BANCI | Stirea Zilei

Cum au reusit bancile sa bata recordul la profit in 2017, desi au inchis 202 sucursale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-19 22:50

Bancile au obtinut in 2017 un profit record de 5,4 miliarde lei, cu 27% (1,1 miliarde lei) peste cel din 2016 si cu 23% (1 miliard de lei) mai ridicat decat in anul euforic 2008 dinaintea crizei, datorita diminuarii substantiale a riscului de credit, in conditiile in care castigul operational a fost in scadere, conform datelor agregate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Un numar de 28 de banci au inregistrat profit anul trecut, cu una mai mult decat in 2016, in timp sapte banci au raportat pierderi, cu trei mai putin decat in urma cu un an.

Astfel, ajustarile pentru depreciere conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE), adica provizioanele pentru riscul de credit constituite de banci, au scazut cu 25, echivalentul a 3,5 miliarde lei, de la 14 miliarde lei in 2016 la 10,5 miliarde lei in 2017.

Dar o parte din castigul obtinut de banci din riscul de credit a fost anulat de profitul operational in scadere cu aproape o jumatate de miliard de lei (5%), din cauza cresterii cheltuielilor operationale cu aproape un miliard de lei (16%), in conditiile avansului veniturilor operationale cu doar 3% (468 milioane lei).

Cresterea destul de importanta a cheltuielilor operationale ale bancilor s-a produs in ciuda faptului ca acestea si-au redus reteaua teritoriala cu 202 unitati in 2017, de la 4.757 la 4.555, iar numarul angajatilor s-a diminuat cu 352 de persoane, la un total de 55.044 bancheri.

Salariul lunar mediu net al bancherilor a crescut insa cu 15% in ultimul an, de la 4.925 de lei in decembrie 2016 la 5.699 lei in decembrie 2017, conform datelor Institutului de Statistica.

Salariul mediu brut pe salariat achitat de banci a avansat cu 17%, echivalentul a 1.202 lei, de la 6.851 lei in 2016 la 8.053 lei in 2017.

Ceea ce se traduce cu o cheltuiala cu salariile in plus pentru banci in valoare de 66 milioane lei, adica numai 15% din totalul cheltuielilor in plus ale bancilor de anul trecut.

Ceea ce inseamna ca cea mai mai pare a cheltuielilor suplimentare ale bancilor nu sunt determinate de resursele umane sau de numarul de unitati ci mai degraba de investitiile in noile tehnologii si de serviciile platite pentru prestarea diverselor servicii, precum cele juridice sau de consultanta.

Depozitele au crescut de trei ori mai mult decat creditele

Bancile au reusit anul trecut sa faca economii substantiale, de 600 milioane lei, de pe urma platii unor dobanzi mai mici pentru economiile clientilor, in timp ce dobanzile incasate pentru creditele acordate au scazut doar putin, echivalentul a 170 milioane lei. Asta pentru ca desi dobanzile la credite au fost in scadere, bancile au reusit sa-si majoreze volumul de imprumuturi.

Astfel, creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioanele pentru creditele neperformante) s-au majorat cu aproape 11 miliarde lei (4,6%), la un total de 245,2 miliarde lei.

Pe de alta parte, depozitele atrase de banci de la clienti au avansat cu o suma de trei ori mai mare, adica aproape 33 miliarde lei (11%), la 328 miliarde lei, astfel ca raportul credite/depozite a scazut de la 79,5% in 2016 la 74,74% in 2017.

Totalul activelor sistemului bancar la valoarea neta a crescut cu 8,5%, echivalentul a 33 miliarde lei, la 427,4 miliarde lei.

Ponderea activelor bancare cu capital strain a scazut anul trecut la 77%, de la 91,3% in urma cu un an, dupa ce actionarii romani ai Bancii Transilvania au devenit majoritari in fata celor straini.

Capitalurile proprii ale bancilor au crescut cu 4 miliarde lei, la 44,8 miliarde lei, de la 40,8 miliarde lei, insa pe fondul cresterii valorii expunerilor la risc indicatorul de solvabilitate a urcat doar cu o jumatate de punct, de la 18,33% la 18,86%.

Efectul de parghie a scazut, pe de alta parta, de la 8,92% la 8,34%.

In sfarsit, pe fondul procesului de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, prin scoatarea acestora in afara bilanturilor (write-off) si vanzari catre firme de recuperare creante, rata creditelor neperformante s-a redus la 6,4%, de la 9,46%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiUnele banci isi fac reclama inselatoare la credite, dar exista si fair play

Una dintre lectiile pe care trebuie sa le invatam din criza din 2008 este ca bancile trebuie sa devina mai corecte si mai transparente cu clientii, inclusiv in privinta ofertelor de credite cu dobanzi mici afisate cu litere de-o schiopa, care in realitate sunt chiar si de trei ori mai detalii

Creditele online cu 0% dobanda acordate de IFN-uri sunt ilegale, avertizeaza ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) avertizeaza ca IFN-urile care acorda credite online cu 0% dobanda incalca Legea 363 din 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Bancherul.ro a scris despre pacaleala detalii

Mugur Isarescu greseste in privinta educatiei financiare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR, pe tema educatiei financiare: “Populația, in extenso, trebuie să cunoască noțiunile economico-financiare pentru a face față complexității detalii

FMI sustine BNR in plafonarea gradului de indatorare la creditele ipotecare

Fondul Monetar International (FMI) considera ca plafonarea gradului de indatorare a celor care obtin credite ipotecare va contribui la reducerea riscurilor aferente expunerii bancilor in sectorul imobiliar, in ciuda faptului ca Romania are cel mai redus nivel al creditelor imobiliare comparativ detalii

Ultimele Comentarii