BANCI | Analiza

Cursul valutar va oscila cu maxim 10% fata de nivelul de echilibru de 3,5 lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-24 21:48

Moneda nationalã s-ar putea aprecia pânã la finalul anului chiar si sub asa numitul nivel de echilibru de 3,50 lei/euro, în conditiile în care evolutia cursului va fi marcatã de oscilatii permanente, în functie si de dinamica investitiilor în economia româneascã, a spus vineri economistul sef al BRD, Florian Libocor.

"Fluctuatiile cursului de schimb leu/euro sunt de asteptat sã se încadreze în 2008 în +/-10% fatã de asa numitul nivel de echilibru de circa 3,50 lei/euro si existã premise ca la finalul acestui an cursul de schimb sã se situeze sub nivelul acesta de echilibru, în functie si de evolutia investitiilor în economie", a explicat, vineri, economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, cu ocazia unui seminar.

Fluctuatia cursului valutar e strâns legatã si de operatiunile speculative din piata valutarã si de operatiunile de sterilizare efectate de banca centralã, considerã Libocor, care estimeazã cã "fondurile de bani speculativi din economia româneascã se ridicã la circa 5 miliarde euro", însã "suma nu poate fi calculatã exact, pentru cã se schimbã mereu normele si modul de agregare a indicatorilor".

Economistul sef al BRD SocGen a mentionat cã se asteaptã la o crestere economicã de 6,1% în acest an, fatã de nivelul estimat de 116,9 miliarde euro al produsului intern brut (PIB) din 2007. Cât priveste inflatia, Libocor anticipeazã o atenuare a cresterii preturilor spre finalul acestui an pânã la 5,5%, de la 6,6% la sfârsitul lui 2007.

Potrivit statisticilor românesti, deficitul bugetar s-a situat la 2,4% din PIB la sfârsitul anului trecut, iar calculele BRD SocGen prevãd o adâncire a acestuia la 2,8% în acest an. ªi toate acestea pe fondul adâncirii deficitului de cont curent în 2008 la 15,6% din PIB, de la un nivel de circa 14,1% în 2007, "cam de trei ori peste nivelul normal", care ar reprezenta un deficit extern sustenabil si fãrã probleme, dupã cum mentiona Libocor.

Libocor se asteaptã ca gradul de acoperire a deficitului de cont curent cu investitii strãine directe sã scadã în acest an la 33% sau cel mult 38%, de la 43% în 2007, în conditiile în care prevede cã investitiile strãine directe în economia româneascã se vor ridica la 7-8 miliarde euro în acest an. Anul trecut, România a atras investitii strãine directe de 7,1 miliarde euro.

Cât priveste somajul, calculele BRD SocGen anticipeazã o crestere la 5% în 2008, de la 4,1% în 2007.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii