PENSII PRIVATE | Profil

CSSPP a aprobat Norma privind prospectul schemei de pensii facultative

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-11-17 18:05

Astăzi, 17 noiembrie a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma privind prospectul schemei de pensii facultative.

În urma adoptării noilor reglementări, participanţii la sistemul de pensii private vor putea accesa informaţii mai clare şi mai bine structurate privind conţinutul prospectului schemei de pensii facultative. Noile prevederi facilitează comparaţiile între diferitele fonduri de pensii facultative, în urma cărora participanţii vor putea alege fondul cel mai potrivit interesului propriu.

Noua normă abrogă Norma nr. 28/2007 privind prospectul schemei de pensii facultative.

Prezentul act normativ reglementează procesul de autorizare şi conţinutul prospectului schemei de pensii facultative, precum şi procedura de avizare a modificărilor acestuia. Noua normă structurează conţinutul prospectului schemei de pensii facultative în două părţi: prospectul detaliat şi prospectul simplificat. Totodată, actul normativ aduce o serie de modificări şi completări importante la:

· procedura şi documentele necesare autorizării;

· procedura şi etapele de modificare ale prospectului schemei de pensii facultative;

· procedura de informare şi solicitare a acordului participanţilor cu privire la modificarea prospectului schemei de pensii facultative;

· procedura de publicare şi republicare a prospectului schemei de pensii private.

Prospectul simplificat prezintă pe scurt caracteristicile schemei de pensii şi vine în sprijinul participanţilor şi al potenţialilor participanţi la un fond de pensii facultative prin înţelegerea mai facilă a elementelor esenţiale ale prospectului. Prospectul simplificat este oferit potenţialului participant înainte de semnarea actului individual de aderare. Totodată, în cadrul prospectului simplificat, administratorul are obligaţia de a menţiona faptul că participantul primeşte la cerere şi în mod gratuit prospectul integral al schemei de pensii.

Prospectul detaliat păstrează în cea mai mare parte conţinutul prospectului schemei de pensii facultative stabilit prin Norma nr. 28/2007, dar structura acestuia a fost modificată prin regruparea informaţiilor pe anumite categorii. În cadrul conţinutului prospectului detaliat al schemei de pensii facultative au fost introduse prevederi noi care tratează situaţiile de suspendare, modificare şi încetare a plăţii contribuţiilor la un fond de pensii facultative.

Noul act normativ elimină obligativitatea ataşării contractului de administrare la prospectul schemei de pensii facultative, având în vedere faptul că o parte din termenii acestuia se regăsesc în conţinutul prospectului detaliat. Participanţii interesaţi pot avea acces atât la contractul de administrare, cât şi la contractul de societate civilă pe pagina proprie de internet a administratorului.

Prospectul simplificat şi prospectul detaliat formează, împreună, prospectul schemei de pensii facultative. CSSPP adoptă o singură decizie de autorizare a prospectului, sau un singur aviz de modificare, după caz.

Conform dispoziţiilor normei, administratorii fondurilor de pensii facultative vor avea la dispoziţie un termen de 6 luni pentru modificarea prospectelor, în conformitate cu prevederile noului act normativ.

Norma privind prospectul schemei de pensii facultative, elaborată în aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării ei.

***

Toate celelalte decizii ale CSSPP adoptate în şedinţa de astăzi, 17 noiembrie a.c. vor fi publicate şi detaliate în Buletinul Lunar al CSSPP, din 15 decembrie a.c.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilBRD a castigat 110 milioane lei de pe urma cresterii ROBOR

Cresterea ROBOR cu 1,5 puncte in ultimul an i-a majorat BRD castigul din dobanzile la creditele de consum si Prima Casa cu 12%, adica 110 milioane lei, in conditiile in care banca acorda credite de consum cu o dobanda de 12%, iar pentru depozitele populatiei plateste 0,8%. Volumul de detalii

Clientii BRD reclama probleme la utilizarea myBRD Net si myBRD Mobile

Mai multi clienti ai BRD au reclamat, pe site-ul Reclamatiibanci.ro, precum si pe pagina Google Play, de unde se descarca aplicatia myBRD Mobile, ca au avut probleme in utilizarea acesteia, dupa ultima actualizare de la inceputul lunii iulie. “Nu mai pot intra pe aplicatia mybrd detalii

Garanti Bank si-a majorat stocul de credite cu 10%

Grupul Garanti România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, care reunește Garanti Bank, Garanti Leasing și Garanti Credite de Consum, a realizat un profit net consolidat de 78,8 milioane lei în primul semestru din 2018, anunta banca intr-un detalii

Garanti Credite de Consum a acordat credite de 37,2 milioane euro in prima jumatate a anului

Garanti Credite de Consum, parte a grupului financiar Garanti România, unul dintre cele mai dinamice de pe piața locală, a încheiat un acord de finanţare în valoare de 7 milioane euro cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Ultimele Comentarii