce inseamna, concret, o depreciere a leului cu 14 bani fata de euro? Un depozit de 1.000 de euro, care valora la inceputul anului 4.517 lei, in prezent a ajuns la 4.651 lei, asadar, cu 134 de lei mai mult.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiFMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Creditele neperformante in franci elvetieni ale Raiffesen Bank au crescut la peste 20%

Rata creditelor neperformante in franci elvetieni (CHF) ale Raiffeisen Bank a crescut la 20,5% anul trecut, de la 18,6% in 2016, in ciuda faptului ca banca a derulat o oferta de conversie in lei a acestor imprumuturi, cu un discount de 25%, dar care a fost acceptata de putini detalii

Cum se plafoneaza dobanzile la credite in Europa si ce efecte au: lectii din care putem invata

Un studiu complex despre plafonarea dobanzilor la credite realizat in 2011 pentru Comisia Europeana de doua prestigioase institute germane independente (iff si ZEV) are urmatoarele concluzii: 1. Restrictionarea Dobanzilor la Credite (RDC) nu afecteaza creditele detalii

Dobanzile la credite in Romania sunt mai mici decat cele din Polonia si Ungaria, desi acolo sunt deja plafonate

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit de consum in Romania este mai mica decat cele din Polonia si Ungaria, desi in aceste tari exista deja legi de plafonare a dobanzilor, precum cea aprobata la noi de Senat si analizata acum in Camera detalii

Ultimele Comentarii