BANCI | Interviu

Cristian Popa: Banii fierbinti din economie au scazut la jumatate fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-05-20 13:50

Valoarea banilor fierbinti (hot money) jucati în economia româneascã s-a redus la mai putin de jumãtate fatã de nivelul maxim atins anul trecut, de circa 3 miliarde euro, a declarat joi, pentru NewsIn, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

La sfârsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu, declarase cã valoarea totalã a "banilor fierbinti" jucati în economia româneascã de investitorii strãini de portofoliu nu a depãsit în niciun moment 3 miliarde euro, dar este dificil de evaluat cu exactitate.

În mai 2007, Cristian Popa declarase cã valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se aflã în depozite la vedere în bãnci din România însuma, la acea datã, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Câstigurile bune obtinute în România ar putea stimula bãncile strãine sã-si finanteze în continuare afacerile

BNR are în vedere douã scenarii de evolutie a pietei bancare românesti, primul fiind cel în care finantarea afacerilor va fi în continuare asiguratã de bãncile strãine, ceea ce ar mentine un ritm ridicat de crestere a creditãrii pe piata româneascã, a mentionat Popa.

Creditul neguvernamental a crescut cu 66,3% în intervalul martie 2007-martie 2008, pânã la 164,6 miliarde lei (44,2 miliarde euro), potrivit datelor publicate de banca centralã.

Într-un alt scenariu, ritmul de crestere a creditului ar încetini la 20-30% pe an, care ar fi unul neutru si nu ar afecta stabilitatea economicã, a explicat Popa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii