BANCI | Stirea Zilei

Creditele neperformante au crescut cu 310 milioane lei, iar numarul restantierilor de la Biroul de Credit s-a majorat cu 1869 de persoane in august

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-06 00:53

Creditele neperformante (cu intarzieri de peste 90 de zile), se ridicau la 30,231 miliarde lei in luna august, in crestere cu 310 milioane lei fata de nivelul din iulie, de 29,921 miliarde lei, conform datelor publicate de Centrala riscului de credit de la BNR, in care sunt inregistate creditele cu valori de peste 20.000 de lei, reprezentand peste 91% din volumul total de imprumuturi ale sectorului bancar.

Restantele de peste 90 de zile inregistrate de persoanele fizice si raportate de 33 de banci si 24 de IFN-uri la Biroul de Credit au scazut usor in august, cu 10 milioane lei, la un total de 7,9 miliarde lei, la care se adauga creditele aflate in procesul de recuperare (colectare), in valoare de 2,2 miliarde lei, in crestere cu 30 de milioane lei, plus creditele neperformante scoase in afara bilanturilor bancilor, in valoare de 1,1 miliarde lei, in scadere cu 10 milioane de lei fata de luna anterioara.

In total restantele de peste 30 de zile au crescut cu 23 milioane lei, la 11,379 miliarde lei. De asemenea, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a crescut cu 1869 persoane in august, la 719.235 de persoane, in timp ce numarul restantelor (unele persoane au mai multe credite) s-a majorat cu 9623 la 962.506 restante in total.

In acelasi timp, rata creditelor neperformante a crescut usor, la 12,82% in august, fata de 12,80% in iulie.

Restantele de peste 1 an au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o singura luna

Bancile au raportat in luna august restante la credite cu intarzieri de peste 1 an in valoare de 27,2 miliarde lei, in crestere cu o jumatate de miliard fata de luna precedenta, cand nivelul acestora se ridica la 26,7 miliarde lei.

Restantele cu intarzieri de peste 1 an reprezinta peste 86% din totalul restantelor inregistate de banci, in valoare de 31,4 miliarde lei in august, in crestere cu 380 de milioane de lei fata de luna precedenta.

Este surprinzator cat de mult au crescut intarzierile de peste 1 an, in conditiile in care restantele din categoria imediat anterioara, cea a intarzierilor intre 6 luni si 1 an, a scazut cu doar 160 de milioane lei, la un total de 2,1 miliarde lei.

Logic ar fi fost ca restantele din aceasta categorie, care pe masura ce se invechesc le alimenteaza pe cea din categoria urmatoare, cu intarzieri de peste 1 an, sa inregistreze o scadere mult mai mare, apropiata de volumul cu care au avansat restantele cu intarzieri de peste 1 an.

Ramane deci o enigma sursa avansului substantial al restantelor de peste 1 an, singura explicatie plauzibila fiind recunoasterea acestor restante de catre banci in urma unor masuri de reevaluare a portofoliilor de credite.

Write-off

De altfel, BNR deruleaza incepand de anul trecut un amplu proces de reevaluare a garantiilor aferente creditelor si de recunoastere de catre banci a imprumuturilor neperformante, prin provizionarea acestora si scoaterea unora in afara bilanturilor.

Masura a fost apreciata intr-un raport recent al FMI, care a dat BNR drept exemplu pentru solutiile pe care alte tari le-ar putea adopta in vederea rezolvarii problemei nivelului ridicat de credite neperformante.

Procesul de recunoastere a neperformantelor implica si scoaterea unui volum tot mai mare dintre acestea in afara bilanturilor (write-off), fara ca bancile sa-si piarda dreptul de a le recupera de la datornici.

Astfel, volumul de credite scoase in afara bilanturilor a crescut de la doar 200 de milioane lei in aprilie 2014 la 9,1 miliarde lei in august 2015, reprezentand o treime din volumul total de restante, in valoare de 31,4 miliarde lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii