BANCI | Stirea Zilei

Cursul de schimb valutar ramane stabil iar inflatia scade la 3,5%, ne asigura guvernatorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-08-08 22:58

Cursul de schimb valutar euro/leu ramane stabil iar inflatia scade de la 5,4% in prezent la 3,5%, limita maxima tintita de BNR, la finalul acestui an, ne asigura guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

El considera ca aceste prognoze nu sunt prea optimiste, ci realiste si echilibrate, conform situatiei economice din prezent.

“Nu facem prognoze ale cursului, dar credem ca leul este intr-o zona relativ stabila, nu inseamna ca e fix, inseamna ca are o marja de stabilitate, dar in niciun caz de un ban. Se plimba cursul euro/dolar cu cate un cent, care inseamna 4-5 bani, si nu se plange nimeni ca e instabilitate. Nu cred ca gresim aici. Dar, atentie! Zona de stabilitate nu o ganditi ca o zona fixa! Nu avem puncte de interventie, cum uneori se judeca in piata. Ne uitam si la atmosfera din piata, si mai vedem ca apare cate o nerozie, cand se abitioneaza doi-trei care spun ca au auzit ei ca se duce cursul la un anumit nivel...deci mai degraba atunci ne mai aratam si noi mmuschii, nu ca avem un punct sau altul de interventie. Ne uitam la stabilitatea pietei, cand apare o perioada de tensiune. Altminteri, atentie! Floating exchange rate nu inseamna curs neaparat flexibil, inseamna curs plutitor, deci nu inseamna neaparat flexibilitate, volatilitate. Si volatilitatea are rolul ei si uneori e chiar buna, dar cand e exagerata trebuie sa se uite cu atentie banca centrala, ceea ce nu inseamna o interventie in piata, sa vinzi sau sa cumperi. Inseamna, de exemplu, sa te uiti la dobanzi si atunci o intrebi pe doamna director Antohi cum sunt dobanzile, daca sunt prea sus sau prea jos. Iar dansa imi face un raport pe care cu greu pot sa-l inteleg, pentru ca asa se scriu rapoartele la Banca Nationala. Deci la curs cred ca ne-am lamurit, nu e optimist.

Guvernatorul BNR considera ca deficitul de cont curent inca nu e mare pentru a afecta cursul, dar cu toate acestea exista o problema structurala, care are nevoie de timp pentru a fi rezolvata.

Mugur Isarescu: “Daca situatia balantei de plati se deterioreaza, deocamdata e 4%, ciulim si noi urechile, si eu zic ca deja le-am ciulit suficient cu mesajele transmise. Acolo avem se pare o problema de fond. Dar nu e o problema numai de dobanda si de curs, desi pana la urma se inchid pe dobanda si curs, ci o problema de structura. Bineinteles ca am vrea sa exportam mai multe produse, realizate cu factori interni ai muncii, nu doar compenente cu valoare adaugata mica. Dar asta este o problema de structura care ia timp.”

In privinta ultimelor semnale ingrijoratoare privind efectele fremii nefavorabile asupra agriculturii si a pestei porcine, guvenatorul BNR considera ca deocamdata efectele nu se vad in pretul alimentelor.

Mugur Isarescu: “La alimente, din datele noastre, pentru avem oameni care plimba prin piete sa se uite la preturi, deocamdata preturile la produsele alimentare sunt bune. Probabil ca va referiti la noua preocupare cu pesta porcina. Nu am introdus-o inca in calculele noastre, sa vedem efectele. Oricum, Romania importa cantitati mari de carne de porc, in principal din Polonia si Ungaria. Sa va spun la ce m-as uita eu daca as fi in locul dumneavoastra. Nu neaparat la cursul euro fata de dolar, ci la cat e leul fata de forint sau fata de zlot. Ca daca se intareste prea mult leul fata de zlot si forint, nu facem decat sa stimulam importurile de produse agroalimentare. In ultimele saptamani leul s-a intarit fata de cele doua monede, deci avantajeaza inflatia, insa apare si un cost, pentru ca in economie nimic nu e fara un cost: avem un deficit comercial mai mare, pentru ca se importa mai mult din tarile respective. Concurenta pare sa nu mai fie loiala, apare cate un producator, cum este domnul Catarama care ne critica pentru ca leul se intareste si ne acuza ca nu stim care e situatia de economie, unde cresc costurile. Nu, noi stim care e situatia din economie si incercam sa pastram niste echilibre. Dar si producatorii romani trebuie sa stie ca nu pot sa-si rezolve problemele uitandu-se numai la curs si la dobanda. Trebuie sa stranga cureaua si sa se uite la productivitate, la organizarea muncii. Si nu vorbesc ex catedra, ci ca o persoana care stie care sunt realitatile in economie.”

In concluzie, guvernatorul BNR considera ca noua prognoza de inflatie, de 3,5% la finalul anului, cu 0,1 puncte mai mica decat estimarea anterioara, din mai, este una echilibrata, realista, nicidecum optimista.

“Deci per total vreau sa va conving ca ne-am uitat la foarte multe astecte, ne-am gandit si la mesaj, sa nu fie optimist, nu dam un mesaj optimist, cred ca este echilibrat. Dupa cum spuneam, sunt inca multe probleme ale economiei romanesti, dar din punct de vedere al inflatiei, va asigur ca inflatia vine in jos”, a spus Mugur Isarescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiStrategii diferite ale primelor trei banci: in timp ce BCR si BRD au acordat in exces credite de consum si ipotecare populatiei, Banca Transilvania finanteaza cu prioritate economia reala

In timp ce BCR si BRD au intrat in euforia consumului, creditand in exces populatia, Banca Transilvania (BT), devenita recent cea mai mare banca din Romania dupa preluarea Bancpost, continua sa-si respecte statutul de banca oamenilor intreprinzatori, acordand mai multe finantari IMM-urilor si detalii

Cum face BCR educatie financiara cu clientii: le blocheaza cardurile fara sa-i anunte

Angajatii BCR s-au erijat in profesori care pretind ca fac educatie financiara cu clientii, insa chiar ei ar trebui sa treaca mai intai pe la scoala pentru a invata cum sa intretina o relatie corecta si de bun simt cu cei care au conturi deschise la aceasta banca. De exemplu, un client detalii

BNR explica de ce a decis in unanimitate ceea ce a surprins majoritatea analistilor: mentinerea dobanzii la 2,5%

Sunt surprins de surprinderea lor, a replicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cand a fost intrebat cum se face ca decizia Bancii Nationale de a mentine dobanda de referinta la 2,5% nu a fost anticipata de majoritatea analistilor, care se asteptau la o majorare a acesteia cu un sfert de punct, detalii

Banca Transilvania a devenit cea mai mare banca din Romania

Banca Transilvania, detinua in majoritate de firme si persoane fizice romane, a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018, in detalii