BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi pentru consum ating un nou record istoric, pe fondul dobanzilor inca mici, in ciuda cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 21:50

Romanii au luat de la banci in luna mai credite noi pentru consum de 2,2 miliarde lei, din totalul celor aproape 6 miliarde lei, un nou record istoric, in contextul in care Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care exprima costul total al unui imprumut, a urcat moderat, cu mai putin de un punct, pe parcursul ultimului an, la 11%, de la 10,24%, cat era in mai 2017, inainte de cresterea indicelui ROBOR.

In luna mai a anului trecut, valoarea creditelor noi de consum era de doar 1,6 miliarde lei, mai scazuta cu 37% fata de aceeasi luna din acest an, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Iar in luna mai 2014, cand DAE era doar putin mai mare, 11,66%, valoarea creditelor de consum era de doar 1 miliard de lei, mai putin de jumatate fata de luna mai din acest an.

Volumul creditelor de consum din acest an este cu mult si peste nivelurile inregistrate in 2008, in euforia economica dinaintea crizei: in luna mai a acelui an, bancile acordau credite pentru consum in lei in valoare de 1,3 miliarde lei. Atunci insa bancile aprobau si multe credite in euro sau franci elvetieni, imprumuturile in valuta fiind in prezent restrictionate de BNR.

Valoarea creditelor de consum acordate de banci este dubla in comparatie cu creditele pentru locuinte, in ciuda succesului Programului Prima Casa, si se afla la acelasi nivel cu finantarile pentru firme, arata statisticile BNR. 

Volumul ridicat al creditelor de consum a pus in garda BNR, care in ultimul raport privind stabilitatea financiara, din iunie 2018, a evaluat ca fiind un risc sistemic ridicat riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, în special pe segmentul populaţiei. (vezi aici detalii)

BNR a dezvaluit inca din decembrie 2017, odata cu publicarea raportului pentru stabilitatea financiara, ca pregateste restrictii pentru creditele ipotecare sau de consum, in paralel cu cateva solutii pentru stimularea creditarii firmelor. BNR a amanat insa adoptarea unor masuri de restrictionare a creditarii, pe fondul tensiunilor cu partidul de guvernamant, PSD.

Asta pentru ca in ciuda avansului puternic al creditelor de consum si al celor ipotecare, volumul finantarilor pentru firme a ramas modest.

In acelasi timp, indicatorul privind intermedierea financiara, adica ponderea creditelor din PIB, a continuat sa scada in ultimii ani, insa nu din cauza volumelor mici de credite ci pentru ca bancile si-au curatat bilanturile de credite neperformante vechi, acordate in special inainte de criza din 2008. (vezi aici detalii)

FMI recomanda BNR restrictii privind creditarea populatiei

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arata Fondul Monetar International (FMI) in evaluarea sectorului financiar romanesc publicata recent.

“Adoptarea de politici macroprudentiale odata cu materializarea riscurilor nu este doar tardiva, dar ar putea sa precipite sau sa adanceasca pierderile, insa daca masurile sunt adoptate la inceputul ciclului, cand riscurile sunt inca benigne, previn acumularea vulnerabilitatilor. In acest sens, masurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, in contextul cresterii creditarii si a ratelor de neperformanta inca scazute”, considera FMI.

Din datele existente la Centrala Riscului de Credit analizate de FMI rezulta ca probabilitatea de nerambursare a imprumuturilor (default) este foarte ridicata in cazul oricaror cresteri ale gradului de indatorare dincolo de 50%, in special in cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil ca o astfel de limita a gradului de indatorare sa nu depaseasca respectivul prag. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR avertizeaza ca riscurile privind cursul de schimb, dobanzile, inflatia si cresterea economica raman ridicate, din cauza masurilor adoptate de Guvern

Episodul recent de depreciere a leului, de cadere a Bursei si de crestere a dobanzilor s-ar putea repeta, pentru ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca riscurile raman in continuare ridicate, fiind determinate in principal de OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa pe activele detalii

Isarescu nu s-a lasat impresionat de rugamintile parlamentarilor. Vreti dobanzi mai mici? Atunci trebuie sa facem altceva. Sa scadem mai intai inflatia si deficitele bugetar si comercial! Dobanzile nu se pot scoate din palarie!

Parlamentarii mai ca nu l-au implorat ieri pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sa gaseasca o solutie pentru scaderea ROBOR si implicit a dobanzilor la credite, fiind convinsi ca banca nationala poate face asta, daca vrea, indiferent de ce se intampla in economie si in detalii

Mugur Isarescu le-a explicat parlamentarilor ca totul e in regula cu ROBOR, ca nu poate fi manipulat de banci si nici nu poate fi mai mic, cum vor ei, decat daca scad inflatia si dobanda BNR

Intr-un final, conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au venit pentru audieri la comisiile de specialitate din Senat, dupa ce initial a refuzat invitatia cunoscutului sau critic, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, motivand ca este nelegitima si subversiva, urmarind, de fapt, sa-l detalii

Sa aveti incredere! ne-a asigurat Mugur Isarescu, dupa ce a respins dur si hotarat atacurile populiste ale consilierului premierului, Darius Valcov, la adresa BNR

“Sa aveti incredere!” Cu aceste cuvinte si-a incheiat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conferinta de presa de astazi, pe care a deschis-o cu o replica dura si ferma adresata consilierului economic al premierului Romaniei, Darius Valcov, care a adus in ultima perioada acuzatii detalii