BANCI | Stirea Zilei

Cum au reusit bancile sa bata recordul la profit in 2017, desi au inchis 202 sucursale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-19 22:50

Bancile au obtinut in 2017 un profit record de 5,4 miliarde lei, cu 27% (1,1 miliarde lei) peste cel din 2016 si cu 23% (1 miliard de lei) mai ridicat decat in anul euforic 2008 dinaintea crizei, datorita diminuarii substantiale a riscului de credit, in conditiile in care castigul operational a fost in scadere, conform datelor agregate ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Un numar de 28 de banci au inregistrat profit anul trecut, cu una mai mult decat in 2016, in timp sapte banci au raportat pierderi, cu trei mai putin decat in urma cu un an.

Astfel, ajustarile pentru depreciere conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE), adica provizioanele pentru riscul de credit constituite de banci, au scazut cu 25, echivalentul a 3,5 miliarde lei, de la 14 miliarde lei in 2016 la 10,5 miliarde lei in 2017.

Dar o parte din castigul obtinut de banci din riscul de credit a fost anulat de profitul operational in scadere cu aproape o jumatate de miliard de lei (5%), din cauza cresterii cheltuielilor operationale cu aproape un miliard de lei (16%), in conditiile avansului veniturilor operationale cu doar 3% (468 milioane lei).

Cresterea destul de importanta a cheltuielilor operationale ale bancilor s-a produs in ciuda faptului ca acestea si-au redus reteaua teritoriala cu 202 unitati in 2017, de la 4.757 la 4.555, iar numarul angajatilor s-a diminuat cu 352 de persoane, la un total de 55.044 bancheri.

Salariul lunar mediu net al bancherilor a crescut insa cu 15% in ultimul an, de la 4.925 de lei in decembrie 2016 la 5.699 lei in decembrie 2017, conform datelor Institutului de Statistica.

Salariul mediu brut pe salariat achitat de banci a avansat cu 17%, echivalentul a 1.202 lei, de la 6.851 lei in 2016 la 8.053 lei in 2017.

Ceea ce se traduce cu o cheltuiala cu salariile in plus pentru banci in valoare de 66 milioane lei, adica numai 15% din totalul cheltuielilor in plus ale bancilor de anul trecut.

Ceea ce inseamna ca cea mai mai pare a cheltuielilor suplimentare ale bancilor nu sunt determinate de resursele umane sau de numarul de unitati ci mai degraba de investitiile in noile tehnologii si de serviciile platite pentru prestarea diverselor servicii, precum cele juridice sau de consultanta.

Depozitele au crescut de trei ori mai mult decat creditele

Bancile au reusit anul trecut sa faca economii substantiale, de 600 milioane lei, de pe urma platii unor dobanzi mai mici pentru economiile clientilor, in timp ce dobanzile incasate pentru creditele acordate au scazut doar putin, echivalentul a 170 milioane lei. Asta pentru ca desi dobanzile la credite au fost in scadere, bancile au reusit sa-si majoreze volumul de imprumuturi.

Astfel, creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioanele pentru creditele neperformante) s-au majorat cu aproape 11 miliarde lei (4,6%), la un total de 245,2 miliarde lei.

Pe de alta parte, depozitele atrase de banci de la clienti au avansat cu o suma de trei ori mai mare, adica aproape 33 miliarde lei (11%), la 328 miliarde lei, astfel ca raportul credite/depozite a scazut de la 79,5% in 2016 la 74,74% in 2017.

Totalul activelor sistemului bancar la valoarea neta a crescut cu 8,5%, echivalentul a 33 miliarde lei, la 427,4 miliarde lei.

Ponderea activelor bancare cu capital strain a scazut anul trecut la 77%, de la 91,3% in urma cu un an, dupa ce actionarii romani ai Bancii Transilvania au devenit majoritari in fata celor straini.

Capitalurile proprii ale bancilor au crescut cu 4 miliarde lei, la 44,8 miliarde lei, de la 40,8 miliarde lei, insa pe fondul cresterii valorii expunerilor la risc indicatorul de solvabilitate a urcat doar cu o jumatate de punct, de la 18,33% la 18,86%.

Efectul de parghie a scazut, pe de alta parta, de la 8,92% la 8,34%.

In sfarsit, pe fondul procesului de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, prin scoatarea acestora in afara bilanturilor (write-off) si vanzari catre firme de recuperare creante, rata creditelor neperformante s-a redus la 6,4%, de la 9,46%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiNeplata a creditelor bancare devine risc important pentru sistemul financiar din Romania, dupa 10 ani de la criza

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de catre sectorul neguvernamental (populatie si firme) a fost clasat de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca risc sistemic ridicat in raportul privind stabilitatea financiara publicat astazi, dupa ce in raportul din decembrie 2017 banca detalii

FMI recomanda BNR sa ingreuneze accesul populatiei la credite, pentru evitarea supraindatorarii

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la detalii

FMI dezvaluie rezultatele testelor de stres asupra sistemului bancar romanesc: impact negativ semnificativ in cazul unei noi crize

Fondul Monetar International (FMI) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au efectuat teste de stres asupra sectorului bancar romanesc pentru a vedea cum face fata unei noi crize. Rezultatele publicate astazi de FMI, in cadrul Programului de analiza a sectorului financiar (Financial Sector detalii

Atentie la creditele din magazine! Dobanzile ajung la 50% iar legea protectiei consumatorilor este mai putin favorabila!

Daca vreti sa va cumparati un telefon, un laptop, o mobila sau alt produs dintr-un magazin, pe baza unui credit oferit pe loc, trebuie sa fiti foarte atenti atat la costurile ridicate ale respectivului imprumut, furnizat de regula prin intermediul unor IFN-uri (Cetelem, BRD Finance, TBI Credit, detalii

Ultimele Comentarii

 • loan

  Bună ziua, eu sunt numele de berry și sunt un om foarte simplu. Lucrez într-o companie numită ... detalii

 • Imprumut bancar

  Buna ziua,lucrez de 4 ani in Germania dar nu la aceiasi firma,pot lua un credit daca nu am contract ... detalii

 • Frectie

  Zic si ei ceva (FMI si BNR) pentru a isi justifica existenta. Nu am si nu avem nevoie de ... detalii

 • maiestrie

  Un articol foarte documentat!Ati facut o varza amestecând ordinul cu judecatoria, cu ... detalii

 • Brd

  Nu platesti si gata. E o datorie mult prea ... detalii