BANCI | Opinie

Cursul leu/euro s-ar putea aprecia pana la 4,30 lei/1 euro in 2016

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-12 16:57

Cursul leu/euro s-ar putea aprecia pana la 4,30 lei/1 euro la finalul lui 2016 sau chiar la 4,10 lei/euro la sfarsitul lui 2017, fata de nivelul de aproape 4,40 lei/euro din prezent, estimeaza Ciprian Dascalu, economistul bancii ING, intr-un raport.

El aduce ca argument nivelul cursului de shimb real efectiv calculat de BIS (Banca Reglementelor Internationale – Bank for International Settlments), care ia in calcul si efectele inflatiei, la carui nivel este cu 5,5% sub media pe termen lung (aproape de 3,8 lei/1 euro). Cursul de 4,38 lei/1 euro este si scenariul preferat al economistilor Bancii Transilvania.

Un alt argument pentru aprecierea leului este evolutia sa mai slaba in comparatie cu valutele din tarile din zona (zlotul, forintul, coroana ceha). Din cate se observa din grafic, leul a fost cel mai stabil pe parcursul ultimului an.

Pe termen scurt insa, econonomistii nu se asteapta la o apreciere a leului sub 4,40 lei, din cauza inflatiei negative ce ar urma sa persiste pana la mijlocul lui 2016, intrucat un leu mai puternic ar determina o scadere si mai mare a inflatiei, care este departe de tinta BNR pe termen mediu, de 2,5%.

De altfel, economistii ING estimeaza un curs neschimbat,, de 4,40 lei/euro la finalul acestui an, urmat de o depreciere la 4,45 lei/euro in primul trimestru din 2016 iar apoi o revenire la 4,40 lei in iunie 2016.

Economistii BCR sunt mai pesimisti: se asteapta la o depreciere a leului la 4,48 lei/euro in septembrie 2015 si la 4,49 lei/euro la finalul anului, nivel care va ramane aproape neschimbat si in iunie 2016 (4,47 lei/euro).

Si economistii Raiffeisen Bank vad un curs mai mare in septembrie si decembrie (4,45 lei/euro), urmat de o apreciere in martie 2016 (4,40 lei/euro) iar apoi o noua depreciere la 4,45 lei/euro in iunie 2016.

Totusi, odata ce vor disparea presiunile asupra inflatiei provocate de reducerile de taxe iar cresterea economica se va consolida, BNR ar putea permite o flexibilitate mai mare a cursului, mai ales intr-un an electoral, astfel incat cursul sa ajunga la 4,30 lei/1 euro la finalul lui 2016.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii