BANCI | Stirea Zilei

BVB suspenda temporar actiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru accesul inegal la informatie a investitorilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-20 22:27

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suspendat astazi, temporar, timp de doua ore, tranzactionarea actiunilor Bancii Transilvania (simbol bursier TLV), dupa aparitia in presa a unei stiri in care banca anunta ca va propune distribuirea sub forma de dividende a 50% din profitul net obtinut anul precedent.

Informatia publicata aseara de Ziarul Financiar, dupa incheierea programului BVB, a aparut in titlu ca fiind una exclusiva, ceea ce nu este adevarat, intrucat a fost anuntata de directorul general al Bancii Transilvania (BT), Omer Tetik, in cadrul conferintei cu investitorii si actionarii bancii, organizata in aceeasi zi. El a facut precizarea ca decizia finala privind nivelul exact al dividendului urmeaza a fi luata de conducerea bancii si votata in cadrul AGA, conform procedurilor legale.

Problema este ca la conferinta BT nu au acces in acelasi timp toti investitorii sau actionarii bancii.

La conferinta participa si pot pune intrebari doar unii analisti invitati de banca, iar inregistrarea conferintei este postata pe site-ul BT dupa "aproximativ 48 de ore", conform informarii bancii.

Astfel ca unii analisti si investitori participanti la conferinta au acces preferential la informatiile prezentate in cadrul acesteia. 

Problema dividendului este una sensibila, de aceea alte banci, precum BRD, a decis sa specifice propunerea de dividend in comunicatul de presa in care a anuntat rezultatele financiare.

Cum a justificat BVB suspendarea tranzactionarii

In aceste conditii, BVB a decis astazi, la ora 09,30, suspendarea de la tranzactionare a actiunilor BT, “conform Titlu II art. 111(1) lit. d din Codul BVB”, potrivit caruia “B.V.B. poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi (protectia investitorilor).”

S-a invocat asadar, faptul ca investitorii nu au avut asigurat accesul egal la informatie.

Dupa decizia de suspendare, BT a publicat un anunt in care reafirma procedura legala privind luarea deciziei privind dividendele:

“Banca Transilvania S.A. informeaza investitorii cu privire la faptul ca decizia formala a Consiliului de Administratie al BT privind procentul si valoarea dividendului (in numerar si actiuni) urmeaza sa fie materializata prin intermediul convocatorului AGA si va fi comunicata publicului in termenele legale si cu respectarea tuturor formalitatilor aplicabile, asa cum sunt acestea reglementate prin prevederile legislative incidente precum si in conformitate cu politica de dividende disponibila pe site-ul institutiei de credit.

Conducerea executiva a Bancii a luat act, in cadrul teleconferintei cu investitorii, despre asteptarile acestora privind nivelul dividendelor in raport cu rezultate financiare aferente anului 2017, fiind puse in discutie cu titlu exemplificativ, mai multe variante privind cele de mai sus.

Consiliul de Administratie va analiza asteptarile investitorilor iar decizia finala luata impreuna cu echipa executiva, in functie de strategia de dezvoltare a bancii, va reflecta solutia optima cu respectarea, in acelasi timp, atat a limitelor si indicatorilor prudentiali cat si a bunelor practici de guvernanta corporativa.”

Dupa publicarea acestui anunt, la doua ore si jumatate de la suspendarea tranzactiilor, BVB a anuntat reluarea tranzactionarii, conform Codului BVB, Titlu II - art. 115, potrivit caruia “in conditiile in care motivele suspendarii inceteaza sa existe, B.V.B. va decide reluarea tranzactionarii.”

Asadar, motivele suspendarii, adica anuntul privind propunerea de repartizare a 50% din profit, au incetat sa existe dupa ce BT a precizat ca decizia finala privind dividendele va fi luata in cadrul AGA.

Cum explica directorul general al BT, Omer Tetik, propunerea de dividende din acest an

Anuntul privind repartizarea a aproximativ 50% din profit sub forma de dividende nu este o surpriza, o cota identica fiind distribuita in 2016.

Anul trecut, BT a platit dividende de doar 18% din profitul net, in contextul preluarii Bancpost, iar pe sfarsit de an, a Victoriabank.

Sa vedem insa cum a explicat Omer Tetik, directorul general al BT, propunerea de dividend de 50% din profit, in cadrul conferintei cu analistii si investitorii.

Tetik a spus ca propunerea de distribuire a dividendelor a fost luata tinand cont ca achizitiile Bancpost si Victoriabank din Republica Moldova nu vor eroda capitalul bancii si in acelasi timp BT genereaza capital suplimentar, prin rezultatele financiare foarte bune obtinute.

El a mentionat ca desi profitul bancii a fost anul trecut in usoara scadere (3%), daca se iau in considerare castigurile extraordinare din 2016, precum vanzarea actiunilor Visa, profitul este de fapt in crestere, ceea ce inseamna ca banca a continuat sa produca capital.

Din aceste motive se va propune distribuirea sub forma de dividende cash a aproximativ 50% din profitul bancii, la care se vor adauga actiuni gratuite, propunerea urmand a fi discutata si aprobata de conducerea bancii si votata in AGA.

Intrebat de un analist de ce nu se distribuie un procent mai mare din profit, cum face concurenta (BRD a anuntat dividende de 83% din profit), in conditiile in care BT are o solvabilitate ridicata, Tetik a precizat ca fiecare banca are propria strategie. El a subliniat ca BT a acordat si in ultimii ani mai putine dividende decat concurenta, preferand sa aiba la dispozitie mai mult capital necesar pentru cresterea organica si pentru oportunitati de achizitii.

“Am observat ca stacheta rezultatelor financiare s-a ridicat foarte sus, ceea ce nu putem decat sa apreciem ca avem un sistem bancar mai puternic, dar pe de alta parte noi ne mentinem strategia de crestere organica si ramanem atenti la noi oportunitati pentru alte achizitii, cu toate ca in acest an nu vrem sa fim la fel de agresivi ca in anii precedenti”.

In concluzie, strategia BT este sa se concentreze pe majorarea cotei de piata, prin majorarea activelor intr-un ritm mai mare decat concurenta, atat prin crestere organica cat si achizitii, platind in acelasi timp dividende actionarilor, plus actiuni gratuite.

Ceea ce este, totusi, o performanta, avand in vedere ca BT este in curs de preluare a doua banci, ceea ce inseamna capital si cheltuieli suplimentare, inainte de a vedea un posibil castig din achizitie, ca in cazul Volksbank.

Actiunile TLV au finalizat sedinta de tranzactionare bursiera de astazi in crestere cu 0,64%, la 2,36 lei pe titlu, in ciuda suspendarii temporare.

ACTUALIZARE

Articolul a fost corectat si actualizat, atat in titlu cat si in text, in 23.02.2018, fata de prima forma publicata in 20.02.2018. 

Taguri: BT  Banca Transilvania  Omer Tetik  dobanzi depozite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii