BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi in euro au scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-03 21:27

Creditele noi in euro acordate de banci au scazut in ianuarie, prima luna in care s-au aplicat restrictiile BNR privind gradul de indatorare si a intrat in vigoare OUG 114 privind taxa pe activele bancare, la cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea creditelor noi in euro a fost 111 milioane euro in ianuarie 2019, in scadere cu 37% comparativ cu cele 176 milioane euro din aceeasi luna a anului trecut.

Fata de luna ianuarie 2008, anul in care a izbucnit criza financiara, creditele noi in euro sunt cu 86% mai putine in prezent.

Creditarea in euro este in prezent apanajul firmelor, intrucat creditele in valuta pentru populatie sunt restrictionate de BNR.

Astfel, din totalul celor 111 milioane euro de credite noi, 102 milioane sunt finantari obtinute de firme in ianuarie, in scadere cu 40% fata de aceeasi luna a anului trecut.

In privinta creditelor in euro pentru populatie, acestea au cunoscut o crestere importanta in a doua parte a anului trecut, probabil pe fondul majorarii dobanzilor in lei.

Astfel, creditele de consum in euro au crescut de la niveluri de 2 milioane de euro lunar la peste 15 milioane euro, in timp ce creditele pentru locuinte au sarit de la 3 la 20 de milioane euro lunar.

In ianuarie, insa, volumele de creditele noi in euro s-au prabusit la 1 milion de euro credite de consum si 6 milioane euro credite imobiliare.

Soldul creditelor in euro detinute de populatie, statistica exprimata de BNR in lei, a crescut usor, cu 0,6%, la 34 miliarde lei fata de decembrie 2018, pe fondul deprecierii leului fata de euro, majoritatea fiind credite pentru locuinte, in valoare de 23 miliarde euro.

Soldul creditelor in euro acordate de banci firmelor s-a majorat cu 3,3% in ianuarie fata de decembrie, la 43 miliarde lei.

In privinta creditelor noi in lei, acestea au scazut usor in ianuarie, la 3,5 miliarde lei, comparativ cu 3,7 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Creditele pentru consum in lei au insumat 1,1 miliarde lei, fata de 1,2 miliarde lei in luna corespondeta a anului precedent, iar creditele pentru locuinte au avut aceeasi valoare, de 0,8 miliarde lei.

Creditele noi in lei obtinute de firme (societati nefinanciare) s-au cifrat la 1,5 miliarde lei in ianuari, nivel neschimbat fata de ianuarie 2018.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la credite: se lauda cu cea mai buna oferta, dar are printre cele mai mari dobanzi

“Cea mai buna oferta Flexicredit, cu 1,7 reducerre la dobanda”, suna reclama Raiffeisen Bank la creditul de nevoi personale. In realitate, Raiffeisen are printre cele mai mari dobanzi la credite in comparatie cu alte banci, asa incat se poate spune ca este vorba de o reclama detalii

Bancile au trimis Guvernului propuneri pentru limitarea impactului negativ al taxei pe active asupra intermedierii financiare si bunastarii tarii

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis Guvernului propuneri pentru modificarea OUG 114 prin care s-a introdus taxa pe activele bancare, in vederea limitarii impactului negativ pe care aceasta l-ar putea avea asupra sectorului bancar, prin scaderea intermedierii financiare si implicit a detalii

Seful ING spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare si ilegala la credite, cu o dobanda cu patru puncte mai mica decat cea reala

Polonezul Michal Shurek, seful ING Bank Romania, spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare la credite, afisand pe net, pe ferestrele unitatilor bancare sau la televizor o dobanda cu aproape patru puncte mai mica decat cea reala, ceea ce este ilegal. Astfel, dobanda de-o detalii

Raiffeisen Bank a obtinut un profit record in 2018, aproape dublu fata de 2017, cu o marja de dobanda inca o data mai mare decat in Ungaria, Polonia sau Cehia

Raiffeisen Bank a obtinut in 2018 cel mai mare profit din istoria bancii in Romania, in valoare de 881 milioane lei, in crestere cu 80% fata de anul precedent, in pricipal datorita unui volum mai mare de dobanzi si comisioane incasate pentru creditele acordate clientilor, pe fondul cresterii detalii

Ultimele Comentarii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii