BANCI | Stirea Zilei

Cum s-ar descurca BRD in cazul unui atac al deponentilor? Banca are un deficit de lichiditate pe termen scurt de 13 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-23 22:20

Recenta criza bancara din Bulgaria, dar si exercitiul de evaluare a activelor bancare derulat de Banca Centrala Europeana, ne-a determinat sa initiem o serie de analize a soliditatii bancilor romanesti in privinta riscului de lichiditate, a riscului de credit dar si a altor indicatori importanti precum rata solvabilitatii si a creditelor neperformante.

Ieri am vazut ce deficit de lichiditate are BCR pe termen scurt, ce se poate acoperi fara probleme prin vanzarea titlurilor de stat, azi analizam riscul de lichiditate al BRD, a doua banca din Romania ca marime.

BRD precizeaza in raportul sau financiar aferent anului 2013 ca “riscul de lichiditate este asociat fie dificultatii intampinate de a obtine fondurile necesare pentru a-si indeplini angajamentele, fie imposibilitatii de a realiza un activ financiar in timp util si la o valoare apropiata de valoarea sa justa.

BRD “monitorizeaza in permanenta decalajele de lichiditate curenta intre active si pasive, si efectueaza in mod regulat previziuni asupra pozitiei viitoare de lichiditate.” De asemenea, BRD utilizeaza scenarii de stres ca parte a managementul riscului de lichiditate."

Deficitul de lichiditate a BRD pe termen de 1 luna: 13 miliarde lei

BRD precizeaza ca administrarea riscului de lichiditate incepe cu orizontul de timp intraday prin gestiunea iesirilor aferente platilor zilnice, previzionarea si gestionarea fluxurilor de numerar si luarea in considerare a operatiunilor de politica monetara si a facilitatilor permanente acordate de banca centrala. Apoi continua pe un orizont de timp mai indelungat, incluzand structura pe maturitati a tuturor
activelor si pasivelor si strategia de finantare.

Structura pe maturitati a activelor si datoriilor BRD pe baza maturitatilor reziduale contractuale la data de 31 decembrie 2013 si 2012 este urmatoarea:

Pe termen scurt, de pana la o luna, BRD are un deficit de lichiditate foarte mare, de 13,6 miliarde lei. Asta inseamna ca intr-un termen de o luna banca are de platit datorii catre clienti in valoare totala de 26,1 miliare lei, datorii compunse in principal din depozite (24,4 miliarde lei), in timp ce activele disponibile pentru respectivele plati s-ar ridica la doar 12,5 miliarde lei, dintre care majoritatea sunt rezervele de la BNR, de 8,6 miliarde lei, disponibilitati proprii de 1,1 miliarde lei, credite acordate clientilor, de 1,4 miliarde lei si alte active cu valori mai mici.

La fel ca BCR, si BRD poate obtine rapid lichiditati in cazul unei crize prin vanzarea titlurilor de stat detinute, a caror valoare se ridica insa la doar 6,5 miliarde lei, in comparatie cu cele 14 miliarde ale BCR.

Asadar, chiar daca am adauga si titlurile de stat detinute, BRD ar ramne tot cu un deficit important, de aproximativ 6 miliarde lei.

Ce inseamna acest lucru?

Ca daca toti clientii BRD si-ar retrage depozitele la termen de 1 luna, in cazul in care banca s-ar confrunta cu o criza, atunci nu are suficiente resurse pentru a plati toate aceste depozite, fiind nevoita sa recurga la finantari de la banca centrala sau de la banca-mama, pentru a acoperi respectivul deficit.

Oricum, bancile nu ajung in situatia ca toti deponentii sa ceara retragerea depozitelor. Din experienta bancii din Bulgaria am vazut ca acolo clientii acesteia au retras in 3 zile o jumatate de miliard de euro, reprezentand cam 10% din activele bancii, dupa care a intervenit banca centrala suspendandu-i activitatea.

Dupa cum spune Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR, toate bancile romanesti pot face fara probleme unui atac al deponentilor cel putin 3 zile, dupa care BNR poate veni in ajutorul acesteia furnizandu-i lichiditati.

BRD nu publica raportul active/datorii pe perioade mai scurte, de 3 zile, de exemplu, ca in cazul BCR, asa ca nu ne putem da seama cat de lichida ar fi aceasta banca in cazul unui atac al deponentilor, atac ce are loc rapid, in cateva zile, cel mult o saptamana.

Majoritatea depozitelor BRD sunt la termen de 1 luna

Deficitul de lichiditate al BRD scade dramatic, la doar 3,6 miliarde lei, la termen de 3 luni, datorita reducerii volumului de depozite ale clientilor (majoritatea fiind asadar pe termen de pana la 1 luna) de la 24,4 miliarde lei la numai 5,6 miliarde lei. In aceste conditii, datoriile totale ale BRD la termen intre 1 si 3 luni se ridica la 26,1 miliarde lei, in timp ce activele scad la numai 2 miliarde lei, intrucat si disponibilitatile la BNR sunt tot pe termen de 1 luna, rezultand un decalaj de 3,6 miliarde lei.

BRD dispune de active totale (credite, titluri de stat, active imobilizate, conturi la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii si disponibilitati) in valoare totala de 47 miliarde lei, in timp ce totalul datoriilor (depozitele clientilor, depozite interbancare, imprumuturi de la alte banci) ajunge la 41,9 miliarde lei.

Diferenta dintre active si datorii sunt capitalurile proprii ale BRD, in valoare de 5,1 miliarde lei, in scadere de la 5,5 miliarde in 2012.

In 2012, decalajul dintre activele si datoriile BRD pe termen scurt, de pana la o luna, era de 15,2 miliarde lei, mai mare decat cel din 2013, de 13,6 miliarde lei.

BRD are mult mai multe depozite decat credite

In raportul annual pe 2013, BRD spune, cu privire la pozitia de lichiditate, ca “atat banca, cat si grupul si-au mentinut o structura echilibrata a resurselor si plasamentelor si un nivel satisfacator al lichiditatii in cursul anului 2013.”

Indicatorul credite nete/depozite s-a imbunatatit in 2013 pana la 76,8% la finalul anului (de la 98,7% la
2012) pentru banca si pana la 77,8% (de la 99,8% la 2012) pentru grup.

BRD mai mentioneaza ca in ianuarie 2014, Banca Nationala a Romaniei a redus ratele pentru rezervele minime obligatorii pentru RON de la 15% la 12% si pentru moneda straina de la 20% la 18%, in urma acestei masuri banca asteapta o eliberare de lichiditate suplimentara in valoare de 80 milioane EUR respectiv 600 milioane RON.

Cum administreaza BRD riscul de lichiditate

Riscul de lichiditate este definit ca riscul de a nu realiza fluxurile de numerar sau cerintele de colateral
asteptate si neasteptate, curente si viitoare, atunci cand acestea devin scadente si la un pret
rezonabil.

Grupul gestioneaza expunerea la riscul de lichiditate cu ajutorul unui cadru specific conceput pentru a
gestiona riscul atat in conditii normale, de zi cu zi, cat si in cazul unei potentiale crize de lichiditate.

Abordarea administrarii riscului de lichiditate incepe cu orizontul de timp intraday prin gestiunea
iesirilor aferente platilor zilnice, previzionarea si gestionarea fluxurilor de numerar si luarea in
considerare a operatiunilor de politica monetara si a facilitatilor permanente acordate de banca
centrala. Apoi continua pe un orizont de timp mai indelungat, incluzand structura pe maturitati a tuturor
activelor si pasivelor si strategia de finantare.

BRD mentine o rezerva de lichiditate compusa din active cu o calitate crescuta, negrevate de sarcini
ca o asigurare impotriva unei serii de scenarii de stres de lichiditate. Un plan alternativ de finantare
este destinat sa protejeze partile interesate si sa asigure un rezultat pozitiv in cazul unei crize de
lichiditate.

In termeni de guvernanta, Consiliul de Administratie stabileste apetitului pentru risc de lichiditate si
toleranta, revizuieste si aproba strategia de risc de lichiditate si cadrul de administrare a riscului de
lichiditate, cel putin o data pe an si se asigura ca Comitetul de Directie administreaza in mod eficient
riscul de lichiditate.

Comitetul de Directie asistat de Comitetul de Administrare a Activelor si Pasivelor (ALCO) dezvolta strategia privind lichiditatea si defineste cadrul de administrare a riscului de lichiditate in conformitate cu toleranta la riscul de lichiditate, cu scopul de a se asigura ca banca mentine lichiditate suficienta, revizuieste in mod continuu informatiile cu privire la pozitia de lichiditate a bancii si le raporteaza Consiliului de Administratie in mod regulat, implementeaza strategia privind lichiditatea si se asigura ca au fost puse in practica controale, proceduri si fluxuri informationale adecvate care favorizeaza implementarea strategiei si monitorizarea ulterioara.

Pozitia de lichiditate, in conditii normale, se masoara la nivel consolidat folosind indicatorul static al neconcordantelor fluxurilor de numerar, calculate ca diferenta dintre iesirile si intrarile viitoare estimate
viitoare de numerar prevazute referitoare la tranzactiile curente (noile contracte nu sunt incluse), determinate pentru fiecare banda de scadenta si valuta, pe baza maturitatii contractuale a tranzactiilor, sau, pentru produsele fara scadenta, utilizand o maturitate modelata folosind comportamentul istoric observat al clientilor sau o maturitate conventionala.

In cadrul fiecarui exercitiu de bugetare si planificare financiara, nevoile viitoare de finantare sunt
estimate folosind pozitia actuala de lichiditate si evolutia bugetata a activelor si pasivelor. In cazul in
care se estimeaza un deficit de lichiditate, se evalueaza solutiile de finantare potentiale si se planifica actiuni adecvate.

BRD realizeaza trimestrial teste de stres privind lichiditatea cu scopul identificarii si masurarii expunerii la eventuale crize de lichiditate, analizand impactul potential asupra fluxurilor de numerar si asupra pozitiei de lichiditate.

BRD considera trei scenarii de lichiditate: specific BRD (idiosincratic), sistemic si o combinare a celor doua.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii