BANCI | Profil

Datoria celor cu credite in euro si lei la Volksbank scade in medie cu 4.000 de euro, dupa rambursarea comisionului de risc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-18 12:26

Banca Transilvania (BT) a anuntat ca va reduce datoria aferenta creditelor clientilor persoane fizice ai subsidiarei sale Volksbank, preluata la sfarsitul anului trecut, cu echivalentul sumelor platite pana acum de acestia ca si comision de risc, de administrare sau de rezerva minima obligatorie.

"Soluţia se aplică creditelor aflate în portofoliul Volksbank România, active la data transmiterii către clienţi a informărilor VBRO cu privire la modul de implementare a acesteia. Din sumele cu care se va diminua datoria totală se vor reţine cu prioritate eventualele restanţe pe care clienţii le au faţă de Volksbank România la data implementării soluţiei.

Acest beneficiu nu se aplică împrumuturilor pentru care clienţii Volksbank România au obţinut deja restituirea integrală a sumelor achitate de aceştia cu titlu de comision de risc/de administrare şi/sau de rezervă minimă obligatorie.

Diminuarea datoriei totale aferente creditelor se va realiza automat, fără a fi necesare eforturi suplimentare din partea clienţilor. Clienţii care îndeplinesc toate condiţiile pentru a beneficia de această soluţie vor primi în scris, prin poştă, detaliile aferente, în perioada imediat următoare.

Clienţii Volksbank România au la dispoziţie, începând cu data de 18 august a.c., o pagină web dedicată, care poate fi accesată din siteul VBRO; sucursalele Volksbank România, numerele de telefon 0800.67.2222 şi +4021.303.9333, respectiv email-ul info.comision@volksbank.ro", precizeaza BT intr-un comunicat.

De ce doar BT imparte cu clientii povara creditelor

Respectivele comisioane nu au mai fost incasate de Volksbank din luna aprilie, momentul in care BT a facut clientilor Volksbank o oferta de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei sau euro, care presupunea un discount de 22,5% din valoarea creditelor, plus eliminarea comisioanelor de risc.

BT a luat decizia de conversie a creditelor in CHF cu un discount semnificativ pentru a putea sa preia fara probleme creditele Volksbank, ca parte a procesului de achizitie a bancii austriece, finalizat in luna aprilie, in conditiile in care francul elevetian s-a depreciat semnificativ in luna ianuarie, starnind protesele clientilor.

Tot atunci, banca a promis ca dupa incheierea ofertei de conversie, la finalul lunii iulie, va incepe sa ramburseze comisionul de risc si pentru cei aproximativ 15.000 de clienti cu credite in euro si lei, dupa ce comisionul a fost eliminat pentru cei 18.300 de clienti cu credite in CHF, conform estimarii initiale.

BT a decis sa elimine si comisionul de risc din creditele Volksbank dupa ce clientii bancii au castigat in justitie mii de procese privind eliminarea acestuia, punand astfel capat altor dispute in justitie pe aceasta tema.

Banca din Cluj a preferat sa suporte costurile de conversie a creditelor in CHF si de eliminare a comisionului de risc intrucat acestea au facut parte din termenii de preluare a Volksbank, afacere din care BT a facut, la nivel de grup, un castig important.

Restul bancilor cu credite in CHF, printre care Raiffeisen Bank si bancile grecesti, nu au urmat exemplul BT, refuzand sa acorde clientilor reduceri ale datoriei, adica sa imparta povara cursului valutar, dupa cum a sugerat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in vederea conversiei creditelor din franci in lei, ceea ce a dus la prelungirea scandalului public pe aceasta tema.

Problema creditelor in franci elvetieni a ramas asadar nerezolvata si dupa 6 luni: doar 15.000 de credite in CHF, din cele peste 75.000, au fost schimbate in lei, conform datelor BNR.

Datoria clientilor Volksbank se va reduce in medie cu 4.133 euro

Cei 15.000 de clienti ai Volksbank cu credite in euro si lei vor beneficia, in total, de o reducere a datoriei cu echivalentul a 61,7 milioane euro, iar 72% din suma comisionului de returnat se adreseaza clientilor cu expuneri in euro, a precizat BT, pentru Bancherul.ro.

Asta inseamna ca datoria celor 15.000 de clienti ai Volksbank se va reduce in medie cu 4.113 euro, dupa eliminarea comisioanelor in cauza.

Anterior demararii acestui proiect, banca a informat in scris ANPC cu privire la solutiile propuse, neexistand obiectiuni cu privire la derularea programului”, mai precizeaza BT.

In ceea ce priveste rezultatele finale ale campaniei pentru clientii cu credite in CHF, acestea vor fi anuntate in cursul acestei saptamani, mentioneaza BT.

BT a preluat de la Volksbank credite de 8,8 miliarde lei 

Banca mai adauga ca deocamdata, pana cand Volksbank va fi integrata in BT, “intregul bilant al Volksbank este parte a rezultatelor financiare apartinand Grupului Financiar Banca Transilvania, rezultate prezentate pietei in acest fel pe baza trimestriala.“

Conform datelor prezentate de BT la nivel de grup, creditele Volksbank s-au ridicat, la data achizitiei, la 8,839 miliarde lei, din care 3,512 miliarde lei se estima in acel moment ca nu vor putea fi recuperate, fiind asadar provizionate, astfel incat valoarea creditelor nete ale Volksbank era de 5,327 miliarde lei.

In bilantul grupului BT la 6 luni, valoarea creditelor nete, excluzandu-le pe cele ale bancii, au crescut insa cu doar 4,363 miliarde lei, asadar cu 1 miliard de lei mai putin, ceea ce inseamna ca volumul creditelor necolectate a fost mai mare decat estimarile initiale.

Banca mai mentioneaza in raportul financiar ca valoarea creditelor convertite ale Volksbank s-a ridicat la 1,396 miliarde lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii