BANCI | Interviu

Criza din Ucraina si Rusia afecteaza Raiffeisen Bank: autoritatile refuza sa accepte rambursarea ajutorului de stat. Avem perceptii diferite despre Maidan, spune seful bancii, Karl Sevelda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-27 16:38

Karl  Sevelda (foto), presedintele Raiffeisen Bank International, apreciaza ca situatia din Rusia si Ucraina se va imbunatati, el aducand ca argument comunicatul emis dupa recentul summit de la Haga pentru securitatea nucleara, in care semnalul liderilor tarilor occidentale a fost mai degraba de a restabili legaturile cu Rusia decat sa o izoleze.

Nu de aceeasi parere sunt si autoritatile austriece, care refuza sa accepte cererea Raiffeisen de a rambursa ajutorul de stat (capital participativ) in valoare de 2,5 miliarde euro primit dupa izbucnirea crizei din 2008, pentru care banca plateste dobanzi si dividende, costuri destul de ridicate, dupa cum apreciaza Sevelda.

Banca ar putea face economii de 200 de milioane de euro doar din plata dividendelor pentru capitalul statului, daca acesta ar fi rambursat.

Raiffeisen este prezenta cu subsidiare de dimensiuni importante in Rusia si Ucraina, astfel ca riscul inrautatirii disensiunilor dintre aceste tari in chestiunea Crimeei si sanctiunile impuse Rusiei de tarile occidentale ar putea afecta serios afacerile bancii austriece in zona.

De altfel, acesta este si motivul pentru care autoritatile din Austria nu au aprobat cererea Raiffeisen de a rambursa capitalul participativ al statului austriac, in valoare de 2,5 miliarde euro, pentru a o sustine dupa izbucnirea crizei din 2008, capital care este destul de scump, dupa cum a precizat Sevelda.

Perceptii diferite despre Maidan

De ce nu accepta autoritatile austriece ca Raiffeisen sa ramburseze participatia statului? Sevelda a raspuns: “As putea descrie intr-un singur cuvant motivele lor: Maidan” (Piata Independentei din Kiev, unde au inceput protestele care au condus la fuga fostului presedinte al Ucrainei si anexarea Crimeei in final).

Cu alte cuvinte, "autoritatile austriece au o perceptie a riscului  in privinta Ucrainei  diferita de a noastra", a adaugat seful Raiffeisen.

Totusi, el spera sa convinga, in urmatoarele saptamani, autoritatile austriece de supraveghere a pietei bancare, sa accepte rambursarea capitalului participativ.

Subsidiara Raiffeisen din Rusia, cea mai mare din cadrul grupului

Subsidiara Raiffeisen din Rusia este cea mai mare din grupul austriac, cu active de 15,5 miliarde euro, in comparatie cu cele 6,5 miliarde ale subsidiarei din Romania, in timp ce banca din Ucraina este mai mica decat cea romaneasca, cu active de 4,3 miliarde euro.

Cu toate acestea, Raiffeisen Bank a obtinut anul trecut in Ucraina un profit net asemanator cu cel din Romania, de 101 milioane euro, in timp ce subsidara din Rusia a obtinut un castig de 469 milioane euro.

Aceste profituri se vor subtia simtitor in acest an, odata cu izbucnirea crizei din Ucraina, unde moneda nationala, hrivna, s-a devalorizat masiv iar situatia economica s-a inrautatit, afectand clientii bancii.

Grupul Raiffeisen Bank International a raportat un profit net consolidat de 557 milioane euro in 2013, in scadere cu 23% fata de anul precedent.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii