BANCI | Stirea Zilei

Depozitele bancare in euro au crescut mai mult decat cele in lei, pe fondul deprecierii leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-12-27 22:45

Depozitele bancare in valuta ale populatiei au crescut in acest an cu 9,7% exprimate in euro, mai mult decat depozitele in lei, care s-au majorat cu 7,9% in valoare nominala si cu 4,5% in termeni reali, daca se ia in calcul si devalorizarea banilor prin inflatie.

Luna trecuta, noiembrie, depozitele populatiei in valuta au crescut cu 2,4% fata de luna precedenta, in timp ce economiile in lei au scazut cu 0,2%.

Si in octombrie ritmul lunar de majorare a depozitelor populatiei in valuta a fost dublu (1,2%) fata de cele in lei (0,6%).

Cresterea cursului stimuleaza economisirea in euro

Preferinta populatiei pentru economiile in valuta, euro in principal, ar putea fi pusa pe seama devalorizarii monedei nationale in a doua parte a acestui an.

Cursul euro/leu a inceput anul la nivelul de 4,5175 lei pentru un euro, care s-a mentinut doar pana la finalul lunii februarie. In martie, cursul a crescut la 4,56 lei, iar la finalul lunii august a ajuns la 4,59 lei, nivel la care a ramas pana la inceputul lunii noiembrie, cand a spart pragul de 4,6 lei, odata cu majorarea dobanzilor de pe piata interbancara. Ulterior, cursul a tot urcat pana la 4,6515 lei astazi, 27 decembrie.

In total, de la inceputul anului, leul s-a depreciat cu 3,1%, echivalentul a 14 bani, fata de euro, ceea ce, de fapt, nu este o crestere foarte mare.

Ce inseamna, concret, o depreciere a leului cu 14 bani fata de euro? Un depozit de 1.000 de euro, care valora la inceputul anului 4.517 lei, in prezent a ajuns la 4.651 lei, asadar, cu 134 de lei mai mult.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile nu mai trebuie sa ne spuna ce rol au in economie, ci cum il joaca

“Băncile au un rol important în economie asigurând intermedierea financiară, prin atragerea de depozite și plasarea de credite. Prin intermediul creditelor, băncile ajută la finanțarea nevoilor persoanelor fizice și ale companiilor care pot întoarce acești bani detalii

BCR isi taxeaza clientii cu dobanzi duble la refinantarea creditelor, fata de cele atrase de la alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) isi taxeaza clientii proprii care vor sa-si refinanteze creditele (pentru a-si diminua rata lunara sau pentru a obtine o suma suplimentara de bani) cu dobanzi duble fata de cele practicate pentru cei care au credite la alte banci si vor sa le refinanteze la detalii

PSD2, noua directiva europeana de plati care revolutioneaza industria bancara prin open banking, se aplica de astazi

PSD2 (revised Payment Services Directive), adica Directiva Serviciilor de Plati revizuita, se aplica de astazi in Uniunea Europeana, la doi ani de la intrarea in vigoare, cu toate ca unele tari, printre care si Romania, inca nu au transpus-o in legislatia nationala. Noua directiva detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca a refuzat sa-i dea pensia unui client printr-un mandatar

Raiffeisen Bank a fost amendata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) cu 1.000 de lei, jumatate din maximul prevazut de lege, pentru ca a refuzat sa elibereze pensia unui client plecat in strainatate, dar care avea un reprezentant (mandatar) sa-i ridice banii din banca, detalii

Ultimele Comentarii