BANCI | Interviu

Cum si-a majorat Eximbank profitul de 5 ori in primul trimestru din acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-14 18:54

EximBank si-a majorat de cinci ori profitul net in primul trimestru din acest an, la aproape 35 de milioane de lei, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, in principal datorita reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante si vanzarea de titluri de stat, dar si prin cresterea volumului de credite si implicit a veniturilor din dobanzi.

“Principalii factori de influenta in cresterea profitului net au fost majorarea rezultatului din tranzactii cu titluri de stat ca urmare a fructificarii conditiilor favorabile de pe piata, precum si reducerea costului riscului, indusa de imbunatatirea calitatii creditelor”, a declarat, pentru Bancherul.ro, seful EximBank, Traian Halalai (foto).

Astfel, ca urmare a imbunatatirii calitatii creditelor, provizioanele au scazut in 2015 cu 2,5 milioane de lei comparativ cu un cost de 11 milioane de lei in aceeasi perioada a anului precedent. Mai mult, in primul trimestru al anului 2015 s-au realizat recuperari din credite scoase in afara bilantului de 2.5 mil lei, fara a avea astfel de venituri in T1 2014, adauga presedintele EximBank.

Banca de stat, care urmeaza sa-si dezvolte activitatea ca banca de dezvoltare, conform unei legi adoptate recent de Guvern, cu scopul de a sustine mari proiecte de infrastructura si cofinantari euroopene, a reusit sa-si majoreze si venitul net din dobanzi, cu 1,4%, pe fondul majorarii expunerii din creditare, coroborata cu orientarea spre surse de finantare mai ieftine.

“In primul trimestru al acestui an, expunerile nou create sunt mai mari cu 7% fata de perioada similara din 2014. Totodata, ca urmare a eforturilor constante ale bancii de dezvoltarea a portofoliului, expunerea totala a crescut cu 29% la 31 martie 2015, fata de 31 martie 2014”, precizeaza Halalai.

Eximbank are o rata a adecvarii capitalului de 65%, mult mai ridicata fata de media sistemului bancar, de 17%. Cum explica acest lucru seful bancii?

“EximBank este o banca bine capitalizata dar si cu o politica prudentiala de piata, astfel incat orientarea plasamentelor are in vedere un grad controlat de concentrare a expunerilor si o categorie de clientela cu buna acoperire la risc si care corespunde criteriilor clare de eligibilitate reglementate intern”, spune Traian Halalai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii