BANCI | Ultima Ora

Cursul valutar nu va iesi nici in 2015 din zona de echilibru de plus/minus 5%, ne asigura guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-07 23:49

In 2014 leul nu s-a depreciat si nici in 2015 nu se va deprecia prea mult, mai exact nu va depasi zona de echilibru de plus/minus 5%, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Cursul valutar este determinat de piata, precizeaza el, insa atunci cand este influentat de anumite evenimente externe sau interne nefavorabile, cand conditiile din piata tind sa se dezechilibreze, banca centrala intervine pentru a readuce echilibrul cursului, astfel incat acesta sa reflecte fundamentele economice.

Guvernatorul spune ca BNR este convinsa ca fundamentele leului sunt solide: deficitul de cont curent, cel care stabileste pe termen lung piata valutara, e sub 1%, iar investitiile directe, care sunt solide, depasesc acest deficit.

Isarescu a mai precizat ca BNR are toate instumentele la dispozitie pentru a actiona sa reechilibreze rapid situatia de pe piata valuara, uneori fara ca cineva sa perceapa ca a existat un dezechilibru, si ca este in continuare pregatita, ca si anul trecut, sa actioneze rapid pe piata daca vor aparea asemenea dezechilibre.

Guvernatorul a tinut sa sublinieze ca prin aceste interventii BNR nu are ca scop stabilirea unui anumit curs, acesta fiind determinat doar de piata, iar BNR transmite zilnic un nivel mediu ponderat al diverselor cursuri din piata.

Mugur Isarescu: “Vreau sa va rog sa transmiteti aceasta realitate de la BNR: noi nu cotam leul, cursul este stabilit de piata iar BNR face o medie ponderata. Cifrele care apar de la banca nationala sunt un serviciu public pentru societatea romaneasca, pentru statistica, sa apara o cifra medie care sa capete credibilitatea acestei institutii, altminteri sunt foarte multe cursuri pe piata, in orice moment. Si pentru ca avem o piata vie, se fac tranzactii, vanzari, cumparari, cursul se misca in fieare clipa si reactioneaza nu doar la situatia din Grecia, ci si la foarte multe stiri. Cursul este stabilit de piata. In afara de aceasta medie ponderata pe care o face la ora pranzului, noi ne-am mai luat un angajament. Ca nu avem free floating, cursul nu e total liber, ci facem un managed floating, ceea ce inseamna ca atunci cand conditiile din piata sunt dezechilibrate sau tind sa se dezechilibreze, actionam cu diverse instrumente, inclusiv cu interventiile de vanzare/cumparare de valuta pe piata valutara, intr-o maniera discreta, neostentativa si nedeclarata, ca sa nu influentam diversi operatori de pe piata, pentru a readuce ordinea pe piata, a readuce un echilibru. De ce apar asemenea situatii? Din diverse motive. Apare un fel de atac de panica, si atunci cursul nu mai este determinat de fundamentele economice, noi suntem convinsi, cum se spune si in comunicat, ca fundamentele leului sunt solide: deficitul de cont curent, cel care stabileste pe termen lung piata valutara, e sub 1%, iar investitiile directe, care sunt solide, depasesc acest deficit. Deci leul este, sa spunem, suprafinantat, dar mai pot aparea situatii de dezechilbru. De exemplu, ministerul de Finante face plati masive in decembrie si apar foarte multi lei pe piata, iar noi nu stam sa ne minunam cati lei sunt pe piata ci reactionam.

Isarescu precizeaza ca leul nu s-a depreciat in 2014, cum s-a spus, ci dimpotriva, s-a apreciat, intrucat de la 4,52 lei pentru un euro in ianuarie 2014 a ajuns la 4,48 lei spre finalul anului.

Mugur Isarescu: “Nu vorbim in comunicat nicaieri de deprecierea leului, de care vorbeste presa. Pentru ca noi citim altfel. Noi nu vedem nicun fel de depreciere. Daca leul a crescut de la 4,52 in ianuarie 2014 pana spre 4,38, apoi a stat tolanit lunile de vara-toamna intre 4.40 si 4.44 si apoi s-a dus spre 4,48 credeti ca s-a depreciat? Nu, si-a mai mancat din apreciere. Cred ca asta e o citire mai buna. Tot apreciat a ramas fata de anul trecut. Poti spune ca in ultimele 9 luni e cursul cel mai depreciat. Dar de ce nu in ultimele 9 luni si 6 zile si 2 ore? De ce nu se face o comparatie cu ultimele 12 luni daca tot suntem la inceput de an? Deci in 2014 leul nu s-a depreciat si nu cred ca se va depecia foarte mult sau nu va iesi din zona asta de echilibru nici in acest an, dar vom vedea cum evolueaza lucrurile.

Ce inseamna zona de echilibru pentru curs?

Mugur Isarescu: “Daca am spus odata 5%, nu am spus plus/minus 5% cum un ziar a incercat sa spuna, pentru ca asta ar insemna un curs central, o paritate in jurul careia sa se miste cursul, dar noi nu avem asa ceva. Noi nu avem curs central, paritati, BNR nu se angajeaza sa mentina cursul intre anumite marje, trebuie sa repet chiar daca sunt putin absons, dar nu am alte cuvinte: cursul e determinat de piata, se duce unde spune piata, iar daca apar dezechilibre, inclusiv emotionale, BNR intervine. Dupa noi o zona de stabilitate e cea in care a fost anul trecut. Noi am spus ca sub 5% nici nu am vrea sa comentam ca s-a apreciat sau depreciat, ceea ce inseamna vreo 22-23 de bani. Puneti 22 de bani pe undeva, cam pe unde a fost anul trecut, si vedeti care este zona de stabilitate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii